Romania cheltuie, anual, peste 1 miliard de lei din cauza fumatului

Locuinţa fumătorului seamănă cu un oraş poluat
Romania cheltuie, anual, peste 1 miliard de lei din cauza fumatului
Romania cheltuie, anual, peste 1 miliard de lei din cauza fumatului

Primul studiu de impact economic al consumului de tutun asupra sistemului public de sanatate din Romania a aratat ca, anual, autoritatile cheltuiesc peste un miliard de lei pentru bolile asociate fumatului.

Studiul a evaluat cheltuielile pe care sistemul public de sanatate din Romania le sustine pentru diagnosticul si tratamentul principalelor categorii de boli asociate consumului de tutun: bolile cardio-vasculare, bolile cerebro-vasculare, cancerul si bolile respiratorii si tuberculoza. Cheltuielile direct atribuibile fumatului reprezinta o parte din totalul platilor facute pentru bolile respective deoarece fumatul este responsabil doar pentru o parte dintre aceste boli, variabila in functie de boala, varsta si sex.

Rezultatele arata ca, la nivelul anului 2012, sistemul public de sanatate a platit 1,2 Miliarde Ron drept cheltuieli totale atribuibile fumatului. Daca ne raportam la suma totala platita pentru cele 4 categorii de boli asociate fumatului (4.316.325.217,4 lei), fumatul este responsabil pentru 27,8% din aceste cheltuieli.

Sursele de finantare a sistemului sanitar au fost Fondul National Unic al Asigurarilor Sociale de Sanatate si bugetul Ministerului Sanatatii constituit din fonduri din bugetul de stat si din venituri proprii (asa- zisa ”taxa pe viciu”). In anul 2012, cheltuielile totale pentru sanatate au fost in valoare de 22.075.623.000 lei, din care suma cheltuita din cauza fumatului reprezinta 5,7%.

Acelasi studiu arata ca numarul total de cazuri spitalizate in anul 2012 pentru toate cele 4 categorii de boli atribuibile fumatului a fost de 1.892.323, din care 550.142 au fost cazuri atribuibile direct fumatului.

In 2014, in Romania, peste 40.000 de oameni mor datorita bolilor atribuibile fumatului, ceea ce arata ca este nevoie in continuare de un eforturi sustinute pentru ca tara noastra sa indeplineasca implementarea prevederilor cheie ale Conventiei Cadru, ratificate de catre tara noastra inca din anul 2005.

“Dupa 9 ani de la promulgarea Legii nr. 332 din 15 Noiembrie 2005 privind ratificarea de catre Romania a Conventiei Cadru pentru Controlul Tutunului(CCCT), tratat international in domeniul sanatatii publice, ne regasim in situatia in care legislatia romaneasca in domeniu este inca departe de standardele internationale din tratat1. In Romania anului 2014, se fumeaza fara restrictii in locurile publice (nerespectarea art. 8 al Conventiei), inca industria tutunului interfereaza cu politicile publice in acest domeniu (nerespectarea art. 5.3 din CCCT), inca serviciile de asistenta pentru renuntarea la fumat nu sunt la un nivel corespunzator (art. 14 din CCCT nu este implementat), iar exemplele ar putea continua. Este timpul ca factorii de decizie din Romania sa faca o alegere clara: aceea a respectarii si promovarii sanatatii celor ce i-au ales sa ii reprezinte”, a declarat Cornel Radu-Loghin, Director Politici si Strategii, ENSP.

Rezultatele studiului au fost prezentate si discutate in cadrul unei mese rotunde la care au participat reprezentantii principalelor ministere si institutii publice cu responsabilitati in acest domeniu. Cu aceasta ocazie, Fundatia Medicala Pneuma, Institutul de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” si Reteaua Europeana pentru Prevenirea Fumatului (ENSP) au lansat Initiativa ”Carta Alba a Consumului de tutun in Romania – context si solutii 2014-2020.

Initiatorii acestui document strategic isi propun un termen concret de finalizare al acestuia prin acord inter-sectorial pana la inceputul anului 2015.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *