Romania nu a informat Bulgaria privind unor eventuale prospectari pentru gaze de sist

Romania nu a informat Bulgaria privind unor eventuale prospectari pentru gaze de sist

Ministerul bulgar al Mediului nu a primit informatii privind eventuale prospectari de gaze de sist pe teritoriul Romaniei in apropiere de granita cu Bulgaria, transmite Agerpres.

Ministrul de resort Nona Karadjova a declarat vineri de la tribuna Parlamentului de la Sofia ca daca Romania ar dori sa inceapa prospectarea sau extragerea de gaze de sist in zona frontierei comune, ea ar fi obligata sa informeze partea bulgara.
Karadjova a precizat ca a trimis o scrisoare autoritatilor romane prin care solicita explicit sa fie instiintata in cazul unor activitati legate de gazele de sist. „Nu a fost demarat niciun studiu de impact asupra mediului si, din cate stiu, opinia publica din Romania nu este in favoarea prospectarii pentru gaze de sist”, a spus ea.
Sub presiunea opiniei publice, legislativul bulgar a adoptat in luna ianuarie o decizie ce interzice complet exploatarea gazelor de sist pentru o perioada de timp nelimitata. In ultimele zile insa, comisia de resort din parlament a decis ca o parte dintre prevederile adoptate in urma cu cateva luni vor trebui modificate pentru ca ele ingreuneaza extragerea chiar si a gazelor naturale. Este vorba in special de tehnologia de fracturare hidraulica a rocilor cu apa sau alte lichide cu presiune de peste 20 de bari care a fost interzisa de parlamentarii. Ei nu si-au dat insa seama atunci ca apa sub inalta presiune se foloseste si in cazul extragerii gazelor conventionale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *