Gazprom, unda verde din partea Guvernului Ponta sa distruga Baile Felix

Rusii de la Gazprom, unda verde din partea Guvernului Ponta sa distruga Baile Felix
Rusii de la Gazprom, unda verde din partea Guvernului Ponta sa distruga Baile Felix

Celebra in toata Europa, statiunea balneo-climaterica Baile Felix are sanse foarte mari ca, in viitorul apropiat, sa dispara definitiv din ghidurile turistice.

Disparitia statiunii Baile Felix nu se va intampla din cauza cine stie carei catastrofe locale ci, pentru ca insusi Guvernul Ponta i-a semnat condamnarea la moarte. Iar cei care vor pune in practica aceasta sentinta capitala sunt nimeni altii decat rusii de la Gazprom, carora Premierul Romaniei si cativa dintre subordonatii lui le-au aprobat sa inceapa explorarea si apoi exploatarea gazelor de sist exact in inima acestui paradis balneo-terapeutic, scrie curentul.ro.

Guvernul Ponta a adoptat Hotararea Nr. 887 din 14 noiembrie 2013, privind aprobarea Acordului petrolier de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare in perimetrul EX – 3 Baile Felix, incheiat intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale si East West Petroleum Corp. Publicata in Monitorul Oficial Nr. 721 din 22 noiembrie 2013, aceasta Hotarare de Guvern este sentinta de condamnare la moarte a statiunii balneare Baile Felix.

Rusii din spatele canadienilor

HG nr.887/14.11.2013 este un text scurt, care nu ofera prea multe detalii. Concentrat in doar cateva randuri, el spune ca: „In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, si al art. 31 alin. (1) din Legea petrolului nr. 238/2004, cu modificarile si completarile ulterioare,Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

Articolul 1: Se aproba Acordul petrolier de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare in perimetrul EX – 3 Baile Felix, incheiat intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, in calitate de concedent, si East West Petroleum Comp., in calitate de conce­sionar, prevazut in anexa*) care face parte integranta din prezenta hotarare“. Ce prevederi o fi continand „Anexa“ mentionata? Nu o sa aflam niciodata pentru ca a fost secretizata. Sau, dupa cum se spune in textul HG-ului cu pricina „Anexa nu se publica, fiind clasificata potrivit legii“. Cel de al doilea articol al Hotararii de Guvern mentio­neaza ca „Acordul petrolier de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare in peri­metrul EX – 3 Baile Felix, aprobat potrivit art. 1, intra in vigoare la data publicarii prezentei hotarari in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.“ Asadar, sa fim clari: explorarea va fi urmata de „exploatarea“ gazelor descoperite acolo? Cum, in ce conditii financiare, cu ce garantii privitoare la protectia mediului? Habar nu avem pentru ca guvernantii nostri tac mai „asurzitor“ decat „mortul din papusoi“. In schimb, lista celor care semneaza HG nr.887/14.11.2013 este aproape mai lunga decat insusi textul propriu-zis. Iata iata care sunt „cioclii“ care au semnat condamnarea la moarte a statiunii Baile Felix: Prim semnatar, in calitatea sa de Prim-ministru este Victor Ponta. Iar cei care contrasemneaza textul Hotararii sunt: „Presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, Gheorghe Dutu, Viceprim-ministru, ministrul finantelor publice, Daniel Chitoiu, Ministrul delegat pentru buget, Gheorghe Gherghina, Secretar de stat in Ministerul Economiei, Andrei Dominic Gerea, Ministrul delegat pentru energie, Constantin Nita, Ministrul mediului si padurilor, Rovana Plumb, Ministrul delegat pentru ape, paduri si piscicultura, Lucia Ana Varga.“ Asadar, dupa cum spunea Caragiale, „toata gasca in par“.

Oficial, „concesionarul „East West Petroleum Corporation“ este o firma canadiana, despre care se stie ca are afaceri raspandite prin toata lumea, din SUA si Canada pana in India, Noua Zeelanda si Maroc. Inclusiv in Romania. Lucrurile devin, insa, cu adevarat interesante dupa ce consultam site-ul firmei respective. De acolo, aflam, printre multe altele ca, cel putin in ceea ce priveste Romania, „The Company has entered into a farmout agreement with Naftna Industrija Srbije (NIS), the Serbian subsidiary of Gazprom Neft, whereby our partner will fund the total cost of the Phase I work program“. Asadar: „Compania a incheiat un acord cu Naftna Industrija farmout Srbije (NIS), subsidiara din Serbia a Gazprom Neft“. Asadar, in spatele „canadienilor“ stau sarbii de la „Naftna Industrija Srbije“ iar in spatele sarbilor, „ursul“ rusesc de la Gazprom Neft“. Pai… in conditiile astea se cam schimba situatia. In conformitate cu informatiile oferite de saitul „East West Petroleum Corpo­ration“, aceasta firma a primit dreptul de a-si intinde lucrarile pe o suprafata de un milion de acri. Ceea ce in unitati europene inseamna cam cinci sute de mii de hectare. Pai cum adica? Unde esti mos Iliescule cu tot cu proletarii tai, pe care i-ai trimis, candva, pe strazi, sa zbiere bezmetici ca „Nu ne vindem tara“. Bineinteles ca nu ne-o vindem pentru ca nici nu mai avem ce: le-o dati voi gratuit rusilor, ascunsi sub tot soiul de firme, chipurile „capitaliste“. O veche zicala romaneasca spune ca „Pana la Dum­nezeu, te mananca sfintii“. Dar iata cum, in acest caz, „pana la canadieni, ne inghit rusii“.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente