IMM-urile devin mai verzi pentru a fi competitive

Pre?edintele AFM, Adrian Gearâp: România trebuie s? stimuleze economia “verde” ?i crearea de locuri de munc? “verzi”
IMM-urile devin mai verzi pentru a fi competitive
IMM-urile devin mai verzi pentru a fi competitive

Intreprinderile europene mici si mijlocii (IMM) au creat mai multe joburi verzi, si-au imbunatatit eficienta resurselor si au contribuit la tranzitia catre o economie cu emisii reduse de carbon in anul 2013, potrivit unui sondaj Eurobarometru realizat de Comisia Europeana.

Potrivit cercetarii, 42% din IMM-urile din UE au in prezent cel putin un loc de munca verde – cu 5% mai mult fata de estimarile din 2012 – cumuland peste 20 de milioane de joburi verzi. Peste o jumatate dintre acestea sunt in sectorul produselor si serviciilor ecologice (controlul poluarii aerului, energie din surse regenerabile, eficienta energetica, managementul deseurilor, materiale reciclate, servicii prietenoase cu mediul).

Totusi, cresterea numarului de locuri de munca verzi este vizibila in special in sectorul firmelor care nu ofera produse si servicii verzi, pe fondul cresterii presiunii economice de a utiliza resursele mai eficient.

In Uniunea Europeana (UE) exista aproximativ 20,3 milioane de intreprinderi mici si mijlocii, ce furnizeaza aproximativ 90 de milioane de locuri de munca. Ele au o contributie esentiala in atingerea tintelor ”Europa 2020”, strategia UE pentru crestere inteligenta, sustenabila si inclusiva.

Cercetarea a inclus peste 11.000 de IMM-uri din statele membre si din Albania, Islanda, Liechtenstein, Macedonia, Muntenegru, Norvegia, Serbia, Turcia, Israel si SUA.

Eco = oportunitate de business

93% din IMM-urile europene iau cel putin o masura pentru a fi mai eficiente din punct de vedere al resurselor, cele mai comune actiuni fiind minimizarea cantitatii de deseuri (67%), reducerea consumului de energie (67%) si a altor materiale (59%).

De asemenea, 8 din 10 IMM-uri au in plan masuri suplimentare pentru economisirea resurselor pentru urmatorii doi ani, in special in privinta energiei (58%) si deseurilor (56%). Aproape jumatate (49%) au in perspectiva reducerea materialelor, 43% intentioneaza sa consume mai putina apa, iar 41% au in plan sa recicleze.

Pentru o cincime din IMM-uri, principalele motive pentru initierea unor masuri ecologice sunt cererea din partea consumatorilor sau a furnizorilor (23%), stimulentele financiare sau alte forme de de sustinere (19%) si crearea de oportunitati de business (18%).

Sprijin pentru IMM-urile romanesti verzi

IMM-urilor le este mult mai dificil sa se conformeze legislatiei de mediu decat marilor companii. Lipsa expertizei, durata mare a procedurilor de aprobare pentru produse noi si lipsa cererii sunt principalele obstacole care le impiedica sa intre pe pietele verzi.

In Romania, exceptand producatorii de energie din surse regenerabile, firmele nu beneficiaza de stimulente fiscale sau subventii pentru masurile de inverzire pe care le iau. Proiectarea de produse si servicii verzi implica eforturi suplimentare, iar tehnologiile inovative au nevoie de sprijin legislativ si de o politica publica solida pentru a patrunde pe piata si a deveni competitive.

Pentru a identifica directiile de dezvoltare, a fost lansat proiectul ”Spre o Economie Verde cu Emisii de Carbon” (SEVER CO2), ce urmareste formularea de politici publice care sa sprijine cresterea economica cu emisii scazute de carbon. Proiectul este derulat de Fundatia TERRA Mileniul III in parteneriat cu Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA) si este co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa.

Mai multe informatii privind rezultatele Eurobarometrului gasiti pe site-ul Comisiei Europene.

Detalii despre proiectul SEVER CO2 sunt disponibile pe site-ul Fundatiei TERRA Mileniul III

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *