Frana serioasa pentru energia verde

Frân? serioas? pentru energia verde
Frana serioasa pentru energia verde
Frana serioasa pentru energia verde

Comisia Europeana a adoptat miercuri un nou set de reguli mai stricte care, la final, vor limita ajutoarele publice care pot fi acordate de cele 28 de state membre pentru anumite surse de energie regenerabila.

Executivul comunitar apreciaza ca subventiile pentru energiile regenerabile au permis realizarea de progrese in atingerea obiectivelor de mediu insa in acelasi timp au provocat distorsiuni pe piata si cresterea costurilor pentru consumatori.

”Este timpul ca energiile regenerabile sa se alature pietei. Noile reguli vor permite o tranzitie lina spre mecanisme mai adecvate pentru a sustine energiile regenerabile. Europa ar trebui sa-si indeplineasca obiectivele ambitioase de mediu cu cel mai mic cost posibil pentru contribuabili si fara distorsiuni la adresa concurentei pe piata unica”, a declarat Comisarul european pentru Concurenta, Joaquin Almunia.

Noile reguli se vor aplica incepand de la 1 iulie 2014 si pana la sfarsitul lui 2020.

Desi unele detalii nu au fost anuntate imediat, noile reguli fixeaza conditii mai stricte pentru subventiile guvernamentale pentru surse de genul energie eoliana sau fotovoltatica. De asemenea, comparativ cu precedentele propuneri, noile reguli reduc platile care ar urma sa fie efectuate de consumatorii mari de energie, de genul companii din sectorul chimiei sau producatorii de aluminiu, la fondurile publice destinate finantarii regenerabilelor.

Noile reguli au fost criticate imediat de aparatorii mediului. Verzii europeni au apreciat ca noile reguli trimit un semnal gresit, in special cu privire la obiectivele fixate Europei pentru anul 2020 in materie de tranzitie energetica. ”In loc sa deschida calea unei tranzitii spre o economie eficienta si cu emisii reduse de carbon, aceste noi reguli nu duc nicaieri”, a declarat eurodeputatul Reinhard Bütikofer.

Publicarea acestor noi reguli coincide cu adoptarea, marti, de catre Guvernul german a unui proiect de lege vizand reducerea sprijinului acordat energiilor regenerabile. Oficialii de la Berlin au discutat cu Comisia Europeana pentru a putea mentine regimul preferential acordat marilor consumatori de energie.

In cazul Romaniei, potrivit unor surse oficiale Guvernul ia in calcul sa excepteze marii consumatori industriali de energie de la plata a doar 50-60% din certificatele verzi, fata de maximul de 80%, care ar putea fi acordat conform regulamentului care a fost aprobat de Comisia Europeana.

”O scutire cu 80% ar fi prea mare si prea greu de suportat de catre producatorii de energie regenerabila, care obtin subventii din vanzarea acestor certificate verzi. Asa ca luam in calcul scutirea de doar 50-60% din obligatia de achizitie a certificatelor verzi pentru un numar limitat de consumatori industriali, posibil 50. Inca nu a fost luata nicio decizie in acest sens”, au precizat sursele mentionate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *