Iedera este remediu eficient contra febrei sau pentru a domoli starile de sufocare si astm

Iedera este remediu eficient contra febrei sau pentru a domoli st?rile de sufocare ?i astm
Iedera este remediu eficient contra febrei sau pentru a domoli starile de sufocare si astm
Iedera este remediu eficient contra febrei sau pentru a domoli starile de sufocare si astm

Planta cataratoare, iedera era considerata inca din antichitate, ca avand efecte tamaduitoare. Virtutile ei medicale, aveau mare trecere printre daci. Respectand retetele farmacistului Bobaru, puteti invata cum sa transformati iedera intr-un medicament preparat acasa.

Iedera este o planta ornamentala, dar si un remediu natural cunoscut de mii de ani ca leac pentru numeroase boli, de la banala tuse la dureri reumatice sau ulceratii dureroase.

Recomandari terapeutice

Preotii triburilor dacice numeau planta “ede­ra” si ii foloseau frun­zele sub forma de fiertura, pentru a calma durerile de piept, dar si pentru a obloji ranile infectate. Secole mai tarziu, batranii din satele romanesti ii sfatuiau pe cei bolnavi de plamani sa bea ceai din ramurelele tinere, care apar primavara. Tama­duitorii din popor foloseau fiertura de iedera contra febrei sau pentru a domoli starile de sufocare si astm. In zona Moldovei, cu frunze de iedera oparite se oblo­jeau picioarele fracturate, care apoi se fixau intre doua scandurele.

Tot iedera, presarata uscata pe foi de varza si folosita sub forma de comprese, venea de hac dure­rilor de cap, alunga ametelile si bolile de urechi.
Calitatile terapeutice ale iederei au fost redesco­perite si confirmate de savantii contemporani. Supuse ana­lizei de laborator, frunzele de iedera au dezvaluit o fascinanta complexitate de substante vindecatoare, capabile sa lupte cu peste 40 de boli.

In anul 2003, eficienta acestui medicament natural de elita a fost demonstrata de un grup de oameni de stiinta de la Universitatea din Bonn, Germania. Sub conducerea profesorului Haberlein, au fost initiate studii de biologie celulara care au dezvaluit, fara pu­tinta de tagada, virtutile vindecatoare ale plantei.

Cele mai importante principii active sunt saponinele, care intervin in ameliorarea tusei, iar celelalte sub­stante, prezente in frunze si lastarii tineri, remediaza afec­tiunile aparatului respirator. Explicatia consta in faptul ca iedera actioneaza simultan la nivelul bron­hiilor, li­chefiind mucusul vascos, acumulat acolo, si contribuie apoi la eliminarea treptata a acestuia.

Stu­diile au de­monstrat, de asemenea, actiunea principiilor active prezente in iedera impotriva bacteriilor si virusilor. Sevele care strabat frunzele colorate in verde intens sunt veritabile medicamente cu rol anti­septic, antiinflamator, depurativ, antibacte­rian si anti­parazitar.

Tinand cont atat de reputatia ei in medicina populara, cat si de argumentele stiintifice din ultimii ani, oamenii de stiinta din Germania au acordat iede­rei binemeritatul titlu de “Planta anului 2010″.

Toate aceste virtuti tamaduitoare se pot afla la in­demana oricui, daca sunt respectate regulile de recol­tare, pastrare si preparare.
Retete utile
Iedera cu ardei iute
Ardeiul iute actioneaza prin calitatile sale revulsive (activeaza circulatia sangelui), iar iedera are un puternic efect analgezic (combate durerea).
Mod de preparare: Se toaca marunt frunze tine­re de iedera proaspete si deasupra se presara praf de ardei iute. Se amesteca pana se va realiza o compozitie omogena, seva iederei ajutand la formarea unei mix­turi.

Mod de utilizare: Mixtura se intinde pe o bucata de tifon care va fi aplicata pe zona dureroasa. Cata­plas­ma se infasoara cu nailon sau o folie de plastic de uz casnic. Pentru o eficienta maxima trebuie tinuta 30 de minute. Mixtura reprezinta un bun adju­vant pentru a combate durerile reumatice, prin actiu­nea combinata a celor doua plante.

Bai terapeutice
In apa din cada se toarna o infuzie concentrata, obtinuta prin fierberea a 200 g de frunze proaspete si maruntite de iedera, in doi litri de apa. Tratamentul dureaza doua saptamani, cu o pauza de o zi intre bai, si este recomandat de 4-5 ori pe an.

Indicatii terapeutice: Imbaierea este binefaca­toare pentru bolnavii de reumatism, sciatica, sau pen­tru combaterea vergeturilor provenite din slabirea ex­cesiva. De asemenea, este un tratament alternativ pen­tru tumorile benigne ale tesutului muscular.

Apa de gura cu iedera si musetel

Ingrediente: 10 g (doua lingurite) de musetel us­cat si 10 g de frunze si tulpini de iedera proaspata, to­cate marunt.

Mod de preparare: Se fierb in 250 ml (o cana) de apa, timp de 5 minute, si se lasa la racit, pana cand amestecul ajunge la temperatura camerei.
Mod de utilizare: Se foloseste dupa periajul den­tar, pentru combaterea infectiilor gingivale. In cazul durerilor in gat, cu aceasta mixtura se poate face gar­gara, dimineata si seara.

Decoct pentru sanatatea parului

Ingrediente: 30 g (doua linguri) de frunze de iedera, 30 g frunze de nuc si un litru de apa.

Mod de preparare: Se realizeaza un decoct prin fierberea iederei, 10-15 minute.

Mod de utilizare: Daca licoarea este turnata in apa de spalat pe cap, elimina cu succes matreata, con­tri­buie la intarirea firelor de par si preintampina insta­larea paduchilor.

Vin terapeutic

Ingrediente: 100 g frunze de ie­dera si un litru de vin.

Mod de preparare: Intr-o sticla de culoare inchisa se pun mai intai plantele, apoi se toarna vinul si se inchide ermetic, eventual cu un dop de pluta. Preparatul se lasa la macerat vreme de 10 zile, perioada in care se agita de 3 ori pe zi. Apoi vinul se strecoara si se depoziteaza in locuri umbroase.

Mod de administrare: Sunt recomandate 2 linguri pe zi (dimineata si seara), vreme de 6 sap­ta­mani.
Indicatii terapeutice: Este un eficient tratament alternativ pentru durerile provocate de guta, dureri articulare si reumatism.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *