Jian Xie, Banca Mondiala: „Romania trebuie sa reduca emisiile de CO2 cu 40%, pana in 2030”

Liber la poluare. 5 euro pentru a emite o tonă de dioxid de carbon
Jian Xie, Banca Mondiala: "Romania trebuie sa reduca emisiile de CO2 cu 40%, pana in 2030"
Jian Xie, Banca Mondiala: „Romania trebuie sa reduca emisiile de CO2 cu 40%, pana in 2030”

Lavinia Andrei, Terra Mileniul III: „Politicile publice merg in directia unei economii verzi”

* Nicoleta Rosu, Ministerul Mediului: „Masurile pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, pe plan local, ar putea costa cateva miliarde de euro”

Romania trebuie sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu 40%, pana in 2030 si sa realizeze investitii in eficienta energetica si energia regenerabila, a declarat ieri, intr-o conferinta, Jian Xie, expert de mediu al Bancii Mondiale.

Domnia sa a precizat: „Nimeni nu este imun la schimbarile climatice. Romania are emisii substantiale de gaze cu efect de sera si mai exista mult loc pentru imbunatatiri. Trebuie sa intelegem situatia curenta si care sunt tendintele climatice, iar, mai apoi, Banca Mondiala va putea ajuta guvernul sa elaboreze masuri de contracarare a acestor emisii”.

Oficialul Bancii Mondiale sustine ca sectorul energetic contribuie in proportie de 70% la emisiile de CO2 din tara noastra, urmat de sectorul agricol cu 15%, respectiv sectorul transporturilor (12%), iar sectorul silvic este cel care ajuta la micsorarea acestor emisii. Domnul Jian Xie sustine ca trebuie creat un cadru institutionalizat pentru o eficienta energetica sustenabila, pe plan local.

La randul sau, Lavinia Andrei, presedintele Terra Mileniul III, a spus ca, de-a lungul timpului, a fost remarcata o lipsa acuta de cunoastere in domeniul schimbarilor climatice, iar fara oameni pregatiti nu putem progresa in acest sector. „La nivelul politicilor publice, lucrurile se schimba si merg in directia unei economii verzi, dar schimbarile climei nu asteapta ca noi sa luam masuri”, a adaugat domnia sa. Pe de alta parte, un pachet de masuri pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera din tara noastra costa cateva miliarde de euro, dupa cum a declarat Nicoleta Rosu, sef de serviciu si director al Directiei Schimbari Climatice din cadrul Ministerul Mediului.

Liviu Gheorghe, coordonatorul proiectului „Spre o Economie Verde cu Emisii Reduse de CO2”, realizat de fundatia Terra Mileniul III si Scoala Nationala pentru Studii Politice si Administrative (SNSPA), a declarat: „Proiectul SEVER CO2, cu durata de implementare septembrie 2013 – octombrie 2014, a fost co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa. Acesta a prevazut cresterea capacitatii societatii civile de a contribui la orientarea dezvoltarii Romaniei spre o economie prospera cu emisii reduse de carbon, implicand reprezentantii societatii civile in activitati concrete de monitorizare si formulare de politici publice alternative”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *