Terra Mileniul III: Aproximativ 35% din energia platita de romani reprezinta pierderi

Terra Mileniul III: Aproximativ 35% din energia platita de romani reprezinta pierderi
Terra Mileniul III: Aproximativ 35% din energia platita de romani reprezinta pierderi

Romania este a treia tara ca intensitate energetica din Europa, cu pierderi ce reprezinta mai mult de 35% din consumul final de energie, a declarat prof. dr. ing. Aureliu Leca, din partea Asociatiei Romane pentru Promovarea Eficientei Energetice (ARPEE), in cadrul seminarului Energie – Schimbari Climatice Europa 2030″, organizat de Fundatia TERRA Mileniul III.

Seminarul a reunit specialisti, reprezentanti ai mediului academic, ONG si de afaceri si fost un prilej de dezbatere a termenelor si obligatiilor stabilite prin Directiva 27/2012/CE privind eficienta energetica, ce va trebui transpusa si in Romania pana la sfarsitul acestui an.

„Nu suntem pregatiti pentru termenele impuse de Directiva pentru Eficienta Energetica. Romania si-a redus de la an la an consumul de energie, in urma reducerii activitatii industriale, insa eficienta nu a crescut. Sunt foarte putine cladiri eficiente energetic si nicio certitudine de ameliorare pentru urmatorii 15 ani”, a declarat profesorul Leca. El a adaugat ca lucrarile de reabilitare termica din Romania se fac superficial si doar in ani electorali, iar eficienta energetica nu este incurajata in mod real, prin politici eficiente. In plus, „suntem experti in penalizari si ignoram stimulentele”.

In Romania, cladirile folosesc aproximativ 41% din consumul final de energie. In termeni comparativi, cladirile de locuinte din Romania consuma de opt ori mai multa energie decat media UE din cauza sistemelor ineficiente de incalzire si a izolatiei termice necorespunzatoare, dupa cum se arata in raportul „European Semester” din mai 2013, ce contine recomandarile de tara facute de Comisia Europeana fiecarui stat membru.

„Ignoram biomasa, sursa regenerabila de energie cu cel mai mare potential in Romania (52% din total) si singura care poate fi convertita atat in energie electrica, cat si in energie termica, in conditiile in care in tara noastra exista 12 milioane de oameni care traiesc si se incalzesc in conditii rudimentare”, a mai spus profesorul Leca.

Printre lipsurile identificate in cadrul seminarului s-au mentionat si absenta unei strategii economice si a unei strategii energetice coerente, lipsa de atractivitate si incredere a investitorilor in cadrul legislativ si de reglementare, absenta specialistilor in sectorul de stat, distorsiunile mari din piata energiei si saracia fata de combustibil mai mare de 40% (media UE-27, 21%). Saracia fata de combustibil reprezinta dificultatea sau incapacitatea consumatorilor de a-si mentine locuinta la temperaturi adecvate si de a dispune de alte servicii energetice esentiale, la costuri suportabile.

Seminarul a fost organizat in cadrul proiectului”Spre o Economie Verde cu Emisii Reduse de CO2″, implementat de Fundatia TERRA Mileniul III, impreuna cu Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA) si co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa.

Proiectul isi propune cresterea capacitatii societatii civile de a contribui la orientarea dezvoltarii Romaniei spre o economie prospera cu emisii reduse de carbon. Initiativa reuneste reprezentanti ai ONG-urilor de mediu, ai mediului academic si ai sectorului de afaceri care contribuie la realizarea tranzitiei catre o noua realitate economica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *