Protest pentru blocarea proiectului ENEL, de construire a unei termocentrale pe carbune la Chiscani, Galati

Cenu?a de la termocentrale, testat? pentru asfalt?ri de drumuri
Protest pentru blocarea proiectului ENEL, de construire a unei termocentrale pe carbune la Chiscani, Galati

Ecologistii galateni duc o lupta apriga pentru blocarea proiectului ENEL, de construire a unei termocentrale pe carbune la Chiscani, dar si in Zona Libera Galati * ei bine, da!, italienii de la ENEL au de gand sa construiasca doua centrale – surori: una la Braila, iar a doua la Galati

 

* asadar orasul Braila va fi incadrata de doua centrale si astfel din orice parte ar bate vantul, noxele se vor abate asupra urbei * in Galati, italienii au gasit insa o opozitie ferma a ecologistilor, care se lupta si in numele brailenilor, pentru blocarea ambelor investitii * galatenii au gasit sprijin la o organizatie europeana dispusa sa finanteze un studiu de impact asupra mediului, separat de cel realizat de investitori, pentru a demonstra cat de periculoasa este o termocentrala

Proiectul de 1 miliard de euro de la Braila, privind realizarea de catre italienii de la ENEL si nemtii de la E.ON a unei centrale noi, pe carbune, cu o putere de 800 MW, are un redutabil oponent: o importanta retea de ONG-uri de mediu care activeaza in Europa Centrala si de Est ataca virulent acest proiect investitional. Marea surpriza este ca master-planul celor de la ENEL prevede, de fapt, doua centrale-surori: una la Braila pe platforma energetica de la Chiscani, iar a doua situata in Zona Libera de la Galati. In total, ar fi vorba despre o putere instalata de 1.600 MW. Asta inseamna, in opinia organizatiilor de mediu, poluare maxima a zonei Braila-Galati. La Galati, proiectul s-a lovit de reactia dura a activistilor de mediu, care au facut front comun pentru blocarea proiectului. De altfel, au obtinut si fonduri pentru a realiza un studiu de impact asupra mediului, independent fata de cel depus de ENEL la Agentia Regionala de Protectia Mediului Galati, institutia care are pe masa de lucru cererea italienilor pentru obtinerea autorizatiei de mediu. Si la Braila, contactate de „Obiectiv”, doua organizatii de mediu avertizeaza asupra pericolului reprezentat de construirea celor doua termocentrale.

Scandal maxim la Galati legat de incercarea italienilor de la ENEL, una dintre cele mai importante companii energetice din Romania, de a construi acolo o centrala electrica pe carbune de capacitatea celei pe care aceeasi companie a gandit-o si pentru platforma energetica de la Chiscani. Mai precis, asa cum am relatat in paginile „Obiectiv”, consortiul ENEL – E.ON – Termoelectrica are in plan construirea pe amplasamentul unuia din grupurile energetice de la „Electrocentrale Braila” a unei centrale pe carbune, cu o putere de 800 MW. Surprinzator, acelasi plan este propus si pentru Galati, mai precis pentru Zona Libera Galati, iar unul dintre candidatii la o functie publica din orasul vecin chiar a avut printre promisiunile electorale realizarea acestui proiect investitional. Numai ca, in Galati, organizatiile de mediu au sesizat imediat pericolul pe care-l constituie pentru zona noastra construirea a DOUĂ centrale-surori, care impreuna au o putere de 1.600 MW, cu peste 200 MW peste puterea actuala a centralei nucleare de la Cernavoda. „Proiectul pentru Galati este mai vechi, dar parea dat uitarii. Recent insa, anul trecut mai precis, s-au facut o serie de pasi in obtinerea autorizatiilor de la Primarie, iar asta a starnit imediat reactia organizatiilor de mediu din Galati. Ne-am opus vehement acestor proiecte, inclusiv cel de la Braila, pentru ca va dati seama ce impact asupra mediului ar avea realizarea a doua centrale pe carbune la o distanta de 35 de kilometri distanta una fata de cealalta? Am vazut studiul de impact depus de ENEL pentru proiectul de la Galati si au fost formulate o serie de obiectiuni. De exemplu, studiul depus de ENEL nu demonstreaza inexistenta unui impact semnificativ asupra siturilor Natura 2000, ori a ariei protejate din Parcul Natural Lunca Joasa a Prutului, dar mai ales asupra starii de sanatate a populatiei. Mai mult, cu sprijinul Bankwatch Network – o retea internationala de organizatii de mediu -, s-a obtinut finantarea pentru realizarea unui studiu independent de impact asupra mediului pentru proiectul de la Galati”, ne-a declarat Petruta Moisi, presedintele Centrului de Consultanta Ecologica Galati.

Administratia Parcului Natural „Lunca Joasa a Prutului” se opune construirii termocentralei ENEL la Galati

Presa locala din Galati a relatat in mai multe materiale pe aceasta tema ca administratia Parcului Natural „Lunca Joasa a Prutului” nu este de acord cu realizarea acestei investitii la Galati. Consiliul Parcului Natural a refuzat chiar sa emita acord de mediu pentru centrala pe care italienii vor sa o construiasca pe malul Dunarii, in Zona Libera Galati. Ion Stefan, administratorul parcului, a declarat ca, totusi, avizul poate fi schimbat daca firma italiana va asigura garantii ca nu va polua zona: „Decizia noastra a fost transmisa catre Zona Libera, Agentia Regionala pentru Protectia Mediului si in Italia, conducerii ENEL. Noi am precizat ca nu suntem impotriva investitiilor, ci doar a poluarii. Am fost in Italia si am vizitat centrala ENEL. M-am convins ca avizul nu poate fi favorabil in conditiile actuale. Sunt mari diferente. Daca vor revizui planurile, compensand cu ceva precum un parc – asa cum au facut in Italia, unde au un proiect similar – si daca vor avea depozite de cenusa inchise ca acolo, iar barjele care vor transporta carbunii vor fi acoperite, atunci se schimba datele problemei. In conditiile actuale, nu stam de vorba”.

Pe santierul pentru construirea termocentralei pe baza de carbuni de la Galati se preconizeaza ca vor lucra peste 2.000 de oameni. Dupa ce se va finaliza investitia, doar 130 de persoane vor asigura in permanenta fluxul energetic al megacentralei cu automatizare de ultima generatie. Termocentrala va functiona pe baza de carbune adus din Ucraina, in regimul de tax-free al zonei libere, consumul zilnic fiind estimat la circa 200 de tone pe zi. ENEL a concesionat, inca din anul 2007, 43 de hectare la Zona Libera Galati pentru aceasta investitie, termocentrala urmand sa fie construita pe o suprafata de 36 ha.

In ce priveste Braila, reamintim ca de mai multi ani, „Termoelectrica” incearca o privatizare partiala la „Electrocentrale” Braila, prin constituirea unui parteneriat public in cadrul caruia sa fie modernizat si repus in functiune unul dintre grupurile dezafectate de producere a energiei electrice de pe platforma energetica de la Chiscani. Aceasta unitate noua de productie pe baza de huila este gandita la o capacitate de 800 MW.

Ce spune „Bankwatch”

CEE Bankwatch Network este o retea internationala de organizatii de mediu care activeaza in Europa Cetrala si de Est pentru a monitoriza activitatile institutiilor internationale financiare cu scopul de a propune alternative constructive, durabile si care nu afecteaza mediul si sanatatea populatiei. In campania anti-ENEL Galati si Braila cei de la „Bankwatch” sunt sustinuti de catre „European Climate Foundation”, iar in Romania lucreaza direct cu „Greenpeace” si „WWF”. Un studiu realizat de expertii acestei retele arata ca industria producerii energiei prin arderea carbunelui este una poluanta chiar daca tehnologia a avansat si dispune de filtre care capteaza insa doar o parte din poluantii atmosferici. Impactul major este in ce priveste sanatatea populatiei. „Poluarea aerului devine rapid cauza numarul 1 de moarte in lume (numit si ucigasul invizibil), la nivel global fiind vorba despre aproximativ 800.000 de decese premature in fiecare an. Prin stocarea, manipularea si arderea sa, carbunele are o contributie esentiala la poluarea aerului si a apelor, adica sursele vietii. Exista o legatura directa, demonstrata in studii de specialitate, intre anumite boli (boli cardiace, ale aparatului respirator – pneumonie sau astm, cancer pulmonar, dar si boli renale) si arderea carbunelui. Emisiile de azot, sulf, metale grele – arsenic, cadmiu, plumb, mercur – afecteaza inima, plamanii, rinichii, dezvoltarea neurologica la copii. Particulele in suspensie (praf) emise in aer (PM 2.5) au capacitatea de a penetra tesutul pulmonar si de a patrunde in sistemul vascular, afectand inima si plamanii si conducand la moarte prematura. Emisiile din aer nu afecteaza doar sanatatea populatiei din apropierea termocentralelor pe carbune, ci pana la 500 km distanta, cele mai afectate categorii fiind persoanele in varsta, copiii, femeile insarcinate dar si pacientii care deja sufera de boli cronice”, se mentioneaza intr-un material informativ al celor de la „Bankwatch”.

Campania lor impotriva investitiilor in construirea celor doua termocentrale se axeaza pe faptul ca centralele vor fi, practic, concentrate intr-o zona geografica restransa (distanta intre ele fiind de circa 35 km) si astfel impactul asupra mediului va fi unul major, mai ales ca in apropiere sunt arii protejate. De asemenea, un alt argument este si acela ca noile investitii nu vor inlocui termocentralele vechi, ce ar urma sa fie inchise ca urmare a punerii in functiune a noilor capacitati.

Reactia ecologistilor braileni

„Nu este normal ce se intampla! Ministrii din ultimii ani au bagat in Strategia Energetica Nationala cam tot ce le-a trecut prin cap sau au visat urat noaptea. Trebuie neaparat o campanie de informare si la Braila, cu privire la impactul realizarii unei centrale pe carbune. Dar consultarea sa nu fie una formala, asa cum se intampla la dezbaterile publice referitoare la studiul de impact. Din experienta mea, lucrurile sunt atat de avansate la aceste dezbateri, incat este doar o etapa formala inainte de obtinerea autorizatiei de mediu, pentru ca lucrurile sunt deja stabilite. Ce nu inteleg este de ce ne mai trebuie inca o centrala? Avem deja o termocentrala. Daca se vor face aceste centrale vom fi poluati o data din nord, de la Galati, si din sud, de la Chiscani”, ne-a declarat Codruta Nedelcu din partea ARIN Braila.

„Revoltator e ca suntem tratati ca o tara din lumea a treia si oficialitatile, acceptand aceasta investitie, isi asuma in locul nostru conditia asta. In timp ce toata lumea civilizata nu stie cum sa alunge de pe teritoriul tarilor lor termocentralele, noi ne bucuram sa le gazduim. Asta inseamna lipsa de educatie, de simt civic si nepasare fata de copiii nostri. Oricat de moderna ar fi tehnologia propusa de investitor, trebuie stiut ca termocentralele pe carbune sunt poluatori importanti, deosebit de complecsi. Cosurile de evacuare a gazelor de ardere elibereaza in atmosfera cantitati imense de poluanti gazosi, pulberi metalice si cenusi zburatoare, in timp ce haldele de cenusa si praful de carbune vor face dezastru in jur, oricat le-ar stropi cu apa in arsita Baraganului. In general, pe o raza de circa 10 km in jurul fiecarei termocentrale, poluarea afecteaza major si direct viata oamenilor”, a punctat Costel Patrascan, din partea „Eco Alpex”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *