Pentru a limita incalzirea globala, mari rezerve de hidrocarburi ar trebui lasate neexplotate (studiu)

Pentru a limita incalzirea globala, mari rezerve de hidrocarburi ar trebui lasate neexplotate (studiu)
Pentru a limita incalzirea globala, mari rezerve de hidrocarburi ar trebui lasate neexplotate (studiu)

O treime din rezervele mondiale de petrol, jumatate din rezervele de gaze naturale si 80 la suta din cele de carbune nu ar trebui utilizate in urmatoarele decenii pentru a mentine incalzirea globala sub tinta convenita de doua grade Celsius, afirma cercetatorii britanici intr-un studiu publicat in revista Nature, citat de Reuters.

Ei considera ca marea majoritate a rezervelor de carbune din China, Rusia si SUA ar trebui sa ramana neexploatate, precum si mai mult de 260.000 milioane de barili din rezervele de petrol din Orientul Mijlociu, echivalentul tuturor rezervelor de petrol din Arabia Saudita. Autorii studiului mai considera ca Orientul Mijlociu ar trebui sa lase in pamant mai mult de 60 la suta din rezervele sale de gaze naturale.

„Factorii de decizie politica trebuie sa realizeze ca instinctele de utilizare completa a combustibililor fosili din tarile lor sunt pe de-a intregul incompatibile cu angajamentele asumate cu privire la tinta de doua grade Celsius”, a spus Christophe McGlade, care a condus studiul efectuat la Institutul pentru resurse durabile al University College London.

El a spus ca factorii de decizie politica si publicul ar trebui sa fie constienti de diferenta dintre ceea ce fac si ceea ce spun, in special in perspectiva summit-ului ONU despre combaterea incalzirii globale care va avea loc la Paris in decembrie 2015.

Pentru elaborarea acestui studiu, Christophe McGlade impreuna cu Paul Ekins, director al Institutului UCL, au folosit in primul rand diverse studii publicate pentru a estima cantitatile, locatiile si natura petrolului din lume, a gazelor naturale si a rezervelor si resurselor de carbune.

Ei au folosit apoi un model integrat de evaluare pentru a explora care dintre acestea, precum si sursele de energie cu emisii reduse de carbon, cum sunt sursele de energie nucleara si regenerabila, ar trebui utilizate pana in 2050 pentru a satisface nevoile de energie ale omenirii.

Paul Ekins, profesor de politici ale resurselor si mediului, a spus ca investitorii in societati energetice ar trebui sa ia nota cu privire la concluziile studiului si sa se intrebe daca ar putea sa se protejeze impotriva riscurilor.

„Atentia mai mare acordata la nivel mondial politicii in domeniul climei inseamna ca investitiile in companiile de combustibili fosili devin tot mai riscante pentru investitori in ceea ce priveste rentabilitatea pe termen lung „, a spus sursa citata de Reuters.

„M-as astepta ca investitorii in energie prudenti sa se reorienteze din ce in ce mai mult spre surse de energie cu emisii reduse de carbon”, a adaugat Ekins.

El a mai mentionat ca anul trecut companiile energetice au cheltuit mai mult de 670 miliarde dolari in cautarea si dezvoltarea de noi resurse de combustibili fosili, care nu pot fi extrase sau folosite daca politicienii isi tin cuvantul privind limitarea incalzirii globale.

Echipa de oameni de stiinta a comparat rezultatele cercetarii lor cu o mare varietate de abordari alternative ale altor grupuri din lume, constatarea lor fiind ca rezultate sunt concordante.

Aproape 200 de tari au stabilit limitarea incalzirii globale la doua grade Celsius fata de perioada pre-industriala, limita dincolo de care se anticipeaza ca se vor produce mai multe secete, inundatii, valuri de caldura si cresterea nivelului marii, mai scrie Reuters.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *