Cu un secol in urma, becul electric al lui Edison a marcat sfarsitul milioanelor de lampi cu gaz care iluminau strazi, piete si gari in intreaga lume, iar instalatiile pe baza de gaz au fost practic scoase din uz. Insa un nou studiu indica revenirea gazelor si transformarea acestora intr-un element esential al cererii si ofertei de energie la nivel global.
„Gazele naturale sunt capabile sa rivalizeze cu consumul de carbune si sa preia o parte din ponderea petrolului pe scena globala,” declara Peter C. Evans si Michael F. Farina, autorii studiului General Electric denumit “Era gazului”. Acestia arata ca pe viitor, un volum tot mai mare de gaze naturale se va adauga energiei eoliene si altor surse de energie regenerabila folosite la productia de energie.
Evans si Farina mentioneaza ca atat companiile de utilitati, companiile globale si locuintele, cat si trenurile, camioanele si alte mijloace de transport au adoptat deja gazele naturale. Analistii estimeaza ca pana in 2025, consumul de gaze va creste cu peste o treime fata de nivelul actual. Conform acestora, doar in acest deceniu, comertul international cu gaze naturale lichefiate (GNL) va creste cu 70%.
Autorii subliniaza faptul ca „emisiile in mediul inconjurator sunt considerabil mai reduse fata de cele ale altor combustibili fosili.” „Flexibilitatea” centralelor electrice pe baza de gaze naturale – care pot porni in mai putin de 30 de minute si isi pot mari capacitatea de productie cu 100 megawati pe minut – poate permite si companiilor de utilitati sa integreze in retea energia eoliana si solara care variaza in functie de conditiile meteorologice.
Cele mai noi centrale electrice cu ciclu combinat flexibile ating un randament termic de peste 61%. Astfel, aproape doua treimi din energia gazelor naturale se transforma in energie electrica. Se pare ca Departamentul Energiei a comparat un astfel de randament cu alergarea distantei de peste 1 kilometru si jumatate in patru minute. „Viitorul gazelor nu va mai avea nimic de-a face cu trecutul,” consemneaza Evans si Farina.
In Orientul Mijlociu, ponderea gazelor naturale in productia de energie a ajuns deja la 60% (procentul este de 28% in SUA si de 20% in Europa).
Rolul gazelor de sist
Gazoductele terestre transporta 89% din gazele consumate in prezent. Autorii studiului precizeaza ca extinderea retelei de gaze, inovatia si noile posibilitati de aprovizionare, cum ar fi gazele de sist contribuie la formarea unei retele de gaze mai dense si mai rezistente, precum si la imbunatatirea indicatorilor economici.
„Retelele mai dense permit crearea unor sisteme energetice mai robuste, prin urmare mai rezistente la perturbari si mai putin predispuse la o volatilitate extrema a preturilor,” spun acestia.
Evans si Farina arata ca „retelele de gaze, deseori subterane, spre deosebire de retelele de drumuri si energetice, pot asigura de cele mai multe ori servicii stabile in caz de calamitati naturale. Astfel, gazele pot imbunatati considerabil durabilitatea economica prin diversificare si sisteme de rezerva.”
Autorii studiului precizeaza ca inovatii precum tehnologiile GNL plutitoare si sistemele de mici dimensiuni pentru colectarea, conversia si transportul gazelor vor avea si ele un „impact impresionant” asupra extinderii retelei de gaze.
„Noile tehnologii care permit integrarea si transformarea sistemelor GNL si GNC [gaze naturale comprimate] de mici dimensiuni in „conducte virtuale” vor avea un rol important in evolutia rapida a noilor piete de gaze naturale, cum ar fi sectorul de transport,” subliniaza acestia.
Tot ei cred ca internetul industrial, care coreleaza datele de la senzorii echipamentelor cu oameni si software va aduce noi instrumente de monitorizare, control si analitica a conductelor, generatoarelor si altor tehnologii.
„O caracteristica definitorie a retelelor consta in cresterea valorii acestora odata cu extinderea dimensiunii lor, pe masura ce tot mai multe entitati intra in retea. Aceste caracteristici faciliteaza dezvoltarea retelelor adiacente, dezvaluind noi oportunitati care creeaza valoare prin stabilirea unor noi conexiuni”, conchid oficialii GE.