In datele de 19 si 20 septembrie, in cadrul campaniei Lumea pe care o vrei, specialisti in domeniul urbanismului din toata Uniunea Europeana au fost invitati in capitala daneza Copenhaga pentru a prezenta solutii durabile de eficienta energetica puse in practica. Specialistii participanti provin din Bulgaria, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Lituania, Polonia si Marea Britanie.
Cu ocazia vizitei de studiu intitulate „Orasul pe care ni-l dorim” (A city we like), organizata in colaborare cu Centrul de Arhitectura Danez/ Danish Architecture Centre si Confederatia Industriei Daneze/ Confederation of Danish Industry (DI Energy), partenerul campaniei, participantii vor descoperi o serie de realizari cu emisii reduse de dioxid de carbon: de la o instalatie inovatoare de incinerare a deseurilor, la un teatru durabil; de la locuinte si sedii centrale de intreprinderi cu un consum redus de energie, la un sistem de racire centralizata.
Doamna Connie Hedegaard, comisarul european pentru politici climatice, a afirmat: „Avand in vedere faptul ca tot mai multi cetateni europeni se stabilesc in orase, avem nevoie de solutii integrate care sa le asigure locuitorilor o buna calitate a vietii si sa contribuie la reducerea emisiilor de CO2, a poluarii atmosferice, a congestiilor etc. Multe dintre solutii exista deja si Copenhaga ofera intr-adevar multe exemple care, sper, vor fi o sursa de inspiratie pentru alte orase. Campania «Lumea pe care o vrei» reuneste urbanisti din Europa pentru a face schimb de bune practici, astfel incat acestea sa poata fi aplicate la scara mai larga.”
In cadrul vizitei de studiu au fost invitati urbanisti si directori tehnici importanti din orasele europene selectionate, precum si factori de decizie si profesionisti in domeniu din sectorul privat.
Context
Anul trecut, Copenhaga a castigat premiul „Capitala europeana verde” pentru anul 2014, acordat de Comisia Europeana, si ocupa o pozitie de varf in ceea ce priveste solutiile durabile, intentionand ca pana in anul 2025 sa devina neutra din punct de vedere al emisiilor de carbon.
Participantii la vizita de studiu „Orasul pe care ni-l dorim” vor vizita, printre altele, urmatoarele obiective:
- Amager Resource Centre (ARC), o instalatie de incinerare a deseurilor care furnizeaza energie electrica si incalzire centralizata, oferind totodata o pista de schi pe acoperis
- Un teatru (Playhouse of the Royal Theatre) care dispune de un sistem inovator de economisire a energiei si de elevatie pentru a face fata cresterii nivelului marii
- Cladirea premiata „8 House”, care reuneste locuinte si spatii comerciale in cadrul unui mare complex durabil
- Proiectul Vildrose, care ofera locuinte durabile la preturi accesibile
- Cladirea, neutra din punct de vedere energetic, a sediului central al intreprinderii Rambol
Despre campania Lumea pe care o vrei:
Vizita de studiu intitulata „Orasul pe care ni-l dorim” face parte din campania paneuropeana de comunicare Lumea pe care o vrei. Cu clima care iti place, care vizeaza gasirea unor solutii practice pentru schimbarile climatice. Lansata in octombrie 2012, campania a beneficiat de sprijinul a 190 de organizatii partenere din intreaga UE si a avut peste 40 000 de sustinatori pe site-ul Facebook si alte retele de socializare. In cadrul campaniei au fost organizate, pana in prezent, evenimente in noua tari, campania beneficiind de o ampla mediatizare in Europa. Campania are ca scop schimbul de bune practici in vederea amplificarii actiunilor in domeniul schimbarilor climatice si prezinta povesti de succes din 27 de state membre ale UE. In cadrul concursului Lumea pe care o vrei au fost inregistrate 269 de propuneri suplimentare. Numele castigatorilor concursului Lumea pe care o vrei pentru cele mai bune proiecte in domeniul schimbarilor climatice vor fi anuntate in octombrie si noiembrie 2013.