Masuri pentru protejarea gastei cu gat rosu, un simbol pentru Dobrogea si una dintre cele mai rare specii din lume

Masuri pentru protejarea gastei cu gat rosu, un simbol pentru Dobrogea si una dintre cele mai rare specii din lume
Masuri pentru protejarea gastei cu gat rosu, un simbol pentru Dobrogea si una dintre cele mai rare specii din lume

Specialistii de la Societatea Ornitologica Romana au instalat transmitatoare satelitare pe gaste cu gatul rosu, dar si pe berze, pelicani si acvile.

Gasca cu gat rosu, simbol pentru Dobrogea, este una dintre cele mai mici si mai rare specii de gaste din lume. In prezent, mai exista doar circa 50.000 de exemplare. Cuibareste in tundra siberiana si ierneaza in Romania, Ucraina si Bulgaria, parcurgand anual aproximativ 4000 de kilometri. Este o specie vulnerabila din cauza modificarilor regimului agricol in zonele de iernat si de cuibarit, dar si din cauza vanatorii.

Operatiunile de capturare si de marcare au avut loc in Bulgaria, cu ajutorul mai multor specialisti de la organizatii de protectie a pasarilor. Exemplarele au fost capurate cu ajutorul dispozitivelor numite canon-nets (tunuri cu plase). Plasele sunt infasurate in tunuri, iar cand pasarile se apropie de ele ornitologii actioneaza tunurile si plasele sunt aruncate peste gaste. In acest fel, exemplarele capturate nu sunt ranite.

Decebal si Darko

In total, au fost instalate opt emitatoare radio, care le permit ornitologilor sa monitorizeze miscarile gastelor in zona de iernare. De asemenea, au fost instalate si patru emitatoare satelitare, dintre care doua sunt ale Societatii Ornitologice Romane. Acestea vor permite studierea migratiei gastelor, din Romania si Bulgaria pana in Siberia. Doi masculi puternici de gasca cu gat rosu poarta acum emitatoarele amplasate de specialistul SOR Emil Todorov. Cei doi au fost botezati Decebal si Darko.

„De acum, ornitologii romani vor avea propria baza de date cu miscarile gastelor, traseele pe care ele migreaza din Romania si spre Romania”, a spus Emil Todorov, specialist SOR.

Actiunea face parte din proiectul „Safe Ground for Redbreasts”, in care mai sunt implicate Societatea Bulgara de Protectie a Pasarilor, Societatea Regala de Protectie a Pasarilor din Marea Britanie, Wildfowl and Wetlands Trust si LeBalkan.

Nu este primul proiect care se deruleaza pentru salvarea acestei specii. In urma cu cativa ani, Directia Apelor Dobrogea-Litoral, Societatea Ornitologica Romana si Primaria Techirghiol au cheltuit o jumatate de milion de euro pentru salvarea pasarii protejate. Gastele poposesc pe lacul Techirghiol cand toate celelalte intinderi de apa sunt inghetate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *