Economia verde are potentialul de a contribui la dezvoltarea societatii si eradicarea saraciei, insa pentru dezvoltarea acestui tip de economie este necesara intreprinderea de demersuri urgente, la nivel de politici publice si institutii centrale, aceasta este concluzia exprimata la finalul conferintei Romania spre o economie cu emisii reduse de gaze de sera, desfasurata joi, 18 septembrie in Bucuresti la finalul proiectului „Spre o Economie Verde cu Emisii Reduse de CO2- SEVERCO2” co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa.
Pentru ca obiectivele asumate la nivel de tara sa fie mai usor de atins, grupul de lucru creat in cadrul proiectului propune o serie de pasi care sa duca la decarbonizarea economiei nationale.
Avand in vedere repartitia emisiilor de gaze cu efect de sera (GES) intre sectoarele economiei in care o mare pondere o au emisiile din generarea energiei, din transportul de marfuri si persoane precum si din sectorul gestionarii deseurilor, proiectul SEVERCO2 si-a concentrat atentia asupra celor trei domenii, ce in anul 2012 generau aproximativ 80% din emisiile de gazele cu efect de sera emise la nivel national.
Viziunea de dezvoltare „Romania, spre o economie cu emisii reduse de GES” cuprinde urmatoarele directii:
1. In sectorul energetic se impune promovarea masurilor de imbunatatire a eficientei energetice si de conservare a energiei, promovarea producerii energiei electrice folosind surse cu emisii scazute de carbon si adoptarea unor masuri in vederea inlocuirii combustibililor fosili cu combustibili cu continut mai mic de carbon sau proveniti din surse regenerabile.
2. In sectorul gestionarii deseurilor este nevoie de stabilirea unei economii circulare, in care utilizarea resurselor sa fie optimizata, la fel ca si prevenirea generarii de deseuri. Reziduurile care nu pot fi prevenite ar trebui reciclate sau utilizate pentru recuperarea energiei incorporate de acestea. Este necesar ca proiectarea bunurilor si serviciilor sa se faca tinand seama de cei 3R (reduce refoloseste – recicleaza), incorpornd tot mai mult rezultatele unui proces continuu si performant de inovare.
3. In sectorul transporturilor este necesara construirea unui sistem convenabil ca si pret si variante, care protejeaza mediul, diminueaza emisiile de GES si sprijina dezvoltarea si cresterea economica. Astfel, se recomanda autoritatilor romane sa adopte strategii alternative care sa permita calatorilor evitarea calatoriilor cu mijloace poluante sau chiar diminuarea nevoii de a calatori folosindu-se mijloacele moderne de comunicare acolo unde este posibil.
Continutul integral al Viziunii, rapoarte de monitorizare a legislatiei precum si „Ghidul de politici publice pentru societatea civila”, alaturi de alte documente si exemple de bune practica pot fi consultate pe portalul www.zeroemisii.ro, dezvoltat in cadrul proiectului SEVERCO2.
Conferinta finala „Romania, spre o economie cu emisii reduse de gaze cu efect de sera” s-a desfasurat in cadrul proiectului „Spre o Economie Verde cu Emisii Reduse de CO2” co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa. Valoarea totala a proiectului este de 76.852 CHF, din care 7.800 CHF reprezinta contributia proprie.