Prospectiuni SA „cutremura” comunele judetului Neamt

Prospectiuni SA „cutremura” comunele judetului Neamt
Prospectiuni SA „cutremura” comunele judetului Neamt

Un grup de cetateni a depus un memoriu la Consiliul Judetean si la Prefectura Neamt

* Firma a inceput lucrarile de cel putin o saptamana, iar notificarea catre APM a fost trimisa pe 21 ianuarie

De doua saptamani angajatii Prospectiuni SA sunt prezenti in judetul Neamt, iar de o saptamana specialistii in comunicare ai firmei nu reusesc sa raspunda la 5 intrebari pe care le-am adresat, pe mail, conform regulilor companiei. A fost un protest, vor mai fi si altele probabil, dar problema de fond, cel putin in acest moment, este lipsa de comunicare. Nimeni nu explica clar, cu subiect si predicat, despre ce este vorba si care sunt scopurile finale ale prospectiunilor. Nimeni nu da garantii ferme ca nu se cauta, de fapt, gaze de sist si ca nu se va face exploatare dupa cu tehnologii care vor afecta mediul. Iar oamenii vor raspunsuri. Peste 100 de persoane au semnat un memoriu, care a fost depus, acum doua zile, la Consiliul Judetean si la Prefectura Neamt, memoriu din care citam: „Incepand cu luna ianuarie 2014, firma S.C. PROSPECTIUNI S.A. desfasoara activitati de explorare a zacamintelor conventionale si neconventionale existente in judetul Neamt, dupa cum reiese si din comunicatul privind lucrarile de explorare din Moldova, emis de ROMGAZ inca din data de 15.11.2013.

In temeiul Legii nr.52/2003 cu modificarile ulterioare, care garanteaza transparenta decizionala a autoritatilor administratiei publice locale, va solicitam un punct de vedere oficial cu privire la activitatea acestei firme particulare in judetul nostru, avand in vedere ca aceasta poate produce un impact deosebit de grav asupra mediului, economiei si activitatilor social-umane locale.

Activitatea cel putin controversata a acestei firme rezulta din evenimentele care s-au derulat in decursul anilor trecuti la nivelul intregii tari, iar repercusiunile prospectarilor au ecou negativ si in afara granitelor tarii. Astfel, in judetul Vaslui, in 2012, Prospectiuni SA a fost firma care a facut prospectiunile preliminare pentru Chevron, dupa cum reiese din presa vasluiana, iar in 2013 a facut prospectiuni in zona Manastirii Putna din Suceava. Tot in 2013, firma a fost implicata intr-un scandal cu cetatenii in Arges si a inceput prospectarea gazelor de sist in Constanta. In comunicatul Romgaz se spune ca prospectarile se fac “in scopul cercetarii in detaliu a conditiilor de acumulare si localizare a zacamintelor de hidrocarburi din Platforma Moldoveneasca”, dar stim ca pe aceasta Platforma Moldoveneasca se gasesc zacaminte importante de gaze de sist.

Temerile locuitorilor judetului nostru sunt generate de faptul ca, printr-o eroare umana sau tehnica, s-ar putea ajunge in situatia descrisa de persoane din judetul Vaslui care spun: “La noi, cu ceva timp in urma au trecut aceste masini, au facut prospectiunile si au plecat, ca la sfarsitul anului 2012 sa ne ,,trezim,, cu un aviz de urbanism eliberat de presedintele CJ Vaslui pentru trei locatii unde se doreste exploatarea gazelor de sist prin metoda fracturarii hidraulice fara a ne intreba cineva daca suntem de acord, fara un studiu de impact asupra mediului, s-au mimat anumite faze de derulare a obtinerii documentatiei astfel acum la 500 – 1000 metri de satul Cuci comuna Bozieni, judetul Neamt trebuie sa inceapa lucrarile de amplasare a sondei.” (…) Principiul precautiei si al actiunii preventive (art. 191 TFUE) trebuie sa stea la baza oricarui proiect de investitie cu impact semnificativ asupra mediului. In conformitate cu acest principiu si vazand modul cum s-au realizat lucrarile de prospectiuni/explorare din perimetrul altor judete din tara, de catre S.C. PROSPECTIUNI S.A., consideram ca este dreptul nostru de cetateni ai judetului Neamt de a fi corect informati de dumneavoastra, cu privire la aceste lucrari. Dorim ca modul de lucru si rezultatele prospectiunilor (conditiile de existenta a hidrocarburilor in subsol) sa fie facute publice si populatia sa fie informata in timp util, asupra lucrarilor efectuate de S.C. PROSPECTIUNI S.A.”.

* In asteptarea unor raspunsuri la intrebari punctuale

Semnatarii memoriului asteapta, ca de altfel intreaga opinie publica, raspunsuri clare la cateva intrebari punctuale.

1 Daca aceasta firma a realizat studiu de impact asupra mediului si a obtinut, pentru foraje, certificate de urbanism si autorizatii de construire, documente obligatorii pentru aceste lucrari (nerespectarea art. 2 alin. 4 lit. d din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea lucrarilor de constructii enumera, printre lucrarile pentru care se emite obligatoriu autorizatie de construire : “lucrari de cercetare si de prospectare a terenurilor – foraje si excavari – necesare in vederea efectuarii studiilor geotehnice, exploatarilor de cariere, balastierelor, sondelor de gaze si petrol, precum si altor exploatari”, constituie infractiune).

2. Daca firma a obtinut HCL (hotararea de consiliu local in baza legii 215/2001 a administratiei publice locale), pentru lucrarile de pe spatiul public.

3. Daca se va preveni de catre autoritatile judetene si locale intrarea in mod abuziv si repetat pe terenurile oamenilor, aceasta insemnand tulburare de posesie.

4. Daca s-au organizat dezbateri publice la sediul primariilor, in baza Legii 52/2003 privind transparenta decizionala a administratiei publice.

5. Daca vi s-a adus la cunostinta, de catre S.C. PROSPECTIUNI S.A. ca vor face detonari subterane, metoda invaziva, care consta in forarea unor orificii in sol la cca. 10 metri adancime si 60-70 mm diametru. Nu dorim ca si in judetul nostru sa se intample acest lucru asa cum s-a intamplat la Sibiu cand, la inceputul anului 2013, APM Sibiu nu a avut cunostinta de aceasta metoda invaziva de prospectare, S.C. PROSPECTIUNI S.A. propunand, la dosar doar metoda “vibratiilor controlate” (o metoda mai putin invaziva si daunatoare decat cea a impuscarii subterane), ceea ce a constituit o grava omisiune, care a compromis activitatea acestei societati. In concluzie, atat institutiile publice cat si populatia din Sibiu au fost mintite de catre S.C. PROSPECTIUNI S.A. Prin omiterea mentionarii metodei impuscarii, nu vom mai putea vorbi de protectia calitatii apelor, de protectia calitatii aerului, de protectia impotriva zgomotului si vibratiilor, de protectia solului si subsolului, de protectia ecosistemelor terestre si acvatice, de protectia asezarilor umane.

6. In comunicatul emis de ROMGAZ, din data de 15.11.2013, se prevad lucrari de explorare pentru hidrocarburi acumulate in zacaminte conventionale. In cazul in care S.C. PROSPECTIUNI S.A. va proceda si la explorarea unor zacaminte neconventionale (gaze de sist), ce masuri se vor lua pentru nerespectarea celor declarate in comunicat?

7. In cazul in care exista asa ceva, va rugam sa ne puneti la dispozitie copii ale documentatiei si ale aprobarilor cu privire la lucrarile efectuate, sau care urmeaza a se efectua, de catre firma privata S.C. PROSPECTIUNI S.A. pe teritoriul judetului Neamt.

* Prospectiuni SA tace si notifica post- factum

Problemele ridicate de semnatarii memoriului se regasesc si in intrebarile pe care le-am adresat firmei Prospectiuni SA, cu mentiunea ca am cerut lamuriri si despre pasii urmatori pana la exploatare si despre firmele care se vor ocupa cu exploatarea. Au trecut 5 zile si nu am primit nici un raspuns.

A primit, in schimb, Agentia pentru Protectia Mediului Neamt, o notificare, pe 21 ianuarie 2014, adica exact acum 4 zile, prin care i se aduce la cunostinta ca „executia lucrarilor va incepe”. Asta in vreme ce, angajatii Prospectiuni sunt in activitate intensa de vreo 10 zile pe teritoriul judetului. Iar la tara, parerile sunt impartite. In vreme ce unii primari au incredere ca este vorba strict despre gaze naturale si cred ca prospectiunile nu dauneaza mediului ca tot s-au facut in ultimii ani si nu s-a intamplat nimic, altii sunt mai prudenti si nu vor sa aiba batai de cap cu localnicii care i-au votat.

„La noi sunt de o saptamana, cred ca mai stau cateva zile si pleaca”, a declarat Petrica Schiopu, primarul de Bargauani. „Au vorbit cu fermierii, unde au trecut cu tractoarele si au stricat graul vor plati despagubiri si asta este. Lumea este calma, nu e nici un fel de problema. Daca, insa, au intentii ascunse si de fapt cauta gaze de sist vor trebui sa cumpere pamant, ca nu au cum sa exploateze altfel si n-am cum sa nu aflu, ca actele se fac la primarie. Si le spun oamenilor sa nu vanda. Simplu”.

Doinel Grumezescu, primarul de Bozieni, comuna aflata la granita cu Bacesti, Vaslui, unde deja au descalecat reprezentantii companiei Chevron, este si mai precaut si nu vrea nici macar prospectiuni fara acordul populatiei: „Daca vin la mine, facem adunare sateasca, la care sa participe specialisti de la Prospectiuni SA si sa explice oamenilor exact ce vor sa faca, ce consecinte sunt, daca activitatea lor poate provoca probleme cu pamantul, cu aerul, cu apa, tot in amanunt. Si daca oamenii sunt de acord, atunci si eu sunt de acord. Eu sunt la al saselea mandat si nu fac gafe de genul asta sa iau decizii de unul singur pentru lucruri care privesc toata comuna”.

Pana una, alta, dincolo de tacerea firmei in cauza si de parerile impartite ale oamenilor, este clar ca suspiciunile vor persista atat timp cat reprezentantii Prospectiuni nu-si schimba atitudinea si nu precizeaza clar si raspicat daca au vreo legatura cu Chevron. Pana sa vorbeasca ei, ar fi util un raspuns din partea autoritatilor judetene. Pe care presedintele CJ, Culita Tarata a promis ca-l va da dupa ce va studia memoriul depus de cetatenii ingrijorati. „Eu stiu ca se fac prospectiuni pentru gaze naturale si cred ca legea este lege pentru toti si nu trebuie sa ne abatem un milimetru. Dupa ce vad memoriul si ma lamuresc, sigur am sa am niste raspunsuri pentru oameni”, a declarat Culita Tarata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *