Ministrul Nicolescu, mecanism nou de sustinere pentru energia regenerabila

 Ministrul Nicolescu, mecanism nou de sustinere pentru energia regenerabila
Ministrul Nicolescu, mecanism nou de sustinere pentru energia regenerabila

Ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, a declarat astazi, la un post TV, ca Guvernul ar putea veni, zilele sau saptamanile urmatoare, cu un mecanism nou, inovator, de sustinere pentru energia regenerabila.

Domnia sa a explicat: “Interesul meu este sa existe o povara cat mai mica pentru consumatori din punct de vedere al costurilor si ca investitiile in energie, fie ca sunt in cogenerare sau in zona energiei regenerabile, sa aiba un mecanism de sustinere sustenabil, predictibil si care sa poata fi aplicat pe termen lung. Schemele foarte generoase s-au dovedit, in Europa si in Romania, a nu fi sustenabile. Deci trebuie sa gandim un sistem sustenabil in zona incurajarii tehnologiilor cu emisii reduse de carbon si ma refer la regenerabile si la domeniul nuclear. Este posibil, si nu exclud ca acest lucru sa se intample luni, cand premierul va anunta pachetul de masuri in domeniul energetic. Si daca nu se intampla luni e foarte posibil sa se intample in zilele sau saptamanile viitoare sa venim cu un mecanism de sustinere nou, complet innovator”.

Demnitarul a subliniat ca noul mecanism de sustinere nu va incalca niciun angajament, intrucat cei care au investit deja vor putea opta pentru actualul sistem sau pentru cel nou, dar va fi necesara o aprobare de la Comisia Europeana.

“Nu va insemna o incalcare a angajamentelor, pentru ca cei ce au investit deja vor avea posibilitatea sa opteze pentru sistemul actual sau pentru viitorul sistem. Aici va trebui o aprobare din partea Comisiei Europene, insa acest sistem deja a fost propus Comisiei de catre Marea Britanie si Comisia Europeana urmeaza sa se pronunte lunile viitoare daca e compatibil cu legislatia sa in privinta ajutorului de stat. Dar e un un sistem mult mai onest si mult mai predictibil”, a punctat Razvan Nicolescu.

Luni, premierul Victor Ponta urmeaza sa anunte o serie de masuri in domeniul energetic, de sprijin pentru marii consumatori si pentru populatie. Ministrul Razvan Nicolescu a precizat ca o parte dintre aceste masuri ar urma sa fie adoptate in prima sedinta de Guvern, iar altele in urmatoarele saptamani sau luni.

“Pachetul de masuri se va adresa consumatorilor, populatiei si celor industriali. In ultimele zile s-a lucrat foarte mult, s-a incercat gasirea de solutii pentru a raspunde solicitarilor facute de consumatori, fara a incalca statutul de stat membru al UE si angajamentele fata de institutiile financiare cu care avem acorduri. (…) Imi doresc ca de marti, noi, pe partea guvernamentala, sa trecem la aplicarea solutiilor, iar pe partea cealalta, oamenii de afaceri sa se concentreze pe partea de business. Primele masuri ar urma sa fie adoptate, o parte, in prima sedinta de Guvern de saptamana viitoare. Altele sunt proiectii pe termen de saptamani sau poate chiar luni. Sunt solutii pragmatice, realiste, implementabile si solutii perfect in concordanta cu statutul nostru de tara membra a Uniunii Europene”, a mai relatat Nicolescu.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,220FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente