Ministrul Lucia Varga se intalneste cu silvicultorii aradeni si avertizeaza: „Nu putem tolera oameni care au permis furtul”

Noul Cod Silvic, în dezbatere public?
Ministrul Lucia Varga se intalneste cu silvicultorii aradeni si avertizeaza: "Nu putem tolera oameni care au permis furtul"
Ministrul Lucia Varga se intalneste cu silvicultorii aradeni si avertizeaza: „Nu putem tolera oameni care au permis furtul”

Lucia Ana Varga, ministrul delegat al Apelor, Padurilor si Pisciculturii, se va afla vineri la Ineu, unde va avea o intalnire cu conducerea Directiei Silvice Arad si cu sefii ocoalelor silvice din judetul Arad.

Cu acest prilej vor fi discutate modificarile aduse de Noul Cod Silvic, dupa ce, la finele anului trecut, Senatul a aprobat proiectul de lege care ar urma sa aduca o noua ordine in exploatarea si administrarea padurilor in Romania.

De remarcat, ca inca de anul trecut, ministrul a avut o atitudine transanta in ceea ce priveste personalul silvic care tolereaza sau chiar participa la furtul de masa lemnoasa. „In acest moment, Romsilva este o institutie care trebuie reorganizata, trebuie facuta curatenie in cadrul institutiilor silvice, pentru ca nu putem tolera ca oameni care au permis furtul de lemn sa ramana in sistem. (…) Eu nu mai accept masuri asupra personalului silvic de genul 10 la suta reduceri din salariu. De aceea am ajuns in situatii in care padurile din Romania sa fie batjocorite: pentru ca au fost oameni care, pentru ca au permis taieri de suprafete de ordinul sutelor de hectare, au primit ca sanctiune 10 la suta din salariu. Trebuie sa schimbam radical acest lucru. ( …) Este o batalie pe care o vom duce ani de zile, pentru a insanatosi sistemul. Romsilva e ca un organism bolnav. Are de ales: se vitaminizeaza, ia tratament sa se insanatoseasca sau moare? Eu sunt dispusa sa-i ajut, sa le dau toate parghiile ca sa se vitaminizeze, sa se revigoreze si sa-si indeplineasca obiectivul pentru care a fost creat: administrarea padurilor eficient. Administrarea si protejarea padurilor in Romania”, a subliniat Lucia Varga, la finele anului trecut, citata de Agerpres.

Ministrul a mentionat ca, pana acum, i s-a spus ca nu exista „parghii suficiente” de sanctionare, dar nu poate accepta „aceasta atitudine, ca nu putem sa le facem nimic celor care batjocoresc padurea”, astfel ca prin noul cadru legal se vor crea „parghiile administrative si juridice pentru a-i putea da afara pe toti cei care nu iubesc padurea si n-o ingrijesc”.

„Creez cadrul legal, reformam institutiile, sigur ca efectele nu vor aparea imediat, este o batalie foarte grea, pentru ca sistemul se protejeaza”, a spus ministrul Lucia Varga, precizand ca prin noua legislatie se va introduce autorizatie de practica pentru personalul silvic si ca, daca vor fi dati afara cei „certati cu legea”, sunt posibile angajari la Romsilva, aratand ca exista suficienti absolventi de silvicultura care pot avea astfel un loc de munca.
Ea a adaugat ca afirmatiile sale pot parea „contradictorii” fata de cei care isi fac datoria, care nu inteleg de ce le critica totusi activitatea, insa a subliniat ca „si tacerea este o complicitate”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *