Doar 4% dintre oraseni colecteaza separat deseurile de echipamente electrice si electronice

Campanie de colectare a deseurilor electrice si electronice in Cluj-Napoca, pe 21 martie
Doar 4% dintre oraseni colecteaza separat deseurile de echipamente electrice si electronice
Doar 4% dintre oraseni colecteaza separat deseurile de echipamente electrice si electronice

Aproximativ 60% dintre locuitorii din mediul urban separa deseurile pentru a fi reciclate ulterior si doar 4% dintre acestia colecteaza separat deseurile de echipamente electrice si electronice. La sate, nici nu se pune problema.
DEEE

Conform studiului “Atitudini si obiceiuri referitoare la deseurile de echipamente electrice si electronice (DEEE)”, efectuat de GBD Research, cele mai separate deseuri de catre oraseni sint plasticul, hirtia, sticla si produsele metalice. Deseurile de echipamente cele mai des predate sint televizoarele (49%), frigiderele (33%) si masinile de spalat (28%), radio-casetofoanele, calculatoarele personale, aspiratoarele si fiarele de calcat (10%), becurile economice si telefoanele mobile (5%).

Intrebati ce aparatura electronica nefunctionala sau inlocuita au in casa, cei mai multi au raspuns ca au telefoane mobile sau tablete (39%), televizoare si monitoare (30%), radio-casetofoane (17%), calculatoare / laptopuri (16%), aspiratoare (15%), imprimante (13%), masini de spalat (12%), frigidere (12%), scule electrice (11%) si becuri economice (10%), in timp ce 33% dintre repondenti sustin ca nu detin astfel de deseuri. Motivele pastrarii acestora in gospodarie sint: ca rezerva pentru piese sau cu intentia de a le repara (25%), nu sint cunoscute existenta facilitatilor de debarasare in apropiere (12%), nu stiu ce sa faca cu ele sau nu stiu ca se recicleaza (11%), lipsa timpului (9%) si valoarea sentimentala (3%). Privind reciclarea acestora, cele mai multe raspunsuri se refera la refolosirea materialelor (38%), motive ecologice de protectie a mediului impotriva efectelor toxice provocate de componentele acestora (36%), repararea si reutilizarea acestora (15%).

De semnalat ca, desi numai 4% dintre repondenti declara ca fac colectare separata pentru deseurile electrice, 87,5% dintre ei stiu ca pot preda deseuri electrice spre reciclare. Studiul mai arata ca doar 36% din repondenti sustin ca au predat efectiv deseurile electrice catre entitati autorizate. Dintre acestea, au fost mentionate punctele de predare din oras (30,6%), magazinele – la achizitia unui echipament nou (26%) si firmele specializate (13%). De asemenea, 6% dintre repondenti mentioneaza ca au predat DEEE persoanelor care trec prin zona si ridica deseuri de fier vechi.

Principalele bariere pentru cei care nu colecteaza deseurile (40%) sint: perceptia conform careia ulterior acestea nu sunt preluate separat (30%), faptul ca nu stiu unde ar trebui sa le depuna sau lipsa facilitatilor (33%) si lipsa de preocupare si timp (29%).

Romania – atentionata pentru nerespectarea legilatiei privind deseurile electrice

Organizatia Ecotic estimeaza ca volumul de deseuri electrice prezent in gospodariile urbane, care au cel putin un membru intre 18-65 ani, este de 7,1 kg/locuitor.

Romania, ca membra a Uniunii Europene (UE) trebuie sa colecteze, in vederea reciclarii, 4 kg DEEE / locuitor / an, insa rezultatele inregistrate nu au depasit 1,5 kg/locuitor. Pina in 2021, in tara noastra trebuie colectata 60% din cantitatea de echipamente noi pusa anual pe piata autohtona, iar, pina in 2020, 50% din deseurile generate de populatie trebuie sa se regaseasca in fluxuri de reciclare.

La mijlocul lunii octombrie, Romania a primit, alaturi de Spania, Letonia si Polonia, un aviz motivat pentru neaplicarea normelor UE privind DEEE. Comisia Europeana solicita celor patru tari sa trimita detalii despre modul in care este transpusa in dreptul national legislatia UE referitoare la DEEE, obligatie care trebuia indeplinita pina la mijlocul lunii februarie. Daca statele atentionate nu actioneaza in termen de doua luni, cazurile pot fi trimise in fata Curtii de Justitie a UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *