Vanatoarea in delta, doar in urma unor studii de impact

Vanatoarea in delta, doar in urma unor studii de impact

Reprezentantii Consiliului Stii­n­­tific al Deltei Dunarii recoman­da ca o decizie privind rein­tro­du­ce­rea vanatorii in perimetrul rezer­vatiei sa fie acceptata doar daca aici se realizeaza un studiu de impact serios care sa indice ca habitatele protejate nu sunt afectate. Aceasta precizare vine in conditiile in care Guvernul are pe masa de lucru un proiect de act normativ ce vizeaza legiferarea vanatorii in Delta Dunarii.

„Problemele vanatorii in rezer­vatia biosferei pornesc de la intamplare care este uitata sau trebuie sa o uitam, adica vanatoarea cu italienii care a declansat, pe buna dreptate, un val de critici. Asa ca am luat atunci decizia ca zonele strict protejate sa fie intr-adevar sanctuare si acolo vanatoarea sa nu fie permisa, nici macar in unele zone tampon, si sa lasam niste perimetre libere pentru vanatoare pe baza organizarii activitatii de vanatoare care este destul de bine reglementata. O decizie trebuie sa luam doar pe baza unei fundamentarii stiinti­fice, iar fundamentarea stiintifica nu este usoara. De aceea, ca si in cazul navigatiei, limitarii vitezei de navigatie, ca si in cazul pescuitului, si vanatoarea trebuie sa se fundamenteze pe studii solide care sa permita scoaterea din sistemul deltaic a unei anumite cantitati de vanat care sa nu pericliteze existenta stocurilor viitoare. Un astfel de studiu nu exista”, a declarat prof. dr. Marian-Traian Gomoiu, primul guvernator al Deltei Dunarii, acum membru al Consiliului Stiintific.

Vanatoarea in Delta Dunarii a fost interzisa anul trecut, odata cu aprobarea noii Legi a Rezervatiei, acum aflandu-se insa in discutii un act normativ care ar putea sa reintroduca aceasta activitate. Interzicerea vanatorii a fost ceruta de organizatiile nonguverna­mentale de mediu care au sesizat abuzurile mai multor amatori de o astfel de activitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *