Romania este restanta in domeniul politicilor ce privesc economia verde, cu emisii reduse de carbon

Liber la poluare. 5 euro pentru a emite o tonă de dioxid de carbon
Romania este restanta in domeniul politicilor ce privesc economia verde, cu emisii reduse de carbon
Romania este restanta in domeniul politicilor ce privesc economia verde, cu emisii reduse de carbon

Fundatia Terra Mileniul III a adresat o scrisoare deschisa in care cere reprezentantilor Guvernului si Parlamentului sa priveasca cu mai multa seriozitate politicile din domeniul energiei si schimbarilor climatice, avand in vedere noile obiective europene, precum si conditiile de utilizare a fondurilor structurale si de coeziune in perioada 2014 – 2020.

Noul cadru al Uniunii Europene in privinta energiei si a schimbarilor climatice pentru perioada 2020 – 2030 va fi dezbatut la cel mai inalt nivel in Consiliul European care incepe astazi.

Obiectivele asumate prin strategia „Energie si Schimbari Climatice 2030” fac referire la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu 40% sub nivelul anului 1990, o crestere de cel putin 27% la nivelul UE a utilizarii energiei regenerabile, un nou sistem de guvernanta si un set de noi indicatori care sa garanteze un sistem energetic competitiv si sigur.

In pofida tintelor ambitioase fixate de Uniunea Europeana (UE), Romania nu a inclus in politicile nationale suficiente masuri care sa contribuie la atingerea obiectivelor europene de reducere a emisiilor.

“Tara noastra ignora directia de dezvoltare promovata de UE si intarzie tranzitia catre o economie verde, cu emisii scazute de carbon. Romania nu da dovada de aceeasi hotarare in atingerea tintelor 2030, iar politicile nationale in domeniu nu vizeaza o trecere catre o economie verde, cu emisii reduse de carbon, asa cum ar fi de asteptat”, se arata in scrisoarea adresata autoritatilor legislative si executive.

Aceste concluzii sunt desprinse din analiza legislatiei nationale in domeniile energie, transport si mediu, efectuata in perioada septembrie 2013 – martie 2014 in cadrul proiectului ”Spre o Economie Verde cu Emisii Reduse de CO2”, implementat de Fundatia TERRA Mileniul III in parteneriat cu Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA), proiect co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei, prin intermediul contributiei elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa.

Fundatia Terra Mileniul III cere actiuni hotarate in directia sprijinirii inovatiei si a cercetarii aplicate, atat pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, cat si pentru adaptarea la schimbarile climatice.

La nivel economic este necesara o gandire care sa conduca la schimbarea paradigmei de dezvoltare prin decuplarea cresterii economice (PIB) de emisiile de carbon.

In final solicitam Legislativului si Executivului sa dezvolte politici publice coerente, care sa urmaresca liniile adoptate in cadrul Strategiei Europa 2020, precum si viitoarele obligatii pe care ni le vom asuma in curand, din perspectiva pachetului energie – schimbari climatice 2030.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *