Lista animalelor rare care ar putea sa dispara din Romania

LISTA animalelor rare care ar putea s? dispar? ?i din ?ara noastr?
LISTA animalelor rare care ar putea sa dispara si din tara noastra
LISTA animalelor rare care ar putea sa dispara si din tara noastra

Romania se bucura de cateva specii de animale care nu mai exista deja in alte tari europene. Cu toate astea, noi nu le oferim suficienta protectie si s-ar putea sa dispara, in curand, si de la noi. Silviu Petrovan, cercetator la Universitatea din Hull, a alcatuit o lista cu animalele periclitate din tara noastra si ne spune ce putem face pentru a le salva.

Romania are cea mai mare populatie de rasi din Europa, desi este in declin
Foto: National Geographic

 Iata o parte din animalele amenintate de la noi din tara, conform listei alcatuite de cercetator pentru National Geographic Romania.

1. Zimbrul (Bison bonasus) a disparut de peste 250 de ani din tara noastra. In Romania existau, pana de curand, circa 40-50 de indivizi in captivitate, insa in martie 2012 cinci indivizi au fost eliberati in natura.

2. Hoitarul (Neophron percnopterus). Nu mai cuibareste in Romania, insa 1-2 exemplare mai apar periodic in Dobrogea din Bulgaria.

3. Gasca cu gat rosu (Branta ruficollis). In prezent, aproape 90% din populatia mondiala ierneaza in zona de coasta a Romaniei si in nordul coastei Bulgariei, in doar cateva locuri precum Lacul Techirgiol.

4. Balaurul dobrogean (Elaphe sauromates) este cel mai mare sarpe din Romania, inofensiv, cu exemplare care ajungeau pana 2.5 metri lungime. Populatia totala din prezent ar putea fi de doar cateva zeci de indivizi.

5. Morunul (Huso huso). Barajul de la Portile de Fier, poluarea Dunarii, braconajul pe scara larga din Romania si pescuitul excesiv au distrus specia. Desi se fac eforturi de milioane de euro pentru repopulare, in tara noastra mai exista doar cateva mii de adulti.

6. Aspretele (Romanichtys valsanicola) este o specie fosila unica, endemica pentru Romania si descoperita doar in 1957. Aspretele era considerat posibil extinct, insa un exemplar a fost capturat in 2011.

7. Boa de nisip (Eryx jaculus) Pana in 2012, specie era considerata disparuta din Romania, intrucat nu mai fusese vazuta din 1986 la Cochirleni in Dobrogea. In 2012 a fost descoperit un nou exemplar al acestei specii, de  in sudul tarii, insa era mort.

8. Rasul (Lynx lynx)Populatia din Romania este estimata la circa 1.300 de indivizi si reprezinta cea mai mare populatie din Uniunea Europeana. Animalul este protejat, insa este in continuare vanat.

9. Dihorul patat (Vormela peregusna) este o specie rara in Romania, fiind doar circa 500 de indivizi, in Dobrogea. Romania are singurele populatii din Uniunea Europeana.

10. Nurca europeana (Mustela lutreola). Numarul exemplarelor este necunoscut, probabil maxim 1.000 in Romania. Delta Dunarii este ultima zona din Romania si cea mai importanta arie de supravietuire pentru aceasta specie din Europa in afara Rusiei. Din pacate, nurca europeana este braconata in continuare.

11. Hamsterul romanesc sau grivanul mic (Mesocricetus newtoni). Mai exista doar circa 2.000 de indivizi, insa nu exista date recente concrete si populatia este considerata in declin in Romania. Este o specie endemica pentru o zona mica din Dobrogea si nordul Bulgariei
Aceste animale ar putea fi, insa, salvate, daca ar exista interes si s-ar depune efort. Autoritatile ar putea oferi o „protectie efectiva impotriva pericolelor deja cunoscute si sprijinirea si incurajarea cercetarii pentru a intelege mai multe despre populatiile ramase, despre necesitatile lor de viata si impactul uman, precum si testarea unor metode de protectie„, a precizat Silviu Petrovan pentru RTV.NET.

Autoritatile nu sunt, insa, singurele care pot influenta soarta acestor animale deosebite. Si oamenii de rand se pot implica in protectia lor. Trebuie, in primul rand, sa le pese, spune cercetatorul roman. „Sa se intereseze continuu, sa faca presiuni asupra autoritatilor, sa ceara oprirea dezastrului din unele paduri si reimpaduriri de urgenta, sa ceara pedepse mai serioase si verificari mai multe pentru taieri ilegale si braconaj si nu in ultimul rand sa sprijine reintroducera unor specii disparute”.

Protectia acestor animale ar putea aduce numai beneficii Romaniei. „Ce nu inteleg multi dintre cei cu functii de conducere de la noi este ca multe dintre speciile aflate astazi intr-o stare grava in Romania sau deja disparute ar putea aduce beneficii foarte importante la buget prin incurajarea turismului in zone naturale. Cati oameni si din tara si strainatate nu ar dori sa vada zimbri liberi in paduri sau vulturi imensi zburand pe cer, sau un sarpe boa in Romania? Finlanda face milioane de euro anual din turismul pentru a vedea ursi in natura desi au o populatie mult mai mica decat Romania. Partea buna e ca s-a inceput si la noi cu castorul si foarte timid si cu zimbrii anul trecut”, spune Silviu Petrovan.

Din pacate, Romania a exterminat, insa, in cateva zeci de ani in secolul al XX-lea toate cele 4 specii de vulturi din tara noastra, nu doar hoitarul, ci si zaganul vulturul plesuv si cel negru. „Daca vrei astazi sa vezi oricare din aceste specii trebuie sa mergi in Spania, Portugalia sau chiar si Bulgaria insa la noi nu mai exista pentru ca au fost impuscate si otravite desi nu produceau nici un fel de pagube”, atrage atentia expertul.

Este aberant si scandalos ca Romania in 2013 sa faca export pe scara larga de busteni, paleti si cherestea catre tari care isi protejeaza padurea precum Austria si Japonia. In loc sa aducem turisti sa admire padurea si speciile extraordinare de acolo, noi facem turism de de masa de vanatoare si exportam busteni. Nu export de mobila, ci de copaci de peste 50 de ani in care toata forta de munca intra in salarii mizerabile pentru cei cativa ce taie copacii in padure. Insa ne amagim si discutam peste tot despre strategii de exploatare durabila si sustenabila„, a afirmat cu mahnire Silviu Petrovan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *