Scandalul Kronospan: Primaria SEBES finanteaza un studiu privind efectul poluarii asupra sanatatii populatiei

0
651
Studiul de impact asupra stării de sănătate a populației din Sebeș: „Nu există riscuri de dezvoltare a unor afecțiuni severe din cauza formaldehidei de la Kronospan Sebeș”
Scandalul Kronospan: Primaria SEBES finanteaza un studiu privind efectul poluarii asupra sanatatii populatiei
Scandalul Kronospan: Primaria SEBES finanteaza un studiu privind efectul poluarii asupra sanatatii populatiei

Consiliul local si Primaria Sebes va finanta realizarea unui studiu privind impactul activitatii industriale din oras asupra locuitorilor. Demersul vine in contextul in care de cinci saptamani au loc la Sebes proteste impotriva noii fabrici de formaldehida de pe platforma Kronospan.

Potrivit unui comunicat de presa al Primariei Sebes, directorul Directiei de Sanatate Publica Alba, Horea Timis, impreuna cu primarul Sebesului, Adrian Alexandru Dancila vor avea joi, la Cluj Napoca, o intalnire cu specialistii oficiali si acreditati in sanatate publica, de la Institutul National de Sanatate Publica, Filiala Cluj.

Cei doi vor solicita specialistilor, elaborarea unui studiu de impact pe sanatate, la nivelul orasului Sebes, care sa cuprinda toti factorii care pot sa influenteze starea de sanatate, incepand de la autostrada, pana la poluatorii industriali si ultimul service de la marginea municipiului. Urmeaza sa se efectueze un inventar al tuturor poluatorilor din zona, stabilindu-se impactul fiecarui poluator asupra sanatatii si perimetrul de protectie sanitara iar concluziile finale vor prezenta impactul asupra starii de sanatate, pe fiecare cartier si zona din municipiul Sebes.

Datele vor fi postate pe site-urile DSP Alba si Primariei Sebes. ,,Suma necesara pentru acest studiu, se regaseste in proiectul de buget al municipiului Sebes, urmand a fi aprobata vineri, in sedinta Consiliului Local Sebes, cu ocazia votarii bugetului pe anul 2015. Mentionez ca acest studiu este unul separat de cel care va fi realizat de Kronospan, pe platforma industriala, cerut de DSP Alba, pentru obtinerea Autorizatiei Integrate de Mediu. Conducerea Primariei Sebes va continua discutiile atat cu reprezentantii protestatarilor cat si cu cei ai Kronospan, pe care le-a avut si saptamana trecuta. Precizam ca Primaria Sebes tine o permanenta legatura cu toate institutiile statului, inclusiv Presedintia Romaniei, pentru rezolvarea acestei situatii”, a declarat primarul Adrian Alexandru Dancila.

Duminica, 8 februarie, la Sebes a avut loc cel de-al cincilea protest impotriva investitiei in noua fabrica de formaldehida cu capacitate de 60.000 de tone ce a fost construita pe platforma Kronospan. Daca primeste autorizatia integrata de mediu, noua capacitate chimica va fi inaugurata in aprilie 2015, scrie Adevarul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.