Fondurile de pensii care ignora schimbarile climatice esueaza in misiunea de a oferi un viitor mai sigur angajatilor de azi

Fondurile de pensii care ignora schimbarile climatice esueaza in misiunea de a oferi un viitor mai sigur angajatiilor de azi
Fondurile de pensii care ignora schimbarile climatice esueaza in misiunea de a oferi un viitor mai sigur angajatiilor de azi

Un raport recent indeamna fondurile de pensii sa dezvolte un plan de actiune privind schimbarile climatice sau risca sa nu-si indeplineasca menirea.

Daca schimbarile climatice vor avansa fara sa fie luate in calcul, fenomenele meteorologice extreme si volatilitatea preturilor alimentelor si combustibililor vor avea un impact major si asupra fondurilor de pensii.

In ciuda semnelor ca economia incepe sa se redreseze de la cel mai mare colaps financiar din istoria recenta, perspectivele de investitii raman o provocare.

In acest context, in care dificultatile de mentinere a profiturilor pe termen scurt domina discutiile despre strategiile de investitii, schimbarile climatice ar putea parea pentru multi o problema mai putin apasatoare. Cu toate acestea, ele reprezinta un risc financiar semnificativ, cu implicatii enorme pentru siguranta financiara a salariatiilor de astazi.

Schimbarile climatice vor avea implicatii semnificative pentru fondurile de pensii sub o serie de scenarii diferite. Daca vor fi introduse reglementari eficiente pentru a combate schimbarile climatice, companiile petroliere si alte industrii care genereaza cantitati mari de dioxid de carbon ar putea suferi pierderi substantiale in valoare.

In schimb, in cazul in care schimbarile climatice vor avansa fara sa fie luate masuri pentru reducerea emisiilor, riscurile sunt chiar mai mari: fenomenele meteorologice extreme si volatilitatea in crestere a preturilor alimentelor si combustibililor ar putea afecta mult mai dramatic si imprevizibil portofoliile de investitii ale fondurilor de pensii.

Raportul Stern, una dintre cele mai complexe analize asupra fenomenului de incalzire globala si impactului economic al schimbarilor climatice, estimeaza costul total al schimbarilor climatice la 5-20% din PIB-ul global .

Trecerea la o economie globala cu emisii reduse de carbon, va crea,  indiferent de ritmul se intampla, o crestere semnificativa in anumite industrii. OECD a calculat ca investitiile cumulate in infrastructura verde necesare pentru decarbonizarea economiei globale este de 36-42 de trilioane de dolari intre 2012 si 2030 .

ShareAction, o campanie pentru investitii etice ale fondurilor de pensii britanice, a publicat raportul Green Light: portofolii rezistente la soc intr-o lume nesigura, stabilind concluzia ca fondurile de pensii trebuie sa acorde o atentie sporita la schimbarile climatice, precum si masurile practice care pot fi luate pentru a gestiona riscurile si pentru a beneficia de oportunitati de investitii care decurg din acestea.

Raportul da ca exemplu Environment Agency Pension Fund, un fond de pensii care a alocat deja 12-13 % din portofoliul sau pentru economia verde ; BT Pension Scheme, care are 100 de milioane de lire sterline investite intr- o versiune verde a indicelui All -Share FTSE (cu companii intensive de carbon subponderate), dar subliniaza, de asemenea, prioritatea redusa acordata de catre  fondurile de pensii la problema schimbarilor climatice.

Raportul prezinta o serie de recomandari pentru fondurile de pensii private si ii invita  pe cotizantii britanici sa ceara un viitor mai sigur pentru economiile lor pe greenlightcampaign.org.uk

De la lansare pensiilor private obligatorii in Romania (mai 2008) si pana in prezent aceste fonduri de pensii au primit in administrare contributii brute totale in valoare de 10,47 miliarde lei.

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au ajuns dupa primele 9 luni ale anului 2013 la un numar total de 5,95 milioane de participanti, dintre care numarul celor care primesc luna de luna contributii virate de catre Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP) s-a stabilizat la aproximativ 3,6 milioane

Fondurile de pensii private facultative (Pilonul III) au ajuns dupa primele 9 luni ale anului 2013 la un numar total de circa 305.000 de participanti, dintre care insa doar mai putin de jumatate isi platesc lunar contributiile, pe fondul climatului economic inca insuficient de favorabil pentru relansarea apetitului angajatorilor pentru oferirea acestui tip de beneficiu salariatilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *