Starea padurilor din Romania, cauzele distrugerii acestora

defrisare paduriRomania este singura tara din Europa in care suprafata padurilor se reduce in permanenta, iar ritmul defrisarilor il depaseste pe cel din tarile africane.

Situatia dezastruoasa a padurilor din ultimii ani este confirmata de fotogramele realizate de N.A.S.A., utilizate in cercetarile stiintifice de Boston University in colaborare cu Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice – I.C.A.S. si de proiectul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor si al Agentiei Europene de Mediu, Corine Land Cover 2000.

Aceste fotograme evidentiaza defrisarile si distrugerile masive mai ales in paduri care erau ocrotite prin legi speciale, ca monumente ale naturii si rezervatii, paduri de protectie a apelor, a solului precum si „Padurile de protectie deosebita de interes social” din jurul Municipiului Bucuresti si ale capitalelor de judete.

Situatia si cauzele distrugerii padurilor si evolutia spre desertificare din Regiunea Sud-Vest Oltenia au fost prezentate de Fundatia „Grupul de Initiativa Ecologica si Dezvoltare Durabila” si Forumul National pentru Dezvoltare Durabila si Protectia Mediului din Romania in sesiunea stiintifica din 15 mai a.c. de la Craiova. Sesiuni cu aceasta tematica urmeaza sa aiba loc in Regiunea Constanta si apoi in Regiunile Nordice ale tarii.

Sutele de articole si reportaje din mass-media oglindesc, de asemenea, tragedia padurilor din Romania.Principalele cauze ale distrugerii padurilor, distrugere care a provocat calamitati catastrofale, cu numeroase victime omenesti si pierderi de gospodarii, animale, drumuri, poduri s.a., provocand pagube de mii de miliarde de euro, constau in legile promovate, structurile de administrare a padurilor adoptate, limitarea pana la eliminare a atributiunilor statului in gospodarirea padurilor si in economia forestiera, politizarea excesiva a organelor care au in raspundere administrarea padurilor si lipsa de preocupare pentru formarea constiintei forestiere in randul acestui personal si mai ales a proprietarilor de paduri si a populatiei.

Rezolvarea intereselor politice si de grup a fost principala preocupare a clasei politice.

In urma agravarii continue a starii dezastruoase a padurilor, insotita de fenomene de coruptie si abuzuri, cunoscute si de institutiile europene, Guvernul si Parlamentul au aprobat „Proiectul de Dezvoltare Forestiera privind imbunatatirea gestionarii durabile a padurilor”, in valoare de 25 milioane dolari SUA, finantat de Banca Mondiala.

Lansat in anul 2004, acest proiect avea ca principalele obiective:

– intarirea rolului statului si structurilor de administrare a padurilor, departament, inspectorate teritoriale si promovarea unei legislatii care sa apere padurile si pe proprietarii de drept;

– sprijin pentru dezvoltarea Asociatiei Proprietarilor de Paduri din Romania (A.P.P.R.) si a Regiei Nationale a Padurilor, prin M.A.P.D.R.;

– refacerea si largirea retelei de drumuri forestiere, crestererea productivitatii si competitivitatii industriei de explotare si industrializare a lemnului;

– constientizarea proprietarilor de paduri si formarea personalului din administratia padurilor cu concursul guvernului, bisericilor, ONG-uri, mass-media, distribuirea de materiale educationale, organizarea de evenimente locale pentru dezvoltarea padurilor.

Raspunderea pentru indeplinirea acestor prevederi si angajarea sumelor din acest proiect a revenit M.A.P.D.R. prin „Autoritatea publica centrala care raspunde de silvicultura”.

In perioda cat s-a aplicat „Proiectul de Dezvoltare Forestiera” si Programul S.A.P.A.R.D. – componenta Silvicultura”, cu o finantare in valoare de 215 milioane dolari S.U.A., prin legile aprobate, structurile de administrare a padurilor adoptate, distrugerea padurilor s-a accentuat, iar abuzurile si fenomenele de coruptie s-au agravat.

Cauzele acestei evolutii negative, la care a contribuit si ineficienta acestor proiecte, sunt aratate in continuare in acest memoriu si prezentate documentat in lucrarea „Padurile Romaniei”.

Programele si fondurile ce se aloca pentru paduri trebuie sa se bucure de transparenta totala si de un control permanent al organelor de stat calificate, pentru a fi evitate abuzurile si coruptia in utilizarea lor.

Clarificarea de urgenta a modului cum s-au gestionat fondurile pentru paduri si mediu este de o importanta deosebita in prezent, cand pentru realizarea programului de impaduriri este necesara acordarea de noi fonduri de catre Uniunea Europeana si de institutiile bancare.

Membrii fondatorii ai FEDERATIEI PENTRU APARAREA PADURILOR

Dr. Ing. Mihai Ionescu, Dr. Ing. Aurel Ungur, Ing. Marcel Ionescu

Presedintele Asociatiei Proprietar de padure, Presedintele Asociatiei Patronale

Proprietarilor de Paduri Presedinte al Asociatiei Silvo-Domeniale Resita U.D.R.

din Romania, A.S.P.R. „Vulturul” – jud. Cluj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *