RWEA: Investitorii in energie eoliana sunt in alerta din cauza noilor taxe pe turbine si cabluri electrice

RWEA: Investitorii in energie eoliana sunt in alerta din cauza noilor taxe pe turbine si cabluri electrice
RWEA: Investitorii in energie eoliana sunt in alerta din cauza noilor taxe pe turbine si cabluri electrice

Investitorii din sectorul energiei eoliene sunt in alerta in urma anuntului Guvernului privind impozitarea turbinelor si a cablurilor electrice si spun ca nu au fost consultati cu privire la impactul noilor taxe, informeaza Asociatia Romana pentru Energie Eoliana (RWEA).

”In prezent, investitorii in energie eoliana sunt in stare de alerta si sunt ingrijorati in urma declaratiilor guvernamentale, potrivit carora se pregateste o noua impozitare pe turbine si cabluri electrice subterane. Intrebarea legitima care se pune este: Au facut autoritatile romane un studiu de impact asupra suportabilitatii financiare a tuturor acestor masuri de catre investitorii in capacitatile de energie eoliana?’, se arata in comunicat.

Potrivit reprezentantilor RWEA, conform modului in care Guvernul intelege sa organizeze consultarea publica privind actele normative, este evident ca investitorii in energie eoliana nu au fost consultati in privinta acestor modificari si nici nu se cunoaste care va fi impactul cuantumului pe care aceste masuri fiscale le-ar aduce asupra veniturilor mult diminuate in urma aplicarii prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 57/2013.

‘Asociatia noastra solicita Guvernului Romaniei sa ia in considerare recomandarile Comisiei Europene privind neretroactivitatea masurilor recent introduse si adoptarea acestor masuri intr-un mod transparent si predictibil care sa dovedeasca angajamentul Guvernului fata de investitori si consumatori. Facem un apel catre Guvernul Romaniei sa reanalizeze, in al 12-lea ceas, masurile care se aplica investitiilor deja existente in acest domeniu si sa constate ca nu este o solutie sa pierzi increderea investitorilor pe termen lung in cadrul legislativ din Romania, care nu este nici stabil, nici transparent in acest moment’, se mai arata in comunicat.

Luni seara, ministrul Finantelor Publice, Daniel Chitoiu, a anuntat ca Guvernul va introduce, de la 1 ianuarie 2014, un impozit pentru constructiile speciale, iar incasarile bugetare din aceasta taxa sunt estimate la 480 – 500 de milioane de lei in 2014.

‘Este vorba de constructiile speciale detinute de persoanele juridice, nu de persoane fizice, cum ar fi retelele de transport, stalpi, depozite, magazii, care in prezent sunt scutite sau nu sunt supuse impozitarii, nu intra in baza de impozitare”, a explicat Chitoiu.

Masura vizeaza companiile care detin constructii speciale cum ar fi E.ON, Enel, Transelectrica, Transgaz, Romgaz.

Oficialul MFP a mai aratat ca estimarea privind veniturile bugetare din acest impozit, care va fi introdus in 2014, agreata cu FMI, este una pesimista, calculele Directiei de prognoze din MFP aratand ca suma este mult mai mare.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente