Studiu: Pamantul va atinge un nivel critic de incalzire in aproximativ 30 de ani

Înc?lzirea global?, un fenomen de necontestat. Septembrie 2014 a fost cea mai cald? lun? septembrie înregistrat? pe P?mânt din 1880 încoace
Studiu: Pamantul va atinge un nivel critic de incalzire in aproximativ 30 de ani
Studiu: Pamantul va atinge un nivel critic de incalzire in aproximativ 30 de ani

Gazele cu efect de sera sunt intr-o crestere atat de rapida incat Pamantul va depasi nivelul critic de temperatura in aproximativ 30 de ani daca se mentine ritmul actual, sustin trei studii aparute duminica in doua reviste ale trustului Nature Publishing Group.

Articolele, publicate in cadrul unei analize anuale a organizatiei Carbon Global Project, au fost date publicitatii inainte de Summitul ONU privind schimbarile climatice, organizat marti, 23 septembrie, de secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon, pentru a sublinia caracterul urgent al unui nou acord global pe aceasta tema.

Emisiile de dioxid de carbon rezultate din arderea combustibililor fosili si din productia de ciment au crescut cu 2,3% in 2013 la un nivel anual record de 36 miliarde de tone, sustine analiza Carbon Global Project, conform DPA si Science Daily.

Acest lucru va face ca lumea sa isi epuizeze cota de emisii de 1.200 de miliarde de tone „in aproximativ 30 de ani,” sau o generatie, sustin autorii Robbie Andrew si Glen Peters de la Centrul International de Cercetare a Mediului si Climei (CICERO, cu baza la Oslo).

Daca aceasta cota va fi depasita, temperatura Pamantului ar putea sa creasca cu peste 2 grade Celsius fata de temperaturile din perioada pre-industriala. In acest caz, Pamantul se va confrunta cu o crestere drastica a nivelului marilor si cu o seceta letala, sustin specialistii in schimbarile climatice.

„La nivel global, este nevoie o reducere sustinuta si fara precedent a nivelului emisiilor, de aproximativ 7 procente pe an, pentru a avea o sansa verosimila de a ne mentine in cadrul cotelor”, a declarat Peters intr-un comunicat de presa referitor la cele doua studii.

China este cel mai mare emitator de gaze cu efect de sera din lume, cu 27,7% din emisiile in 2013, urmata de Statele Unite, cu 14,4%, UE, cu 9,6% si India cu 6,6%, se arata in studiul aparut in Nature Geoscience.

Pe de alta parte, articolele releva ca UE a fost unul dintre putinele locuri in care emisiile au scazut in 2013, cu 1,8%, urmare a economiei sale slabe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *