Statele Unite si-au propus sa analizeze ADN-ul unui milion de americani voluntari ca parte a unei noi initiative de a intelege bolile umane si a dezvolta medicamente adaptate la fiecare pacient in functie de profilul sau genetic.
Printre voluntarii ale caror date genetice vor fi studiate se vor afla atat oameni bolnavi, cat si sanatosi, atat femei, cat si barbati, atat tineri, cat si batrani, cercetatorii urmand sa afle cum afecteaza variantele genetice sanatatea si boala.
Oamenii de stiinta cred ca aceasta vasta baza de date ar putea permite o mai buna clasificare a bolilor, bazandu-se pe cauzele lor la nivel biologic, mai degraba decat pe simptome, precum si dezvoltarea de tratamente individualizate in locul abordarii generaliste actuale.
Initiativa de secventiere a genomului acestor voluntari face parte din initiativa presedintelui american, Barack Obama, de a promova medicina de precizie, un domeniu al posibilitatilor ‘nelimitate’. El a anuntat, la 30 ianuarie, alocarea a 215 milioane de dolari in planul sau de buget pe 2016 pentru aceasta ampla cercetare, relateaza duminica agentia EFE.
‘Vreau ca tara care a eliminat poliomielita si a stabilit harta genomului uman sa deschida o noua era in medicina, o medicina care ofera tratamentul potrivit la momentul potrivit’, declara Obama anuntand aceasta initiativa in timpul discursului sau privind starea Uniunii, aminteste AFP.
Obiectivul pe termen scurt este de a crea tratamente mai multe si mai bune pentru cancer, a declarat dr. Francis Collins, directorul Institutului National pentru Sanatate din Statele Unite, citat de Reuters. Pe termen lung, proiectul va oferi informatii despre cum poate fi individualizat tratamentul pentru un spectru mai larg de boli.
De cealalta parte a Atlanticului, o actiune similara cu acelasi scop a fost demarata la inceputul lunii februarie in Marea Britanie, unde cercetatorii vor analiza 100.000 de genomuri umane. Proiectul a fost dezvaluit de guvernul britanic cu doi ani in urma, dar actiunea de recrutare pe scara larga a inceput abia in februarie acest an.
Potrivit Reuters, cercetarea genetica la o scara atat de larga a devenit posibila deoarece costul de secventiere a genomului a scazut in ultimii ani la aproximativ 1.000 de dolari pe genom, ceea ce este cu totul diferit comparativ cu 15 ani in urma, cand operatiunea costa aproximativ 3 miliarde de dolari.