O noua legii a vanatorii se discuta in Parlament. Strainii vor putea organiza partide in Romania si s-ar putea extinde perioada de vanatoare

O noua legii a vanatorii se discuta in Parlament. Strainii vor putea organiza partide in Romania si s-ar putea extinde perioada de vanatoare
O noua legii a vanatorii se discuta in Parlament. Strainii vor putea organiza partide in Romania si s-ar putea extinde perioada de vanatoare

Societatea Ornitologica Romana avertizeza ca Romania risca o noua procedura de infringement daca modificarile aduse Legii Vanatorii vor trece de plenul Camerei Deputatilor. Initiativa legislativa va fi discutata astazi in Parlament.

Concret, modificarile legii 407/2006 prevad prelungirea perioadelor de vanatoare pentru 5 specii de pasari si posibilitatea vanatorilor straini de a vana in Romania fara impedimente. Prima prevedere le va permite vanatorilor sa doboare gastele salbatice cu oua cu tot, deoarece perioada de vanare a pasarilor se va extinde cu aproape o luna la fiecare dintre cele cinci specii. Se va ajunge sa fie doborate pasari care deja isi formeaza ouale, sustin reprezentantii Societatii Ornitologice, prin intermediul unui comunicat de presa.

Prima prevedere le va permite vanatorilor sa doboare gastele salbatice cu oua cu tot, deoarece perioada de vanare a pasarilor se va extinde cu aproape o luna la fiecare dintre cele cinci specii. Se va ajunge sa fie doborate pasari care deja isi formeaza ouale. Un caz concret este cel din 2009, de la Iezer Calarasi, unde a fost gasita o garlita mare impuscata, cu oua in stadiu avansat de formare in interiorul corpului.

Mai mult, autoritatile ne readuc in situatia in care Romania a fost implicata intr-un proces de infringement pentru permiterea vanatorii in timpul perioadei de reproducere a speciilor, proces care a fost evitat in 2010 prin aprobarea OUG nr. 102/2010. Atunci, perioadele de vanatoare care au facut obiectul procesului de infringement au fost modificate in forma in care sunt in vigoare in prezent. Acest fapt este mentionat in preambulul OUG nr. 102/2010. Acum, se doreste prelungirea perioadelor de vanatoare pentru speciile gasca de vara, garlita mare, sitar de padure, sturz de vasc si sturz cantator. Stresul nediferentiat cauzat prin vanatoare in perioada de migratie pre-nuptiala (perioada in care se intorc catre locurile de cuibarit) conduce la diminuarea fitness-ului reproductiv al unor indivizi in special in cazul speciilor sociale care sunt agregate in stoluri pe parcursul migratiei, explica acestia.

„Nu in ultimul rand, aceasta prevedere va duce la un adevarat macel al celei mai periclitate specii de gasca din lume, gasca cu gat rosu. Aceste gaste, aproximativ 50.000 in toata lumea, formeaza stoluri cu garlitele mari, specie la care vanatoarea nu doar ca este permisa, dar va fi prelungita”, se mai precizeaza in comunicatul de presa.

Vanatorii straini vor putea organiza partide in Romania

O a doua masura extrem de periculoasa, in opinia celor citati, este permiterea vanatorii de catre straini. Pana acum, in Romania, cetatenii straini puteau vana, dar numai pe baza de invitatie a administratorului unui fond cinegetic. De acum, strainii pot organiza vanatori, iar experienta ne spune ca acestea au tendinta sa devina adevarate bai de sange. In 2009, in Balta Mare a Brailei, un braconier italian a fost prins cu 2000 de ciocarlani. In 2010, in judetul Braila au fost prinsi 15 braconieri italieni cu mii de ciocarlii, ciocarlani si prepelite.

In 2011, vamesii unguri au interceptat un transport de 11.000 de ciocarlii vanate in Romania si care plecau in Italia. Nu mai departe de anul trecut, un alt italian este prins in Ialomita cu 5.400 de ciocarlii braconate. Toate aceste cazuri duc direct la concluzia ca pasarile cantatoare din Romania vor deveni in curand specii pe cale de disparitie.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,542FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente