Care sunt fructele si legumele cu cele mai multe pesticide. Cum ne ferim de otravurile de la piata sau supermarket

Medicii nutritionisti si agricultorii autohtoni concorda in principiul „cu cat mai mare, cu atat mai prost”, atunci cand trebuie sa ne alegem legumele si fructele de la tarabele din piata sau de la standurile din supermarket. Se refera la dimensiunile considerabil mai mari fata de standardele din urma cu 15-20 de ani. O boaba de…

Citește mai departe
Se înfiinţează „SMURD-ul pădurii”. O reacţie urgentă la paguba pe care au făcut-o anul trecut „hoţii ca-n codru”

Se infiinteaza „SMURD-ul padurii”. O reactie urgenta la paguba pe care au facut-o anul trecut „hotii ca-n codru”

Bilantul prejudiciilor aduse de defrisarile ilegale a crescut pe parcursul anului trecut cu peste 4 milioane de euro. Acum, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor spera ca a gasit masurile necesare pentru combaterea lor. Printre acestea se numara un sistem de interventie rapida, dupa modelul SMURD. Defrisarile ilegale din padurile din Romania au adus, doar in…

Citește mai departe
Noul Cod Silvic, în dezbatere public?

Ministrul Lucia Varga se intalneste cu silvicultorii aradeni si avertizeaza: „Nu putem tolera oameni care au permis furtul”

Lucia Ana Varga, ministrul delegat al Apelor, Padurilor si Pisciculturii, se va afla vineri la Ineu, unde va avea o intalnire cu conducerea Directiei Silvice Arad si cu sefii ocoalelor silvice din judetul Arad. Cu acest prilej vor fi discutate modificarile aduse de Noul Cod Silvic, dupa ce, la finele anului trecut, Senatul a aprobat…

Citește mai departe
PNL cere Guvernului sa-si asume cauzele generate de viituri si sa prezinte harta defrisarilor ilegale

Romania poate ramane fara paduri in 10-20 de ani, daca se continua taierile in ritmul actual

Romania poate ramane fara paduri, in maximum 10 – 20 de ani, daca se continua taierile ilegale si exploatarile in ritmul actual, a avertizat, joi, ministrul delegat pentru Paduri, Lucia Varga. ‘In maximum 10 — 20 de ani, padurile din Romania vor ajunge catre epuizare, daca continuam acest mod irational de exploatare’, a spus Varga,…

Citește mai departe

Lucia Varga, ministrul Apelor si Padurilor, vrea sa le dea arme padurarilor

Ministrul delegat pentru Ape si Paduri, Lucia Varga, afirma ca „Romsilva e ca un organism bolnav” si ca ii va da „parghii” sa se revigoreze, intre care un pachet legislativ privind statutul personalului silvic – care sa beneficieze „de uniforme, salarii decente, chiar portarma”- si incompatibilitati. Ministrul Lucia Varga a declarat, joi, intr-o conferinta de…

Citește mai departe

Noul Cod Silvic al Romaniei va fi dezbatut in aceasta saptamana in Comisia de Agricultura de la Camera Deputatilor

Noul Cod Silvic al Romaniei, propus de Departamentul pentru Apa, Paduri si Piscicultura din Ministerul Mediului va fi dezbatut in aceasta saptamana in Comisia de Agricultura de la Camera Deputatilor, dupa ce saptamana trecuta documentul a primit aviz favorabil de la Comisia de Administratie publica. Principala modificare consta in interzicerea comercializarii lemnului care nu are…

Citește mai departe
Varga anun?? un proiect-pilot pentru vânzarea doar din depozite a lemnului exploatat

Incasarile Romaniei din exploatarea lemnului se ridica la aproape 1,4 miliarde de lei, in 2012

Incasarile realizate de Romania, in 2012, din exploatarea lemnului, se ridica la 1,381 miliarde de lei, potrivit datelor remise de Departamentul pentru Ape, Paduri si Piscicultura. Conform sursei citate, cantitatea maxima de masa lemnoasa ce poate fi exploatata anual din padurile romanesti, conform prevederilor amenajamentelor silvice, este de 22,3 milioane de metri cubi. Pana in…

Citește mai departe

Ministrul delegat Lucia-Ana Varga: Prioritatea zero a mandatului meu este sa fac ordine in paduri

Marti, s-a desfasurat la Departamentul pentru Ape, Paduri si Piscicultura o conferinta de presa in care s-a prezentat starea padurilor din Romania, si principalele modificari legislative propuse pentru a reglementa acest domeniu, si pentru a asigura o gestionare durabila a padurii. La preluarea mandatului, ministru delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Lucia-Ana Varga, a realizat…

Citește mai departe
Noul Cod Silvic, în dezbatere public?

Parlamentarii ar putea trece in legalitate dezastrul din padurile romanesti prin modificarea codului silvic

Coalitia pentru Mediu si World Wide Fund avertizeaza ca o lege de modificare a Codului Silvic, aflata acum in dezbatere la Camera Deputatilor, va permite padurarilor sa stabileasca pe cont propriu, dupa criterii ambigue, cat lemn poate fi taiat dintr-un fond forestier. Deputatii afirma ca temerile ONG-urilor sunt nejustificate. Parlamentul pregateste un dezastru pentru padurile…

Citește mai departe
Ministerul Mediului: Organizarea de sesiuni propriu-zise de vân?toare în România de c?tre firme este ilegal?

Ministerul Mediului si Padurilor a decis schimbarea reglementarilor de gestionare a faunei din fondurile cinegetice

Asa cum scriam intr-un recent numar al cotidianului nostru, alertata de repetatele atacuri ale ursilor in diverse gospodarii din doua localitati dambovitene, invecinate Prahovei, conducerea Ministerului Mediului si Padurilor a convocat, pe 24 septembrie a.c., o intalnire cu reprezentantii asociatiilor de vanatoare si cu cei ai ONG, pe tema gestionarii corecte a populatiei de ursi….

Citește mai departe

WWF Romania: Trebuie facut un recensamant al populatiei de ursi si identificate habitatele acestor animale

Magor Csibi, directorul World Wide Fund For Nature – Romania, a comentat, miercuri, la Antena 3, atacurile ursilor din judetul Dambovita. Un barbat a fost ucis de un urs, miercuri dimineata, in localitatea damboviteana Moroeni, la cateva zile dupa ce o persoana a murit, iar alte doua au fost ranite dupa ce au fost atacate…

Citește mai departe

Apel pentru salvarea padurilor Romaniei trimis candidatilor la Presedintia Romaniei

  Pana in anul 1990, padurile Romaniei, prin structura, biodiversitatea speciilor, functionalitate, productivitatea superioara si calitatea lemnului, erau considerate dintre cele mai valoroase paduri din Europa. Dupa anul 1990 a avut loc o continua degradare si distrugere a padurilor, insotita de abuzuri si acte de coruptie. Distrugerea padurilor a provocat calamitati catastrofale, cu sute de…

Citește mai departe

Starea padurilor din Romania, cauzele distrugerii acestora

Romania este singura tara din Europa in care suprafata padurilor se reduce in permanenta, iar ritmul defrisarilor il depaseste pe cel din tarile africane. Situatia dezastruoasa a padurilor din ultimii ani este confirmata de fotogramele realizate de N.A.S.A., utilizate in cercetarile stiintifice de Boston University in colaborare cu Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice –…

Citește mai departe