Neamt: Culita Tarata vrea consultarea populatiei pentru mina de uraniu de la Grinties

0
570
Contrabanda cu uraniu în Moldova! Oamenii legii au făcut percheziţii şi au cerut ajutorul FBI-ului
Neamt: Culita Tarata vrea consultarea populatiei pentru mina de uraniu de la Grinties
Neamt: Culita Tarata vrea consultarea populatiei pentru mina de uraniu de la Grinties

Compania Nationala a Uraniului a solicitat deschiderea unui nou zacamant de uraniu, aflat in comuna Grinties. Singurul zacamant aflat in prezent in exploatare, cel de la Crucea, judetul Suceava, este in curs de epuizare. Investitia ar urma sa fie de aproximativ 100 de milioane de euro.

Culita Tarata, presedintele Consiliului Judetean Neamt, a declarat ca ar putea declansa un referendum local pentru consultarea populatiei in legatura cu redeschiderea minei de uraniu de la Grinties – Tulghes, de pe teritoriul judetelor Neamt si Harghita. Tarata nu este hotarat daca referendumul va fi la Grinties ori in tot judetul, dar considera ca populatia trebuie consultata.

„Am inteles ca a fost publicata ordonanta guvernului de redeschidere a minei. Nu poti lua o hotarare fara studiu de impact si pana nu este consultata populatia. Trebuie luate toate masurile care se impun si trebuie consultata populatia printr-un referendum sau adunari, dezbateri. Este nevoie de locuri de munca, dar nu oricum”, a spus presedintele CJ Neamt.

Borboly Csaba, presedinele CJ Harghita, a declarat in urma cu o luna ca va propune locuitorilor din comuna Tulghes un referendum pentru redeschiderea minei de uraniu si ameninta ca va ataca in instanta redeschiderea exploatarii, daca locuitorii nu sunt de acord cu ea.

„Populatia din judetul Harghita, indiferent de nationalitate, nu prea agreeaza deschiderea unor noi mine. Trebuie sa se faca la fel cum este si cu Rosia Montana, o constientizare, iar oamenii sa cunoasca despre ce este vorba. Daca este o situatie tensionata, se va merge in instanta”, a explicat Csaba.

Agerpres raporteaza ca, potrivit estimarilor, uraniul extras de la mina Grinties va asigura necesarul celor doua reactoare de la Cernavoda, dar si a celorlalte doua reactoare ce ar putea fi date in folosinta in urmatorii ani.

Prospectiunile de la mina Grinties au inceput in anii ’60 si au durat pana in anul 2001 cand cele 29 de galerii ale minei au fost inchise oficial. De-a lungul celor 40 de ani, localnicii spun ca s-a facut extractia propriu-zisa a uraniului doar circa sase luni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.