Noi proteste impotriva exploatarii gazelor de sist in 60 de orase din Romania si strainatate

Noi proteste impotriva exploatarii gazelor de sist in 60 de orase din Romania si strainatate
Noi proteste impotriva exploatarii gazelor de sist in 60 de orase din Romania si strainatate

Duminica, 6 aprilie, in peste 60 de localitati din Romania si in mai multe orase din strainatate vor avea loc mitinguri si marsuri impotriva „exploatarii gazelor de sist prin metoda fracturarii hidraulice”. Protestul din Bacau va avea loc la ora 15, in Piata Tricolorului si va fi organizat de Asociatia Iubim Natura. Organizatorii manifestatiilor de protest cer Parlamentului si Guvernului campanie impotriva exploatarii gazelor de sistRomaniei interzicerea prin lege a fracturarii hidraulice in explorarea si exploatarea hidrocarburilor neconventionale, inclusiv a gazelor de sist si anularea hotararilor care stau la baza inceperii explorarilor. „Protestele impotriva fracturarii hidraulice au intrat intr-o noua etapa. In timp ce la Pungesti se pregateste primul foraj, alte perimetre au fost concesionate pentru explorare-dezvoltare-exploatare a gazelor de sist. Metoda fracturarii hidraulice, in cea mai agresiva forma, incepe sa fie implementata pe ascuns atat la exploatarile clasice de petrol si gaze, pentru cresterea productivitatii, cat si la explorarile din largul Marii Negre, fara niciun fel de studiu de impact asupra sanatatii si mediului“, se arata in comunicatul semnat de George Epurescu.

Tehnologia fracturarii a fost interzisa in multe localitati si tinuturi din 18 state din SUA si tari europene precum Franta si Bulgaria. In Romania, protestele au inceput in urma cu doi ani.

Ecologistii de la Asociatia Iubim Natura cred ca protestele vor avea efect la populatie, care se va mobiliza pentru stoparea exploatarii gazelor de sist.„Sper ca bacauanii sa vina la protest, sa ne sustina. Totodata, aceasta zi nationala de lupta impotriva fracturarii hidraulice cred ca va influenta decizia guvernantilor in privinta interzicerii exploatarii gazelor de sist“, a spus Florin Suciu, presedintele Asociatiei „Iubim Natura“.

coverphotoProtestele sunt sustinute de aproape 100 de ONG-uri din toata tara, Marea majoritate sunt grupate in Coalitia pentru Mediu, Miscarea de Rezistenta de la Pungesti, Asociatia Romania Fara Ei, Comunitatea Uniti Salvam, Academia Civica Bihor, Asociatia Romania Vie, Asociatia Femeilor Universitare, Asociatia Cetatenilor Abuzati din Romania, DobroGeea, Miscarea Nationala de Rezistenta si Centrul de Interventie Civica. La proteste, in unele locuri din tara vor participa si primari si preoti din zonele afectate de lucrarile privind explorarea si exploatarea gazelor de sist.

Noile proteste vor incepe sambata, 5 aprilie, de la ora 15, in mod simbolic la Pungesti, judetul Vaslui. Dumica, mii de manifestanti vor iesi in strada in principalele orase ale Romaniei.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente