Monitorizarea pasarilor din judetul Satu Mare

Monitorizarea pasarilor din judetul Satu Mare
Monitorizarea pasarilor din judetul Satu Mare

In fiecare an, in luna ianuarie, Agentia pentru Protectia Mediului Satu Mare, Societatea Ornitologica Romana – sucursala Satu Mare, alaturi de voluntari de la institutiile de invatamant satmarene se implica activ la Numaratoarea de Iarna a Pasarilor Acvatice (International Waterbird Census/Midwinter Count), actiune care se incadreaza in programul de evaluare pe termen lung a efectivelor de pasari organizat de Wetlands International incepand cu anul 1967 si care se desfasoara in fiecare an pe teritoriul a peste 100 de tari din lumea intreaga, efectuandu-se concomitent pe tot teritoriul Romaniei.

In acest an, specialisti din cadrul Agentiei pentru Protectia Mediului Satu Mare si ai Societatii Ornitologice Romane – sucursala Satu Mare alaturi de eleva Toth Bernadet din clasa a IX, de la Colegiul National Mihai Eminescu, au participat, in data de 16.01.2014 la Numaratoarea de Iarna a Pasarilor Acvatice (International Waterbird Census/Midwinter Count). Observatiile s-au efectuat pe raul Somes in zona localitatilor Pomi si Valea Vinului.

In cadrul iesirii in teren s-au colectat urmatoarele date: zona umeda vizitata (de-a lungul anilor se pastreaza aceleasi zone de observatie), speciile de pasari observate, numarul exemplarelor /specie, starea habitatelor in care se fac observatiile (apa inghetata sau nu etc.), conditiile climatice in care se desfasoara observatiile, ce mijloace s-au utilizat pentru observatii (binoclu, luneta,etc.).

Datele colectate (Pomi – starc cenusiu-1 exemplar, egreta mare – 2 exemplare, rata mare – 50 exemplare, gasca – 1 exemplare; Valea Vinului – starc cenusiu – 1 exemplar, egreta mare – 1 exemplar si rata mare – 3 exemplare ) arata ca in aceste zone efectivele populatiile pasarilor de apa sunt comparabile cu cele inregistrate in anul 2013 ceea ce denota o stare buna a acestor zone umede. Aceste date vor fi incluse in situatia centralizata la nivelul judetului Satu Mare dupa finalizarea numaratorilor efectuate si in alte zone.

Toate datele colectate la Numaratoarea de Iarna a Pasarilor Acvatice vor fi centralizate la nivel national si international si vor servi la:

– evaluarea populatiilor pasarilor de apa, a distributiei teritoriale precum si a tendintelor de evolutie in timp a acestor populatii

– identificarea zonelor umede care trebuie protejate prin declararea legala a acestora fie ca Zone umede de importanta internationala (la nivel international) fie ca arii naturale protejate (la nivel national);

– stabilirea prioritatilor la nivel international si national pentru actiunile de conservare sau de refacere ecologica a zonelor umede si de protectie a speciilor de pasari de apa;

– crearea unei baze de date la nivel global care sa reflecte starea actuala a zonelor umede si a populatiilor de pasari de apa sedentare sau migratoare existente aici;

– utilizarea speciilor de pasari de apa ca indicatori ai sanatatii mediului inconjurator in general si in mod special a zonelor umede, de ex.: scaderea efectivelor la o specie de pasare de apa constituie un semnal de alarma privind starea zonei umede in care traieste aceasta (poluarea apei si a solului, fenomene de bioconcentrare a poluantilor in hrana acestora, distrugerea habitatelor in care cloceste si se hraneste, vanatoarea escesiva, braconajul etc.);

– stabilirea domeniilor in care statele participante trebuie sa elaboreze cercetari in vederea gasirii unor solutii viabile pentru conservarea favorabila a zonelor umede si a pasarilor acvatice care sa fie incluse in strategiile de dezvotare durabila a fiecarui stat.

– constientizarea comunitatilor privind importanta deosebita, din punct de vedere ecologic, a zonelor umede in pastrarea echilibrului ecologic a ecositemelor si in asigurarea resurselor regenerabile de care are nevoie societatea umana pentru asigurarea unei dezvoltari durabile care sa asigure sanse de supravietuire si generatiilor urmatoare (apa curata, hrana, medicamente, materie prima pentru industrie etc.).
Avand in vedere ca APM Satu Mare urmareste constant impactul activitatilor pe care le desfasoara asupra tinerei generatii, alaturat la transmitem si impresiile elevei Toth Bernadet, care a participat la actiunea din 16.01.2014:

”In data de 16.01.2014, am participat cu trei persoane la o iesire in teren pentru a observa pasarile de iarna care se gasesc in zona Somesului amonte de municipiul Satu Mare. Vremea nu a fost tocmai prielnica, deoarece a fost ceata. Am pornit in jurul orei 9.00, cu masina spre Culciu Mic, unde in gradina Bisericii Reformate am vazut 8 bufnite. Apoi am luat-o spre Caraseu, unde la biserica si in parc am putut observa 15 bufnite care erau foarte frumoase, unele fiind mai mici altele mai mari, dintre care unele se uitau la noi somnoroase iar altele chiar s-au speriat si au zburat mai departe. Ce fricoase! Pe drum dinspre dispensarul comunei mai erau inca 5 bufnite. Dupa observarea bufnitelor, drumul nostru ne-a dus pana la bacul satului Pomi, dar nu inainte de a avea o experienta interesanta: am facut pana. Timp de 10 minute s-a schimbat roata… timp ”apropiat” de timpul pe care il obtin pilotii de la Formula 1. Toti ne-am amuzat atunci de comparatia facuta.

In final totul s-a terminat cu bine, am ajuns la bac. E prima data cand vad un bac, … bine la televizor am mai vazut, dar in realitate este mai interesant. Aici am intrat in ”jungla” Somesului, un loc plin de copaci, unde am observat pasari frumos colorate care parca stateau ascunse de frig: 2 starci cenusii, 3 egrete mari, 40-50 rate mari, 2 sorecaricomuni, 1 cotofana, 1 ciocanitoare mare, 1 pitigoi mare si 1 corb. La intoarcere ne-am mai oprit o data sa admiram peisajul care ne era oferit de malul stang al Somesului in dreptul comunei Valea Vinului.

Excursia a fost placuta, am crezut ca va fi plictisitoare, deoarece eram singurul copil din grup, dar, sincer … mi-a placut. A fost o onoare ca am fost alaturi de persoane demne de urmat. Ii multumesc domnului Fazekas Lorand si Agentiei pentru Protectia Mediului pentru invitatie si celorlalti doi domni de la mediu: Man Ioan si Pintea Gheorghe care au organizat aceasta frumoasa iesire. Am ramas cu o amintire placuta!”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *