Gerea: Energia nucleara are un impact redus asupra mediului, comparativ cu productia prin alte tehnologii

Gerea: Energia nucleara are un impact redus asupra mediului, comparativ cu productia prin alte tehnologii
Gerea: Energia nucleara are un impact redus asupra mediului, comparativ cu productia prin alte tehnologii

Energia produsa in centralele nucleare are un rol serios in asigurarea securitatii energetice, nu doar pentru statele care sustin aceasta tehnologie, ci si pentru Uniunea Europeana ca intreg, si are un impact scazut asupra mediului inconjurator, comparativ cu productia prin alte tehnologii, sustine ministrul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri, Andrei Gerea.

Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, remis, joi, AGERPRES, oficialul roman a transmis vicepresedintelui Uniunii Europene, Maros Sefcovic, si comisarului UE Arias Canete o scrisoare prin care sustine neutralitatea tehnologica in mixul energetic, inclusiv prin dezvoltarea energiei nucleare, in cadrul procesului de realizare a Uniunii Energetice. Andrei Gerea a transmis acest document in calitate de presedinte al grupului statelor membre pro-nucleare, acesta fiind asumat de Romania, Franta, Republica Ceha, Lituania, Polonia, Slovacia si Regatul Unit al Marii Britanii.

“Din punctul nostru de vedere, energia produsa in centralele nucleare are un rol serios in asigurarea securitatii energetice, nu doar pentru statele care sustin aceasta tehnologie, ci si pentru Uniunea Europeana ca intreg. Acesta este mesajul principal pe care vrem sa il transmitem. In plus, energia astfel produsa este una cu impact scazut asupra mediului inconjurator, comparativ cu productia prin alte tehnologii. Includerea in mixul energetic a energiei nucleare ne permite inscrierea pe un traseu corect in ceea priveste atingerea obiectivelor de limitare a emisiilor de carbon la nivelul Uniunii”, a declarat ministrul Andrei Gerea.

Potrivit acestuia, proiectele nucleare trebuie sa gaseasca sprijin si finantare europeana, pentru ca ele nu pot lipsi dintre sursele principale de energie.

“Noi ne dorim sa exploatam aceasta resursa concomitent cu continuarea eforturilor de crestere a gradului de siguranta, prin cercetare si inovare in domeniu’, a adaugat el.

Si Ungaria a trimis, la randul sau, o scrisoare vicepresedintelui Maros Sefcovic, prin care se alatura grupului de state membre pro-nucleare si isi exprima adeziunea fata de cele propuse in scrisoarea ministrului roman.

In corpul documentului transmis de ministrul roman al Energiei se arata, printre altele, importanta promovarii energiei nucleare ca modalitate de diversificare a surselor de energie, in contextul urmaririi atingerii obiectivelor UE privind schimbarile climatice, respectiv reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera. De asemenea, este subliniat rolul energiei nucleare in consolidarea unui mix care sa asigure securitatea energetica atat a statelor membre ale grupului pro-nucleare, cat si Uniunii Europene in general.

Scrisoarea contine sase puncte si pledeaza pentru recunoasterea rolului energiei nucleare in asigurarea obiectivelor UE de reducere a emisiilor de carbon si in cresterea securitatii energetice, accelerarea Fazei IV a propunerilor legislative UE privind sistemul de comercializare a emisiilor, astfel incat sa fie stimulata atingerea obiectivelor de mediu ale UE prin promovarea neutralitatii tehnologice, a investitiilor in proiecte de productie cu emisii reduse de carbon,
asumarea angajamentului Comisiei pentru identificarea mecanismelor de finantare la nivel european a marilor proiecte de infrastructura aplicabile inclusiv in domeniul nuclear, stabilirea unui set de masuri de sprijinire a cercetarii si inovatiei in domeniul fuziunii si fisiunii nucleare, stabilirea de catre Comisie, ca urmare a consultarii cu statele membre, a unui ghid care sa constituie baza de actiune pentru industrie si investitori in domeniul noilor proiecte nucleare, intarirea cooperarii intra-europene, astfel incat sa se asigure expertiza si o mai buna sprijinire a proiectelor prin coordonarea, organizarea si finantarea asistentei tehnice intre statele membre si industrie.

La final, documentul reitereaza intentia de a promova energia nucleara in randul acelor state membre care aleg si sustin aceasta sursa de energie.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente