Departamentul pentru Energie va analiza daca poate introduce un sistem alternativ la certificatele verzi

Departamentul pentru Energie va analiza daca poate introduce un sistem alternativ la certificatele verzi
Departamentul pentru Energie va analiza daca poate introduce un sistem alternativ la certificatele verzi

Departamentul pentru Energie va analiza in perioada urmatoare, impreuna cu reprezentantii industriei de profil, posibilitatea introducerii unui sistem de promovare a productiei de energie regenerabila alternativ certificatelor verzi, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, intr-un interviu acordat agentiei AGERPRES.

‘Este un mecanism care ofera o mai mare predictibilitate la capitolul venituri. Daca veniturile depasesc pragul agreat, beneficiarii, adica producatorii de energie din tehnologii cu emisii reduse, dau banii inapoi. Daca sunt sub pragul agreat, ei primesc sprijin pentru a se ajunge la nivelul de venituri agreat. E o idee pe care o vom analiza, un sistem alternativ’, a explicat ministrul.

Potrivit acestuia, in urmatoarea perioada vor avea loc discutii pe marginea oportunitatii introducerii acestui nou sistem.

‘Vom crea in zilele urmatoare un grup de lucru, format din Departamentul pentru Energie, ANRE, Consiliul Concurentei, reprezentanti ai consumatorilor, ai producatorilor si ai industriei de regenerabile, ca sa analizam toate aspectele legate de sistemul actual de promovare, daca nu cumva sunt lucruri care sunt neclare, daca nu cumva sunt lucruri conflictuale in actualul sistem, care a fost revizuit de mai multe ori. Acest grup de lucru urmeaza sa analizeze si un sistem alternativ de promovare, care se numeste ‘contracte pentru diferenta’, care a fost propus spre aprobare de Marea Britanie si care acum se afla in evaluarea Comisiei Europene’, a spus ministrul.

El a aratat ca acest sistem de promovare vizeaza tot ceea ce inseamna tehnologii cu emisii reduse de dioxid de carbon, adica energia regenerabila si cea nucleara.

‘Dar, repet, este o perioada de analiza si vom vedea impreuna, in cadrul acestui grup de lucru, daca acest sistem poate sa aduca beneficii importante pentru sistemul energetic din Romania si vom stabili impreuna daca actualilor investitori li se poate oferi optiunea sa renunte la schema de sprijin din prezent si sa opteze pentru sistemul nou.’, a adaugat Nicolescu.
El a completat ca aceasta este o propunere facuta de catre Marea Britanie, iar Comisia Europeana urmeaza sa isi dea acceptul in urmatoarele luni.

Guvernul a adoptat miercurea trecuta ajustarea tintei pentru regenerabile in acest an de la 15% la 11,1% cat a fost tinta in 2013.

‘Deci nu mai crestem la 15%, ci ramanem la 11,1%. Conform calculelor noastre, acest fapt va avea un impact de scadere cu 10-15% a componentei de energie regenerabila din factura. Deci vorbesc nu de totalul facturii, ci numai de componenta de regenerabile. In momentul de fata este undeva la 40-42 lei pe MWh si ar fi urmat sa creasca, daca nu am fi adoptat aceasta masura, la 64 de lei pe MWh. Prin aceasta masura, din calculele noastre, vom ajunge cu 10-15% sub acest nivel de aproximativ 40 de lei pe MWh’, a spus Nicolescu.

El a mai spus ca, foarte probabil, aceasta masura va duce la tranzactionarea certificatelor verzi aproape de valoarea lor minima

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,220FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente