Terra Mileniul III: Romania este restanta in domeniul politicilor ce privesc economia verde

0
719
Terra Mileniul III: România este restant? în domeniul politicilor ce privesc economia verde
Terra Mileniul III: Romania este restanta in domeniul politicilor ce privesc economia verde
Terra Mileniul III: Romania este restanta in domeniul politicilor ce privesc economia verde

Romania este restanta in domeniul politicilor ce privesc economia verde, cu emisii reduse de carbon, atrag atentia reprezentantii organizatiei de mediu Fundatia Terra Mileniul III, intr-un comunicat de presa, remis, vineri, AGERPRES.

‘Tara noastra ignora directia de dezvoltare promovata de UE si intarzie tranzitia catre o economie verde, cu emisii scazute de carbon. Romania nu da dovada de aceeasi hotarare in atingerea tintelor 2030, iar politicile nationale in domeniu nu vizeaza o trecere catre o economie verde, cu emisii reduse de carbon, asa cum ar fi de asteptat’, se noteaza in scrisoarea adresata autoritatilor legislative si executive de catre organizatia de mediu.

Potrivit sursei citate, noul cadru al Uniunii Europene in privinta energiei si a schimbarilor climatice pentru perioada 2020 — 2030 va fi dezbatut la cel mai inalt nivel in Consiliul European care a inceput joi, 26 iunie 2014.

Obiectivele asumate prin strategia ‘Energie si Schimbari Climatice 2030’ fac referire la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu 40% sub nivelul anului 1990, o crestere de cel putin 27% la nivelul UE a utilizarii energiei regenerabile, un nou sistem de guvernanta si un set de noi indicatori care sa garanteze un sistem energetic competitiv si sigur.

Concluziile referitoare la Romania sunt desprinse din analiza legislatiei nationale in domeniile energie, transport si mediu, efectuata in perioada septembrie 2013 — martie 2014 in cadrul proiectului ‘Spre o Economie Verde cu Emisii Reduse de CO2’, implementat de Fundatia TERRA Mileniul III in parteneriat cu Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA), proiect co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei, prin intermediul contributiei elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa.

Fundatia Terra Mileniul III solicita demararea de actiuni in directia sprijinirii inovatiei si a cercetarii aplicate, atat pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, cat si pentru adaptarea la schimbarile climatice.

‘La nivel economic este necesara o gandire care sa conduca la schimbarea paradigmei de dezvoltare prin decuplarea cresterii economice (PIB) de emisiile de carbon. In final, solicitam Legislativului si Executivului sa dezvolte politici publice coerente, care sa urmaresca liniile adoptate in cadrul Strategiei Europa 2020, precum si viitoarele obligatii pe care ni le vom asuma in curand, din perspectiva pachetului energie — schimbari climatice 2030’, mentioneaza organizatia de mediu.

TERRA Mileniul III este o organizatie de protectie a mediului, infiintata in decembrie 1997, ce promoveaza programe de dezvoltare sustenabila la nivel national si international in domeniul energiei, transportului si al schimbarilor climatice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.