MMAP supune consultarii publice a treia versiune a Strategiei nationale privind schimbarile climatice si cresterea economica bazata pe emisii reduse de carbon

Strategia nationala a Romaniei privind schimbarile climatice si cresterea economica bazata pe emisii reduse de carbon (CRESC) reprezinta documentul programatic pe termen lung, 2016 – 2030, incluzand si orizontul 2050, care stabileste liniile operationale de actiune ale Romaniei pentru prevenirea si combaterea efectelor schimbarilor climatice si pentru adaptarea la efectele climatice deja manifeste. Plecind de…

Citește mai departe

Gerea: Energia nucleara are un impact redus asupra mediului, comparativ cu productia prin alte tehnologii

Energia produsa in centralele nucleare are un rol serios in asigurarea securitatii energetice, nu doar pentru statele care sustin aceasta tehnologie, ci si pentru Uniunea Europeana ca intreg, si are un impact scazut asupra mediului inconjurator, comparativ cu productia prin alte tehnologii, sustine ministrul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri, Andrei Gerea….

Citește mai departe

Pentru a limita incalzirea globala, mari rezerve de hidrocarburi ar trebui lasate neexplotate (studiu)

O treime din rezervele mondiale de petrol, jumatate din rezervele de gaze naturale si 80 la suta din cele de carbune nu ar trebui utilizate in urmatoarele decenii pentru a mentine incalzirea globala sub tinta convenita de doua grade Celsius, afirma cercetatorii britanici intr-un studiu publicat in revista Nature, citat de Reuters. Ei considera ca…

Citește mai departe
Credite pentru proiecte de eficiență energetică

Germania este departe de a renunta la combustibilii fosili, in pofida planurilor de a adopta energia verde

Germania isi propune un plan ambitios, sa ajunga sa isi asigure energia exclusiv din surse nepoluante in mai putin de zece ani, dar va mai dura inca cel putin douazeci de ani pana ca acest obiectiv sa fie indeplinit, scrie Euractiv. Programul cunoscut ca „Energiewende“ prevede ca procesul ambitios de tranzitie a Germaniei catre surse…

Citește mai departe

Investitiile necesare in energie: 100 mld. euro in 20 de ani

Obiectivele noii strategii energetice sunt securitatea alimentarii cu energie, mentinerea unui pret suportabil la consumatorii finali si protectia mediului, iar necesarul de investitii in sector se ridica la 100 miliarde euro pana in 2035, potrivit unui document elaborat de Departamentul pentru Energie. pub Cele mai bune companii recruteaza pe eJobs. Aplica acum! „Pentru a atrage…

Citește mai departe
S-a lansat Platforma ?coli Verzi, un instrument modern de eco educa?ie

S-a lansat Platforma Scoli Verzi, un instrument modern de eco educatie

Trei organizatii de mediu au lansat astazi un nou instrument destinat educatiei ecologice in scoli, care isi propune sa creasca interesul profesorilor pentru problemele de mediu si sa transforme elevii in cetateni activi si responsabili. Platforma Scoli Verzi, proiectul realizat de Asociatia Greenitiative, in parteneriat cu WWF-Romania si ViitorPlus – Asociatia pentru dezvoltare durabila, include…

Citește mai departe
Romania, spre o economie cu emisii reduse de gaze cu efect de sera

Romania, spre o economie cu emisii reduse de gaze cu efect de sera

Economia verde are potentialul de a contribui la dezvoltarea societatii si eradicarea saraciei, insa pentru dezvoltarea acestui tip de economie este necesara intreprinderea de demersuri urgente, la nivel de politici publice si institutii centrale, aceasta este concluzia exprimata la finalul conferintei Romania spre o economie cu emisii reduse de gaze de sera, desfasurata joi, 18…

Citește mai departe
Liber la poluare. 5 euro pentru a emite o tonă de dioxid de carbon

Jian Xie, Banca Mondiala: „Romania trebuie sa reduca emisiile de CO2 cu 40%, pana in 2030”

Lavinia Andrei, Terra Mileniul III: „Politicile publice merg in directia unei economii verzi” * Nicoleta Rosu, Ministerul Mediului: „Masurile pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, pe plan local, ar putea costa cateva miliarde de euro” Romania trebuie sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu 40%, pana in 2030 si…

Citește mai departe
Presedintele BEI a sfatuit joi Europa sa isi majoreze angajamentul fata de energiile regenerabile

Exemplul Belgiei pentru independenta energetica: cooperativele de energie regenerabila la care oricine poate participa

Oficialitatile europene se uita la exemplul Belgiei, care a infiintat cooperative energetice, pentru a mari independenta energetica a Uniunii Europene (UE), dar si pentru a reduce emisiile de carbon din atmosfera, scrie EurActiv. UE a cheltuit anul trecut aproape 1,25 miliarde de euro pe zi pe importurile de energie, potrivit celor mai recente estimari ale…

Citește mai departe
Liber la poluare. 5 euro pentru a emite o tonă de dioxid de carbon

Romania este restanta in domeniul politicilor ce privesc economia verde, cu emisii reduse de carbon

Fundatia Terra Mileniul III a adresat o scrisoare deschisa in care cere reprezentantilor Guvernului si Parlamentului sa priveasca cu mai multa seriozitate politicile din domeniul energiei si schimbarilor climatice, avand in vedere noile obiective europene, precum si conditiile de utilizare a fondurilor structurale si de coeziune in perioada 2014 – 2020. Noul cadru al Uniunii…

Citește mai departe
Terra Mileniul III: România este restant? în domeniul politicilor ce privesc economia verde

Terra Mileniul III: Romania este restanta in domeniul politicilor ce privesc economia verde

Romania este restanta in domeniul politicilor ce privesc economia verde, cu emisii reduse de carbon, atrag atentia reprezentantii organizatiei de mediu Fundatia Terra Mileniul III, intr-un comunicat de presa, remis, vineri, AGERPRES. ‘Tara noastra ignora directia de dezvoltare promovata de UE si intarzie tranzitia catre o economie verde, cu emisii scazute de carbon. Romania nu…

Citește mai departe
Moldova se va asocia la UE, cu restan?e la Mediu. Ministrul d? vina pe lipsa de speciali?ti

Moldova se va asocia la UE, cu restante la Mediu. Ministrul da vina pe lipsa de specialisti

Potrivit documentului, in urmatorii zece ani, guvernarea trebuie sa indeplineasca actiuni concrete ca sa corespundem standardelor vizate in cele 25 de directive europene legate de apa, aer, sol, biodiversitate, deseuri, poluarea industriala si fonica, substante chimice, tarife de mediu, inovatii ecologice si altele. In primul rand, Acordul de Asociere cere perfectionarea legislatiei, o strategie nationala…

Citește mai departe
Comisia Europeana aloca 282,6 milioane EUR pentru 225 de noi proiecte in domeniul mediului si politicilor climatice

Comisia Europeana aloca 282,6 milioane EUR pentru 225 de noi proiecte in domeniul mediului si politicilor climatice

Comisia Europeana a aprobat finantarea a 225 de noi proiecte in cadrul programului LIFE+, fondul pentru mediu al Uniunii Europene. Proiectele selectionate au fost transmise de beneficiari din toate cele 28 de state membre si includ actiuni in domeniul conservarii naturii, al schimbarilor climatice, al politicii de mediu si al informarii si comunicarii privind chestiunile legate…

Citește mai departe

Un proiect finantat de UE a permis obtinerea primului kerosen “solar”

Un proiect de cercetare finantat de UE, denumit SOLAR-JET, a permis obtinerea, in premiera la nivel mondial, a unui combustibil “solar” pentru aeronave pe baza de apa si dioxid de carbon (CO2). Cercetatorii au evidentiat pentru prima data cu succes intregul lant de productie a kerosenului regenerabil, utilizand lumina concentrata ca sursa de energie cu temperatura…

Citește mai departe
Frân? serioas? pentru energia verde

Frana serioasa pentru energia verde

Comisia Europeana a adoptat miercuri un nou set de reguli mai stricte care, la final, vor limita ajutoarele publice care pot fi acordate de cele 28 de state membre pentru anumite surse de energie regenerabila. Executivul comunitar apreciaza ca subventiile pentru energiile regenerabile au permis realizarea de progrese in atingerea obiectivelor de mediu insa in…

Citește mai departe
Cara?-Severin, în topul jude?elor producatoare de energie verde

Departamentul pentru Energie va analiza daca poate introduce un sistem alternativ la certificatele verzi

Departamentul pentru Energie va analiza in perioada urmatoare, impreuna cu reprezentantii industriei de profil, posibilitatea introducerii unui sistem de promovare a productiei de energie regenerabila alternativ certificatelor verzi, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, intr-un interviu acordat agentiei AGERPRES. ‘Este un mecanism care ofera o mai mare predictibilitate la capitolul venituri. Daca veniturile…

Citește mai departe
ANRE: Departamentul pentru Energie trebuie sa promoveze un proiect de OUG pentru a elimina discriminarea intre cetatenii care folosesc centrale de apartament si cei racordati la sistemul centralizat de incalzire

Cum vede ministrul pentru Energie viitorul gazelor in Romania. Ce spune despre centrala Romgaz de la Iernut

Companiile romanesti de stat trebuie sa negocieze cu rusii pentru a obtine termeni contractuali mai buni pentru gazele de import, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, intr-un interviu acordat agentiei AGERPRES. El a aratat ca InterAgro, cel mai mare consumator de gaze din tara, detinut de omul de afaceri Ioan Niculae, a obtinut…

Citește mai departe

Terra Mileniul III: Aproximativ 35% din energia platita de romani reprezinta pierderi

Romania este a treia tara ca intensitate energetica din Europa, cu pierderi ce reprezinta mai mult de 35% din consumul final de energie, a declarat prof. dr. ing. Aureliu Leca, din partea Asociatiei Romane pentru Promovarea Eficientei Energetice (ARPEE), in cadrul seminarului Energie – Schimbari Climatice Europa 2030″, organizat de Fundatia TERRA Mileniul III. Seminarul…

Citește mai departe

Generation Awake, o campanie UE pentru economie mai eficienta din punctul de vedere al utilizarii resurselor

The Campania Generation Awake se inscrie intr-un efort mai amplu al UE de a transforma economia europeana intr-o economie mai eficienta din punctul de vedere al utilizarii resurselor. Campania este tintita in primul rand catre consumatorii cu varste intre 25 si 40 de ani si sprijina politicile menite sa mobilizeze autoritatile publice, intreprinderile si consumatorii…

Citește mai departe
Prima banca verde a New York-ului, capitalizata cu un miliard de dolari

Prima banca verde a New York-ului, capitalizata cu un miliard de dolari

Prima banca newyorkeza dedicate dezvoltarii tehnologiilor verzi va deveni operationala in prima parte a acestui an, dupa ce Guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, a confirmat o capitalizare initiala de 210 milioane de dolari. pandora earrings,pandora necklaces,pandora essence,pandora jewelleryThe man is currently in jail for abusing three kids during the time he wrote „Do You…

Citește mai departe

    Exemplar – eco-oras in Oksfordshid

    In primavara anului 2015 in Oxfordshire, Marea Britanie, va fi construit un Eco oras. Faza initiala a proiectului care implica o zona numita Exemplar, a fost lansata in partea de nord – vest a orasului Bicester. Aceasta zona va deveni un loc de realizare a planului pe termen lung si prevede construirea a 6000 de…

    Citește mai departe
    "Un arbore pentru d?uinuirea noastr?!" În Republica Moldova vor fi s?di?i circa 300 de mii de copaci

    Republica Moldova: Ministerul Mediului se apuca serios de extinderea suprafetelor cu vegetatie forestiera

    Ministrul Mediului Gheorghe Salaru a trecut astazi in revista rezultatele inregistrate de minister in 2013 si perspectivele pentru 2014. Printre rezultate se numara adoptarea a 57 de acte normative, legi si strategii. In principal, este vorba despre adoptarea Strategiei de gestionare a deseurilor pentru anii 2013-2027, hotarirea Parlamentului privind fondarea Parcului National „Orhei”, legislatia secundara…

    Citește mai departe

    Rovana Plumb a semnat la Londra o declaratie comuna romano-britanica privind „cresterea verde”

    Ministrul mediului si schimbarilor climatice, Rovana Plumb, si secretarul de stat britanic pentru energie si schimbari climatice, Edward Davey, au semnat miercuri la Londra o declaratie comuna romano-britanica privind ‘cresterea verde’. Romania si Marea Britanie se angajeaza astfel la lansarea unui Dialog romano-britanic pentru o economie cu emisii reduse de carbon, cu scopul de a…

    Citește mai departe

    Romania trebuie sa foloseasca 20% din fondurile UE pentru combaterea schimbarilor climatice

    Romania va trebui sa demonstreze ca 20% din viitoarele fonduri europene vor fi folosite pentru combaterea schimbarilor climatice. Aceasta a fost una dintre concluziile conferintei”Dezvoltarea Durabila in contextul Strategiei Europa 2020 si rolul ONG-urilor in implementarea acesteia”, organizata de Fundatia TERRA Mileniul III. Evenimentul s-a adresat autoritatilor publice implicate in urmatoarea perioada de programare a…

    Citește mai departe

    Ministrul Mediului s-a intalnit cu comisarul european pentru Combaterea Schimbarilor Climatice, Connie Hedegaard

    Ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Rovana Plumb a avut, astazi, 30 octombrie, 2013, la sediul MMSC, o intalnire cu Connie Hedegaard, comisarul european pentru Combaterea Schimbarilor Climatice. In debutul interventiei sale, doamna ministru Plumb a salutat, inca o data, eforturile depuse de CE si de doamna comisar Hedegaard in domeniul schimbarilor climatice, precizand ca Romania,…

    Citește mai departe

    Fondurile de pensii care ignora schimbarile climatice esueaza in misiunea de a oferi un viitor mai sigur angajatilor de azi

    Un raport recent indeamna fondurile de pensii sa dezvolte un plan de actiune privind schimbarile climatice sau risca sa nu-si indeplineasca menirea. Daca schimbarile climatice vor avansa fara sa fie luate in calcul, fenomenele meteorologice extreme si volatilitatea preturilor alimentelor si combustibililor vor avea un impact major si asupra fondurilor de pensii. In ciuda semnelor…

    Citește mai departe

    Spre o economie verde cu emisii reduse de CO2

    Fundatia TERRA Mileniul III, in parteneriat cu Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA) implementeaza in perioada septembrie 2013 septembrie 2014 proiectul Spre o Economie Verde cu Emisii Reduse de CO2, proiect co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa. Obiectivul general al proiectului este sa reuneasca reprezentanti…

    Citește mai departe
    Orasul pe care ni-l dorim: solutii durabile pentru orasele europene

    Orasul pe care ni-l dorim: solutii durabile pentru orasele europene

    In datele de 19 si 20 septembrie, in cadrul campaniei Lumea pe care o vrei, specialisti in domeniul urbanismului din toata Uniunea Europeana au fost invitati in capitala daneza Copenhaga pentru a prezenta solutii durabile de eficienta energetica puse in practica. Specialistii participanti provin din Bulgaria, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Lituania, Polonia si Marea Britanie….

    Citește mai departe
    Cl?dirile verzi, o solu?ie sustenabil? pentru viitorul Craiovei

    Cladirile verzi, o solutie sustenabila pentru viitorul Craiovei

    Impactul negativ al oamenilor asupra mediului inconjurator este una dintre cele mai mari probleme ale societatii moderne. Dezvoltarea sustenabila in constructii a aparut ca raspuns la amenintari precum poluarea, consumul exagerat de energie si scaderea resurselor. Razvan Nica este unul dintre oamenii care stau la baza „revolutiei“ cladirilor sustenabile in Romania. El lucreaza ca evaluator…

    Citește mai departe
    R?spunderea uman? în înc?lzirea climatic? este de net?g?duit

    Romania va dispune de 8 miliarde de euro pentru actiuni climatice, din fondurile europene

    Romania va trebui sa ia in calcul combaterea cauzelor si efectelor schimbarile climatice in toate proiectele finantate din fonduri europene incepand cu anul 2014, iar dialogul social este cheia stabilirii eficiente a prioritatilor reale de investitii, transmite fundatia Terra Mileniul III, in urma seminarului „Parteneriat pentru implementarea Strategiei Europa 2020″. Evenimentul a avut ca tema…

    Citește mai departe

    Parlamentul a sustinut miercuri planurile de a suspenda temporar tranzactionarea unor permise CO2

    Parlamentul a sustinut miercuri planurile de a suspenda tranzactionarea unor permise CO2 pentru a incuraja firmele sa investeasca in inovatiile cu emisii reduse de carbon, dupa ce le-a respins la limita in aprilie. De aceasta data deputatii au stabilit conditii mai stricte pentru suspendare. Masura are ca scop restabilirea efectului de incurajare pentru sistemul european…

    Citește mai departe
    CEO a cump?rat certificate de CO2 în valoare de 71 de milioane de lei

    Concursul „Lumea pe care o vrei” alege cel mai bun proiect european de reducere a emisiilor de dioxid de carbon

    Concursul „Lumea pe care o vrei”: A inceput  procesul de votare pentru cel mai bun proiect european de reducere a emisiilor de dioxid de carbon Bruxelles, 2 iulie 2013 – Prima etapa in cautarea celei mai bune solutii europene de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera a ajuns la final. Concursul „Lumea…

    Citește mai departe