Parlamentul a sustinut miercuri planurile de a suspenda temporar tranzactionarea unor permise CO2

Parlamentul a sustinut miercuri planurile de a suspenda temporar tranzactionarea unor permise CO2
Parlamentul a sustinut miercuri planurile de a suspenda temporar tranzactionarea unor permise CO2

Parlamentul a sustinut miercuri planurile de a suspenda tranzactionarea unor permise CO2 pentru a incuraja firmele sa investeasca in inovatiile cu emisii reduse de carbon, dupa ce le-a respins la limita in aprilie. De aceasta data deputatii au stabilit conditii mai stricte pentru suspendare. Masura are ca scop restabilirea efectului de incurajare pentru sistemul european de comercializare a cotelor de emisii (ETS), menit sa reduca emisiile de gaze de sera si sa raspunda schimbarii climatice.

Surplusul tot mai mare de permise de emisie – cauzat de oferta excedentara initiala si de incetinirea economica – a determinat scaderea pretului carbonului sub nivelul estimat cand a fost creat sistemului european de comercializare a cotelor de emisii. Parlamentul, pe baza propunerilor comisiei pentru mediu, a sprijinit Comisia sa „devanseze” – sau sa amane – calendarul pentru o parte a creditelor de tranzactionat.

„Acum avem un mandat, intrucat Parlamentul ne-a sustinut propunerile. Vom incepe negocierile cu ministrii UE cat de curand posibil si vom cauta solutii comune care vor permite ETS sa isi atinga obiectivele” a spus raportorul Matthias Groote (S&D, DE).

„Pe toate continentele, se are in vedere experienta Europei de a avea un sistem de piata pentru reducerea emisiilor CO2, aceasta fiind o optiune tot mai credibila, fiind evaluata in China cel mai recent. Nu trebuie sa lasam acest sistem sa fie victima unor ingrijorari pe termen scurt. Reforma structurala a sistemului nostru de comercializare a cotelor de emisii va continua pentru a fi siguri ca el ramane piatra de temelie a politicii climatice din UE”, a adaugat el.

Evitarea mutarii companiilor in afara UE

In amendamentele propuse de comisia de mediu si aprobate, deputatii spun ca, „in situatii exceptionale, Comisia poate” sa adapteze calendarul tranzactiilor, cu conditia ca un studiu de impact sa arate ca sectoarele implicate nu se vor confrunta cu „un risc semnificativ” de mutare a companiilor in afara UE. „Comisia nu trebuie sa faca mai mult de o astfel de adaptare pentru un maximum de 900 milioane de permise”, se mai arata in text.

Background

ETS, o piata a carbonului creata in 2005, a stabilit un prag general pentru emisii care este scazut gradual pe termen lung. Pana in 2020, emisiile din sectoarele industriale subiect al ETS vor fi cu 21% mai mici decat in 2005.

Dincolo de acest prag, companiile primesc sau cumpara credite tranzactionate de statele membre. On credit corespunde unei tone de emisii de CO2. Companiile pot, de asemenea, sa vanda creditele neutilizate. Limitarea ofertei de credite asigura valoarea lor, astfel incat schema le recompenseaza pe companiile care investesc in limitarea emisiilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *