Scaderea investitiilor globale in energie regenerabila in 2013 intensifica orientarea industriei catre inovatie si eficientizare in 2014

Scaderea investitiilor globale in energie regenerabila in 2013 intensifica orientarea industriei catre inovatie si eficientizare in 2014
Scaderea investitiilor globale in energie regenerabila in 2013 intensifica orientarea industriei catre inovatie si eficientizare in 2014

In pofida unei scaderi de 11% a investitiilor globale in energie regenerabila in 2013, exista semnale optimiste in piata date de abundentaoportunitatilor de pe noile piete, denoile tehnologii si de noile surse de capital, se arata in raportul trimestrial EY- Renewable energy country attractiveness index (RECAI).

Aceasta scadere a investitiilor anunta inca un an dificil pentru sector, in special la nivelul politicilor care se mentin incerte si reduc apetitulinvestitorilor pe mai multe piete.

Pe de alta parte, aceasta scadere reflecta si o maturizare a industriei,scaderea costurilor tehnologice fiind dublata de o reducere a investitiilor si o accentuare a importantei randamentului acestora. Prin urmare, in prezent, accentul trebuie pus pe maximizarea investitiilor si a implementarilor de noi proiecte, cu atat mai mult cu cat segmentul energiei regenerabile devine din ce in ce mai competitiv din punct de vedere al costurilor.

China a redus mult distanta care o despartea de SUA, in partea de sus a indexului,marcand un record in 2013 prin cei 12GW generati din energie solara si intensificandu-si eforturile de accelerare a redresarii pietei. Germania ramane pe locul al treilea, insa pierde teren in urma anuntului facut de noul guvern de coalitie de reducere a subventiilor si de relaxare a obiectivelor privind energiile regenerabile.

Cresterea rapida a pietei energiei solare si efervescenta din sectorul offshore au ajutatJaponia sa se plaseze pe locul al patrulea, devansand Marea Britanie. Marea Britaniecontinua sa fie afectata de politici de reglementare contradictorii.

Din cauza consultarilor prelungite pe tema strategiei energetice si a masurilor legislative nefavorabile energiei regenerabile, Franta si Australia au pierdut teren. Ele au fost devansate de catre India, care a facut un salt pe locul al 7-lea, datorita obiectivelor sale ambitioase si anunturilor de dezvoltare de proiecte la scara larga. Competitivele si dinamicele Brazilia si Africa de Sud s-au pozitionat pe un loc superior in index, gratie multitudinii de proiecte noi castigate in urma licitatiilor din 2013.

Romania a urcat un loc, de pe 33 pe locul 32. In functie de tehnologie, Romania se claseaza mai bine: pe locul 28 in indexul energiei eoliene si tot 28 in indexul energiei solare fotovoltaice. In schimb, ocupa locul al 36-lea la energie produsa din biomasa.

Mentinerea interesului investitorilor pentru Romania, in urcare de pe locul 33 pe locul 32 la nivel global, arata ca in ciuda unei legislatii in reasezare, sectorul energiei regenerabile ramane in continuare atractiv, in comparatie cu alte state din Sud Estul Europei. Indicele RECAI include atat componente legate de tipurile de tehnologii (eolian, solar, altele), cat si componente legate de factori macro si microeconomici, zone unde Romania se afla in urma altor state din regiune,” spune Andrei Benghea-Malaies, Director Executiv in cadrul departamentului de Asistenta in Afaceri, EY Romania.

Tendinte cheie in industrie in 2014

Privind in perspectiva, eficienta si eficacitatea, tehnologia de noua generatie, pietele noi si sursele inovative de finantare au fost identificate ca fiind esentiale pentru cresterea industriei in 2014.

Guvernele si mediul de afaceri vor fi nevoite sa ia in calcul ce va presupune cresterea rezistentei sectorului energetic, fiind cunoscuta incapacitatea istorica a industriei de aabsorbi socurile economice, politice si de mediu. Acestea trebuie sa aiba in vedere efectuarea unei evaluari transparente si obiective pentru a identifica mixul energetic cel maipotrivit si pentru a adopta un plan centralizat de actiune care sa contracareze incertitudineadin piata si, in acelasi timp, sa incurajeze participarea sectorului privat.

Mediul de business are, de asemenea, un rol de jucat in abordarea propriilor riscuri legate de energie, cum ar fi expunerea la preturile materiilor prime, continuitatea afacerii si conformitatea cu reglementarile industriei. Acest lucru ar trebui sa determine o concentrare mai mare asupra optimizarii mixului energetic care transcende politicile consiliilor de administratie si identifica oportunitati pentru reducerea cosumului de energie si generareadirecta sau co-generarea de energie regenerabila.

Nota:

Cifrele de investitii din industria globala de Cleantech provin din raportul Bloomberg New Energy Finance (BNEF).

Despre RECAI

Raportul RECAI realizeaza un clasament al primelor 40 de piete din punct de vedere alatractivitatii si oportunitatilor de investitii in sectorul energiei regenerabile, avand la baza oserie de indicatori macroeconomici, indicatori ai pietei de energie si de tehnologie specifica.
Indicele monitorizeaza 40 de piete din intreaga lume: Australia, Austria, Belgia, Brazilia,Bulgaria, Canada, Chile, China, Republica Ceha, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania,Grecia, India, Irlanda, Israel, Italia, Japonia, Kenya, Mexic, Maroc, Olanda, Norvegia, Peru,Polonia, Portugalia, Romania, Arabia Saudita, Slovenia, Africa de Sud, Coreea de Sud,Spania, Suedia, Taiwan, Thailanda, Turcia, Ucraina, Marea Britanie si SUA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *