Romania trebuie sa foloseasca 20% din fondurile UE pentru combaterea schimbarilor climatice

Romania trebuie sa foloseasca 20% din fondurile UE pentru combaterea schimbarilor climatice
Romania trebuie sa foloseasca 20% din fondurile UE pentru combaterea schimbarilor climatice

Romania va trebui sa demonstreze ca 20% din viitoarele fonduri europene vor fi folosite pentru combaterea schimbarilor climatice. Aceasta a fost una dintre concluziile conferintei”Dezvoltarea Durabila in contextul Strategiei Europa 2020 si rolul ONG-urilor in implementarea acesteia”, organizata de Fundatia TERRA Mileniul III. Evenimentul s-a adresat autoritatilor publice implicate in urmatoarea perioada de programare a fondurilor structurale si organizatiilor neguvernamentale implicate in activitatea de monitorizare a fondurilor europene, dar si potentiale beneficiare ale acestora.

Statele membre trebuie sa demonstreze ca prin investitiile realizate din bugetul european vor contribui cu 20% la combaterea schimbarilor climatice. Ele vor fi obligate sa furnizeze informatii privind sprijinul pentru obiectivul schimbari climatice, utilizand metodologia bazata pe categorii de interventie, zone de focalizare sau masuri, dupa caz, pentru fiecare dintre Fonduri Europene Structurale si de Investitii”, a declarat Madalina Iliuta, consilier in cadrul Ministerului Fondurilor Europene.

Potrivit acesteia, Romania va avea o serie de prioritati de investitii care vizeaza combaterea schimbarilor climatice, precum:

– Sprijinirea tranzitiei catre o economie cu emisii reduse de dioxid de carbon in toate sectoarele prin promovarea unor strategii de reducere a emisiilor in special pentru zonele urbane si promovarea cercetarii si inovarii in domeniul tehnologiilor cu emisii scazute de carbon.

– Promovarea adaptarii la schimbarile climatice, a prevenirii si a gestionarii riscurilor prin sprijinirea investitiilor pentru adaptarea la schimbarile climatice, inclusiv a abordarilor bazate pe ecosisteme.

– Reducerea indirecta a emisiilor de gaze cu efect de sera si prin investitii in alte sectoare.

Economia nationala: productie mica cu consum mare de resurse 

Implementarea masurilor de combatere a schimbarilor climatice reprezinta o necesitate nu numai din perspectiva obligatiilor Romaniei de a atinge tintele UE si de a respecta regulamentul de cheltuire a fondurilor europene, ci si pentru eficientizarea economiei romanesti care trebuie sa treaca cat mai repede intr-o etapa a sustenabilitatii”, a declarat Lavinia Andrei, presedintele Fundatiei TERRA Mileniul III.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *