Bursa gazelor din cadrul OPCOM va deveni functionala din martie 2013

Studiu GE: "Pân? în 2025, consumul de gaze va cre?te cu peste o treime fa?? de nivelul actual"
Bursa gazelor din cadrul OPCOM va deveni functionala din martie 2013

Platforma de tranzactionare a gazelor din cadrul OPCOM (operatorul pietei de energie) va incepe testele la 1 decembrie 2012 si va deveni functionala din martie 2013, potrivit angajamentelor autoritatilor romane fata de institutiile financiare internationale, arata Raportul Boardului FMI 2012, din cadrul celei de-a sasea evaluari a Acordului Stand-by, publicat miercuri, noteaza Agerpres.

„OPCOM face progrese in sectorul gazelor pentru infiintarea unei platforme de tranzactionare. OPCOM intentioneaza sa lanseze platforma de tranzactionare a gazelor la 1 decembrie 2012 pentru teste si sa inceapa operarea comerciala din martie 2013”, precizeaza raportul FMI.

Tot pe platforma de tranzactionare a gazelor vor fi incheiate contractele bilaterale ce nu sunt destinate pietei reglementate, conform sursei citate.

„De indata ce platforma de tranzactionare a gazelor va fi operationala, aici vor fi incheiate toate contractele bilaterale care nu sunt destinate pietei reglementate”, arata raportul.

De asemenea, documentul mentioneaza ca OPCOM si marii consumatori de energie au format un grup pentru a definitiva o forma de contract-cadru care va permite tranzactii cu cantitati mari de energie. Toate contractele bilaterale ale companiilor de stat vor fi realizate transparent si nediscriminatoriu pe OPCOM, iar toate prevederile contractelor vor fi publicate.

FMI precizeaza ca reformele in domeniul energetic si in transporturi sunt un element critic al programului implementat de Romania.

Board-ul FMI a aprobat, la sfarsitul lunii septembrie, cea de-a sasea revizuire a acordului preventiv cu Romania in urma careia a disponibilizat o noua transa, in valoare de 430 milioane DST (drepturi speciale de tragere), echivalentul a 519,2 milioane euro (663,1 milioane dolari).

In urma disponibilizarii noii transe din acordul de supraveghere preventiva incheiat cu FMI, resursele la dispozitia Romaniei se ridica la 2,64 miliarde DST (3,2 miliarde euro si 4,1 miliarde dolari). Valoarea totala a acordului este de 3,6 miliarde de euro.

Acordul dintre Romania si FMI a inceput la 31 martie 2011 si este unul de tip preventiv, ridicandu-se la 3,1 miliarde DST (3,6 miliarde de euro), reprezentand aproximativ 300% din cota pe care Romania o are la Fond.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *