Prodecanul de la Silvicultura, chitit sa impuste zimbrii din Romania

0
539
Zimbrilor b?stinasi li se aduc tovar?se din Anglia
Zimbrilor băstinasi li se aduc tovarăse din Anglia
Prodecanul de la Silvicultura, chitit sa impuste zimbrii din Romania
Prodecanul de la Silvicultura, chitit sa impuste zimbrii din Romania

S-a ajuns in situatia aberanta ca in Romania sa fie mai multi zimbri decat pot suporta habitatele specifice acestei specii in extinctie. Niste smecheri s-au gandit ca e mai bine sa-i impuste!
Proiectul, care a declansat deja proteste in randul ONG-urilor de protectie a animalelor si chiar in randul vanatorilor sportivi, e coordonat de Ovidiu Ionescu, prodecan al Facultatii de Silvicultura din Brasov si cercetator la Institutul de Cercetare si Amenajare Silvica (ICAS) – Brasov. Este cunoscut ca un vanator patimas.

Solicitat sa comunice punctul sau de vedere referitor la acest studiu, a spus doar ca: „Are o anumita implicare emotionala”.

Pana si vanatorii sportiv sunt indignati de intentiile silvicultorilor de la Romsilva. Neculai Selaru, directorul general al AGVPS – forumul suprem al vanatorilor sportivi – este stupefiat de preconizatul macel.

Mai-marele vanatorilor spune ca nu este permisa impuscarea animalelor captive: „Nu e deontologic! Ni se aduce un grav prejudiciu de imagine prin recoltarea vanatului fara nicio sansa, in tarc. A se vedea cazul Balc! Cine impusca un zimbru in tarc o face dintr-o patima morbida de a ucide!”, a declarat acesta pentru Evenimentul Zilei.

Selaru mai spune ca o astfel de metoda nu se justifica economic sau vanatoreste: „Este o executie!”. In ceea ce priveste girul dat acestui studiu de impact de catre Ovidiu Ionescu, Prodecanul Facultatii de Silvicultura de la Brasov, Neculai Selaru este transant: „Acest gir dat de un impostor, presedinte al unei asociatii vanatoresti, care vrea sa impuste zimbrii in tarcuri, e neavenit si regretabil!”.

Vicepresedintele asociatiei “Alianta pentru Combaterea Abuzurilor”, Codrut Feher, care se judeca cu Ion Tiriac pentru ceea ce se intampla la Balc in fiecare an, este si el stupefiat de intentia celor de la Romsilva: „Zimbrul este un animal protejat strict de legislatia europeana – Conventia Habitate si Conventia de la Berna, dar si de legislatia romaneasca care prin modificarea Legii vanatorii si fondului cinegetic, prin Legea 215/2008, interzice categoric vanarea zimbrului si introduce o amenda uriasa pentru o asemenea fapta!”.

In al doilea rand, spune militantul, important este ca protectia nu e un capriciu, ci o necesitate intrucat zimbrul este pe lista rosie a IUCN – International Union for Conservation of Nature – fiind considerat o specie in pericol. Codrut Feher avertizeaza: „Este aberant calculul asa zisei rentabilizari prin evaluarea trofeelor a 20 de zimbri. Asociatia noastra va bloca acest proiect prin toate mijloacele juridice!”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.