Cum transforma China deseurile menajere in „aur negru”

Cum transforma China deseurile menajere in „aur negru”
Cum transforma China deseurile menajere in „aur negru”

In ultimul deceniu, ascensiunea economica a Chinei a condus milioane de persoane din mediul rural la oras, in ceea ce specialistii afirma ca este „cea mai mare migrare din istoria omenirii”. De exemplu, in 2013, numarul locuitorilor din mediul urban a trecut de 731 de milioane de persoane, depasind populatia rurala cu peste 100 de milioane.

In aceste conditii, sistemele de salubritate ecologica devin tot mai importante in vederea valorificarii deseurilor pentru energie. Unul dintre cele mai performante tehnologii din acest domeniu este cel dezvoltat de compania britanica United Utilities Group Plc, care opereaza un centru de tratare a apei menajere pentru orasul Manchester.

Insa nici China nu s-a lasat mai prejos. In Beijing la ora actuala functioneaza un centru de tratare a deseurilor menajare, care deserveste nu mai putin de 21 de milioane de oameni. Procesul incepe prin indepartarea materialelor nereciclabile precum pungile de plastic. Restul deseurilor solide ajung apoi in mai multe autoclave unde sunt lasate sa fermenteze timp de 10 zile, la o temperatura de 60 de grade Celsius. Deseurile menajere in stare lichida sunt dirijate la randul lor in mai multe rezervoare pentru producerea biogazului.

Un studiu realizat de Credit Suisse mentioneaza ca in urmatorii ani China va avea parte de o adevarata „revolutie a deseurilor”, in conditiile in care sistemele de ecologizare devin tot mai performante, iar numarul populatiei se mentine la cote ridicate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *