Invazia „extraterestra” ameninta UE


Animalele, plantele si microorganismele provenite din alte regiuni geografice si stabilite pe teritoriul UE provoaca anual pagube de miliarde. Specialistii vor sa combata aceste invazii prin intermediul unor legi menite sa protejeze speciile locale.


O serie de experti de renume in domeniul biodiversitatii au solicitat recent Uniunii Europene adoptarea, pana anul viitor, a unor legi pentru combaterea „speciilor invazive” (denumite si „extraterestre”), care le ameninta pe cele indigene, scrie BBC News.

Animalele, plantele si microorganismele provenite din alte regiuni geografice si stabilite pe teritoriul Uniunii Europene (UE) provoaca anual pagube in valoare de circa 12 miliarde de euro, potrivit savantilor reuniti pentru a discuta aceasta tema la conferinta Neobiota, desfasurata recent la Copenhaga.

Expertii doresc ca in toate statele membre UE sa fie adoptate legi care sa reduca aceasta amenintare. „Speciile invazive” sunt definite ca acelea care sunt introduse accidental sau deliberat intr-un ecosistem local unde, in mod normal ele nu pot fi gasite.

Un studiu derulat la nivel european in 2008 a aratat ca pe continentul nostru traiesc peste 10.000 de asemenea specii, dintre care circa 1.300 produc, prin simpla lor prezenta, pagube in economie, mediu sau dauneaza sanatatii populatiei. Mai mult, numarul acestor specii este in crestere. Anul trecut, un studiu publicat in revista „Science” a aratat ca acesta a crescut, in ultimele trei decenii, cu 76%.

La conferinta Neobiota, savantii au cerut Uniunii Europene implementarea unor legi pentru a proteja speciile indigene de cele straine, legi similare celor deja existente in state precum Noua Zeelanda sau Australia.

Amenintari pentru om si ecosisteme

Unele specii invazive au fost introduse in Europa in mod intentionat, precum rata roscata nord-americana, adusa in Marea Britanie ca pasare ornamentala pentru gradini, de unde s-a raspandit in salbaticie, amenintand sa elimine, prin incrucisare, speciile indigene de rate. In afara de impactul pe care il au asupra agriculturii sau a biodiversitatii, unele specii invazive reprezinta o amenintare si pentru sanatatea oamenilor.

Tantarul tigru asiatic, de exemplu, originar din Asia de Sud-Est, a invadat in ultimele decenii mai multe tari din intreaga lume din cauza transportului international de bunuri si persoane.

In Europa este considerat una dintre cele mai periculoase amenintari deoarece este purtatorul mai multor virusuri, precum cel al febrei Chikungunya, o maladie grava care afecteaza articulatiile osoase, virusul West Nile, cel al febrei galbene sau al febrei Dengue.

Nu numai insectele non-native pot produce catastrofe, ci si mamiferele sau pasarile. Gasca de Canada, de exemplu, care a migrat in Europa pe cale naturala din arealul ei originar, America de Nord, este considerata drept cel mai agresiv invadator dintre speciile non-native de pasari care au ajuns in Europa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *