Oficialitatile europene se uita la exemplul Belgiei, care a infiintat cooperative energetice, pentru a mari independenta energetica a Uniunii Europene (UE), dar si pentru a reduce emisiile de carbon din atmosfera, scrie EurActiv.
UE a cheltuit anul trecut aproape 1,25 miliarde de euro pe zi pe importurile de energie, potrivit celor mai recente estimari ale Comisiei Europeane. Pretul este cu atat mai mare cu cat Rusia, pricipala sursa externa de energie a Europei, isi foloseste resursele ca arma geopolitica.
In Belgia si in multe alte localitati din nordul Europei locuitorii au luat productia de energie pe cont propriu si au creat proiecte de investitii la care oricine poate deveni actionar.
“Aceasta este o oportunitate pentru cetateni. Productia de energie vine aproape de ei”, a spus Dirk Vansintjan, coordonatorul Ecopower, o cooperativa belgiana de energie regenerabila.
Cooperativa, finantata partial de UE, incearca sa stimuleze investitiile cetatenilor in domeniul energiei regenerabile si permite oricui sa cumpere actiuni si, prin urmare, sa devina un membru al proiectului. Ecopower are aproape 37.000 de membri, detine 11 turbine eoliene, trei instalatii hidroelectrice si 270 de panouri solare.
“Observam un mare potential in acest model. Acesta incurajeaza acceptabilitatea”, a spus Adrien Bullier, care lucreaza in Agentia Executiva a Comisiei Europene pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii.
Membrii care se angajeaza sa faca parte din cooperativele de energie regenerabila (REScoop) sunt motivati de dorinta de a combate schimbarile climatice si incearcarea de a deveni “cetateni etici”, care isi produc propria energie cu emisii reduse de carbon.
Comisia Europeana a propus recent o serie de obiective referitoare la mediul climatic si domeniul energetic pentru anul 2030, care include reducerea cu 40% a emisiilor de carbon, comparativ cu nivelurile din 1990, si o tinta de crestere de 27% a surselor de energie regenerabila. Belgia s-a angajat la randul sau sa reduca emisiile de carbon cu 80-95% pana in 2050.
„Comisia Europeana are o atitudine pozitiva fata de productia de energie in comun, intrucat astfel de initiative se bazeaza de obicei pe energia din surse regenerabile si, prin urmare, contribuie la atingerea obiectivelor europene de SRE (surse regenerabile de energie) si GES (gaze cu efect de sera)”, a spus Sabine Berger, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru energie, Günther Oettinger.
Anul viitor, reprezentantii guvernelor la nivel mondial se vor intalni la Paris pentru conferinta ONU COP21, cu scopul de a stabili un acord referitoar la reducerea nivelurilor de emisii de carbon pentru a evita cresterea temperaturii globale cu doua grade Celsius.
„Puterea comunitara trebuie sa fie recunoscuta ca o strategie-cheie pentru schimbarile climatice, precum si pentru dezvoltarea economica, sociala si locala”, a spus Josh Roberts, un avocat al problemelor de mediu al ClientEarth.
Cu toate acestea, cetatenii se pot confrunta cu obstacole de reglementare sau financiare atunci cand se angajeaza in lansarea unor proiecte de cooperare, regulile fiind diferite in fiecare tara membra a UE. Pietele energiei tind, de asemenea, sa fie dominate de cativa jucatori mari si stabili.
„Proiectele de energie regenerabila pot fi finantate mai usor in unele tari decat in altele”, a adaugat Vansintjan.