Roma, 6 aprilie, ora 15: Protest contra gazelor de sist, intre Colosseum si Columna lui Traian

Roma, 6 aprilie, ora 15: Protest contra gazelor de sist, intre Colosseum si Columna lui Traian
Roma, 6 aprilie, ora 15: Protest contra gazelor de sist, intre Colosseum si Columna lui Traian

Protestul de la Roma va avea loc pe traseul Colosseum – Columna lui Traian, intre orele 15 – 18.

Pe 6 aprilie 2014 au loc simultan, in peste 60 de localitati din Romania si in mai multe orase din strainatate, mitinguri si marsuri impotriva fracking-ului.

Iesim cu totii in strada, sateni si oraseni, cetateni de diferite etnii si convingeri, din tara si din diaspora, ca sa ne aparam impreuna pamantul, apa si aerul.

Protestele impotriva fracturarii hidraulice au intrat intr-o noua etapa. In timp ce la Pungesti (Romania) se pregateste primul foraj, alte perimetre au fost concesionate pentru explorarea, dezvoltarea si exploatarea gazelor de sist. Metoda fracturarii hidraulice, in cea mai agresiva forma, incepe sa fie implementata pe ascuns atat la exploatarile clasice de petrol si gaze, pentru cresterea productivitatii, cat si laexplorarile din largul Marii Negre, fara niciun fel de studiu de impact asupra sanatatii si mediului.

Frenezia extragerii resurselor condamna Romania la poluare ireversibila, iar autoritatile, in loc sa-si indeplineasca atributiile, sunt mai degraba complice.

6 aprilie – Miting in fata consulatului de la Milano contra exploatarii gazelor de sist

Interesele unor companii precum Chevron, Gazprom si OMV Petrom primeaza, iar cetatenii sunt singurii care pot sa traga un semnal de alarma, pentru protejarea mediului, dar si pentru respectarea principiilor democratice si a drepturilor omului.

Tehnologia fracturarii a fost interzisa in multe localitati si tinuturi din 18 state din SUA si tari europene precum Franta si Bulgaria iar, in Romania, protestele au inceput in urma cu doi ani. Guvernantii ignora insa vointa cetatenilor, continuand demersurile pentru autorizarea si inceperea proiectelor de explorare/exploatare in mod netransparent si in lipsa unei legislatii care sa reglementeze extragerea gazelor de sist, resursa neconventionala ce nu se regaseste in Legea Petrolului (nr. 238/2004).

In aceasta situatie HG-urile (hotararile de guvern) de aprobare a acordurilor petroliere sunt lovite de nulitate. In acelasi timp, in ciuda raportului publicat de Avocatul Poporului, care apreciaza ca disproportionate masurile luate de M.A.I. la Pungesti, lucrarile Chevron continua sub paza jandarmeriei si sub privirile inspaimantate ale satenilor.

Aproape 100 de ONG-uri si grupuri informale participa la organizarea Zilei Nationale de Lupta impotriva Fracturarii Hidraulice, printre care 70 de ONG-uri grupate in Coalitia pentru Mediu, Miscarea de Rezistenta de la Pungesti, Asociatia Romania Fara Ei, Comunitatea Uniti Salvam, Academia Civica Bihor, Asociatia Romania Vie, Asociatia Femeilor Universitare, Asociatia Cetatenilor Abuzati din Romania, DobroGeea, Miscarea Nationala de Rezistenta, Centrul de Interventie Civica, precum si primari si preoti din zonele afectate de lucrarile privind explorarea si exploatarea gazelor de sist.

Au fost pornite peste 10 actiuni in instanta, unele dintre ele in desfasurare, prin implicarea unor avocati pro bono si a mai multor ONG-uri. De asemenea, peste zece documente stiintifice care demonstreaza impactul fracturarii hidraulice au fost stranse si traduse de voluntari (http://stopfracturare.ro/dovezi-stiintifice). Mobilizarea cetatenilor contrasteaza flagrant cu derizoriul circului politic electoral actual, singura activitate notabila a clasei politice.

Mobilizarea cetatenilor a stopat proiectul dezastruos de la Rosia Montana. Pericolul fracturarii este insa si mai urgent si miza este la fel de mare: contaminarea ireversibila a apei si a solului.

La Roma, grupul Romanii din Italia pentru Rosia Montana face apel catre toti sustinatorii sa se solidarizeze cu oameniii din tara afectati de valul de presiune venit din partea autoritatilor si corporatiilor ce doresc exploatarea gazelor de sist. Am protestat si protestam impreuna pentru salvarea Rosiei Montane – protestam impreuna si impotriva fracturarii hidraulice!

Duminica, 6 aprilie 2014, iesim in strada sa ne aparam impreuna pamantul, apa si aerul.

Cerem parlamentului si guvernului Romaniei:

1. Interzicerea prin lege a fracturarii hidraulice in explorarea si exploatarea hidrocarburilor neconventionale, inclusiv a gazelor de sist.
2. Anularea Hotararilor de Guvern prin care s-au aprobat in mod ilegal acordurile de explorare-exploatare-dezvoltare pentru gazele de sist.
3. Respectarea vointei comunitatilor locale si transparentizarea procesului decizional.

Romanii din Italia spun NU gazelor de sist!

Protestul de la Roma va avea loc pe traseul Colosseum – Columna lui Traian, intre orele 15 – 18.

Programul orientativ al evenimentului

Ora 15:00 – Intilnirea participantilor la Colosseum: fotografii de grup cu drapele, pancarte si mesaje de solidaritate; mars de protest pe Via dei Fori Imperiali catre Columna lui Traian;

Ora 16:30 – Columna lui Traian, sit-in: prezentarea turului european „Tail Wind – Romania says NO to fracking” al ciclo-activistului Victor Perdevara; „Video global” – filmarea mesajului romanilor din Roma (proiect continuare a celui precedent – „Banner global” – care urmareste sensibilizarea opiniei publice romanesti si internationale cu privire la problemele sociale si de mediu); fotografii de grup cu drapele, pancarte si mesaje de solidaritate; distribuire de material informativ.

Contact:

Marius Lupu, grupul Romanii din Italia pentru Rosia Montana
tel. (0039) 329 71 41 455

 

https://www.facebook.com/events/240881232780856

www.facebook.com/groups/ROMANII.DIN.ITALIA.PENTRU.ROSIA.MONTANA/

www.StopFracturare.ro | www.farafracturare.ro | www.gazedesist.ro

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente