Gasim in comert o varietate de oale si de cuptoare, de toate marimile si pentru toate nevoile. Unele au design aparte, altele ocupa spatii mici de depozitare. Pentru ce optam si de ce? Specialistul in nutritie Gheorghe Mencinicopschi te sfatuieste ce sa alegi!
Cand alegem vasele pentru gatit trebuie sa ne gandim nu doar la cat de usor sunt de manevrat in bucatarie sau cat de mult loc ocupa in dulap ori frigider. Din lipsa de timp, suntem tentati sa optam pentru aparatele care gatesc in timp record, fara sa tinem cont ca, de exemplu, cuptoarele cu microunde afecteaza structura nutrientilor din alimente. Specialistul in nutritie Gheorghe Mencinicopschi recomanda utilizarea in bucatarie a dispozitivelor pentru fierbere in vapori de apa, a oalelor sub presiune si gatitul la wok (o tigaie speciala pentru preparat legumele in stil chinezesc).
Prepara alimentele la abur
Una dintre cele mai sanatoase modalitati de a gati mancarea este folosind aparatele de fierbere pe vapori de apa. In comert se gasesc diverse dispozitive care sunt formate din mai multe vase suprapuse, perforate, asezate pe un vas in care se pune apa. Daca nu ai un astfel de aparat, nu-i nicio problema. Te poti folosi cu succes de o sita, un vas si un capac, cu conditia ca toate sa se potriveasca la marime. Capacul este bine sa fie mai curbat, pentru ca picaturile de apa sa nu cada direct pe alimente. Poti fierbe la aburi: cereale, leguminoase, carne. Legumele si carnea preparate intr-un astfel de vas isi pastreaza nutrientii in stare activa.
Oala cu care gatea si bunica
Oala sub presiune este preferata pentru ca scurteaza timpul de preparare al mancarurilor. Pentru ca presiunea si temperatura din interiorul oalei sunt foarte ridicate, coacerea se regleaza printr-o valva de siguranta. Cand presiunea este foarte mare, se ridica valva si se elibereaza vaporii de abur si picaturile de apa. Avantajele gatitului cu oala sub presiune este ca se pastreaza substantele nutritive din alimente si se face economie de timp.
Profesorul Mencinicopschi recomanda in cartea sa „Reinvata sa gatesti. Carte de bucate sanatoase“ oalele din oteluri inoxidabile alimentare. „Temperatura din oala, de peste 100 grade Celsius, reduce timpul de preparare a mancarii si, implicit, salveaza calitatea alimentelor, in timp ce apa care acopera alimentele, folosita la supe si la ciorbe, este extrem de bogata in nutrienti“.
Wok-ul coace uniform
Acest vas se foloseste in special in bucataria asiatica, dar intra vertiginos si in preferintele romanesti. Wok-ul se aseamana cu o tigaie, ceva mai adanca. Forma lui permite amestecarea uniforma a carnii, a pestelui si a legumelor, in timp ce se foloseste o cantitate mica de ulei sau de grasime. In plus, legumele sau carnea se coc mult mai repede, mentinand astfel nutrientii in alimente.
Daca vrei sa-ti cumperi un wok, opteaza pentru unul din fonta. Wok-urile din aluminiu arata bine, sunt usor de manipulat, dar se deterioreaza rapid si se pateaza. Mai mult, aluminiul din vas poate trece in mancare. Exista studii care-l incrimineaza de aparitia in timp a Alzheimerul-ui.