Schimbarile retroactive la schemele de suport ale energiei regenerabile vor scadea increderea investitorilor

Schimbarile retroactive la schemele de suport ale energiei regenerabile vor scadea increderea investitorilor
Schimbarile retroactive la schemele de suport ale energiei regenerabile vor scadea increderea investitorilor

Comisia Europeana a lansat pe 5 noiembrie “Ghidul pentru bune practici in domeniul energiei” care contine o sere de recomandari legate de functionarea pietelor interne de energie. Acest document, intocmit la solicitarea pe care Consiliul European a facut-o in data de 22 Mai 2013, contine o serie de recomandari pe care Comisia Europeana le face in urma interventiilor perioada in domeniul energiei pe care anumite state le-au facut in ultimele luni, se arata intr-un comunicat al Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana (RWEA).

Potrivit Asociatiei, pe baza analizelor efectuate in mai multe state membre ale Uniunii Europene si a efectelor antrenate de respectivele interventii in domeniul energiei regenerabile din respectivele state, Comisia Europeana constata foarte clar ca “schimbarile retroactive la schemele de suport vor scadea increderea investitorului si vor reduce investitiile in acest sector”.

Toate aceste interventii ale statelor membre in legislatia care reglementeaza schemele de suport pentru energie regenerabila sunt facute intr-un moment in care Comisia Europeana sustine ca promovarea dezvoltarii surselor regenerabile este importanta pentru a atinge obiectivele climatice si de mediu propuse.

Din aceasta perspectiva, Comisia isi spune foarte clar punctul de vedere privind faptul ca schimbarile neasteptate sau retroactive asupra schemelor de suport ale energiei regenerabile trebuie sa fie evitate de catre statele membre. Mai mult decat atat, trebuie respectate asteptarile legitime pe care investitorii le au in ceea ce priveste nivelul veniturilor generate de investitiile facute.

In acest context, Asociatia Romana pentru Energie Eoliana se intreaba ce pozitie va adopta Guvernul Romaniei in legatura cu materialul facut public de catre Comisia Europeana pe data de 5 noiembrie 2013, avand in vedere faptul ca aplicarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 57/2013 modifica retroactiv si brutal schema de sustinere a energiei regenerabile in Romania si stopeaza in acelasi timp investiile in acest domeniu.

RWEA sustine ca in prezent, investitorii in energie eoliana sunt in stare de alerta si sunt ingrijorati in urma declaratiilor guvernamentale, potrivit carora se pregateste o noua impozitare pe turbine si cabluri electrice subterane. Intrebarea legitima care se pune este: au facut autoritatile romane un studiu de impact asupra suportabilitatii financiare a tuturor acestor masuri de catre investitorii in capacitatile de energie eoliana?

Conform modului in care Guvernul intelege sa faca consultarea publica privind actele normative, este evident ca investitorii in energie eoliana nu au fost consultati in privinta acestor modificari si nici nu se cunoaste care va fi impactul cuantumului pe care care aceste masuri fiscale le-ar aduce asupra veniturilor mult diminuate in urma aplicarii prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 57/2013, mai arata RWEA.

Producatorii de energie eoliana solicita Guvernului Romaniei sa ia in considerare recomandarile Comisiei Europene privind neretroactivitatea masurilor recent introduse si adoptarea acestor masuri intr-un mod transparent si predictibil care sa dovedeasca angajamentul Guvernului fata de investitori si consumatori.
“Facem un apel catre Guvernul Romaniei sa reanalizeze, in al 12-lea ceas, masurile care se aplica investitiilor deja existente in acest domeniu si sa constate ca nu este o solutie sa pierzi increderea investitorilor termen lung in cadrul legislativ din Romania, care nu este nici stabil, nici transparent in acest moment”, se mai arata in comunicat.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente