Romania poate ramane fara paduri in 10-20 de ani, daca se continua taierile in ritmul actual

Romania poate ramane fara paduri in 0-20 de ani, daca se continua taierile in ritmul actual
Romania poate ramane fara paduri in 0-20 de ani, daca se continua taierile in ritmul actual

Romania poate ramane fara paduri, in maximum 10 – 20 de ani, daca se continua taierile ilegale si exploatarile in ritmul actual, a avertizat, joi, ministrul delegat pentru Paduri, Lucia Varga.

‘In maximum 10 — 20 de ani, padurile din Romania vor ajunge catre epuizare, daca continuam acest mod irational de exploatare’, a spus Varga, care a precizat ca pe langa cele 14 milioane de metri cubi de lemn, care se recolteaza legal, anual, din padure, o cantitate de peste un milion de metri cubi de masa lemnoasa este exploatata ilegal.

Ministrul a aratat ca, din cele 6,5 milioane de hectare de padure existente in Romania, peste 600.000 de hectare de padure sunt afectate de taieri ilegale.

Varga a precizat ca o buna infrastructura, care sa permita un mai bun acces si control in paduri, ar ameliora aceasta situatie.

‘Nu este necesara o limitare a taierilor legale. Este necesara o accesibilizare la masa lemnoasa, o infrastructura corespunzatoare’, a aratat Varga.

Ministrul considera ca exploatarea necontrolata, masiva, a lemnului si fara un control adecvat, poate afecta grav sectorul forestier.

‘Nu exclud cazurile de lobby’, in neaprobarea anumitor elemente ale noului Cod Silvic, a spus Lucia Varga, referindu-se la marile societati straine prezente in sectorul forestier din Romania.

‘Asistam la o tendinta de formare a unui monopol si pentru care Consiliul Concurentei ar trebui sa se sesizeze’, considera ministrul Varga.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente