Lucia Varga, ministrul Apelor si Padurilor, vrea sa le dea arme padurarilor

Ministrul Padurilor vrea sa le dea arme padurarilor
Ministrul Padurilor vrea sa le dea arme padurarilor

Ministrul delegat pentru Ape si Paduri, Lucia Varga, afirma ca „Romsilva e ca un organism bolnav” si ca ii va da „parghii” sa se revigoreze, intre care un pachet legislativ privind statutul personalului silvic – care sa beneficieze „de uniforme, salarii decente, chiar portarma”- si incompatibilitati.

Ministrul Lucia Varga a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ca noul Cod Silvic prevede ca toate proprietatile sub 30 de hectare vor fi pazite in mod gratuit de Romsilva, „pentru asigurarea integritatii fondului forestier national”, iar pe langa modificarile legislative la „Codul Silvic, Legea contraventiei silvice si celelalte hotarari de Guvern” se lucreaza la un pachet legislativ de reorganizare si eficientizare a Inspectoratelor Silvice si a Romsilva, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„In acest moment, Romsilva este o institutie care trebuie reorganizata, trebuie facuta curatenie in cadrul institutiilor silvice, pentru ca nu putem tolera ca oameni care au permis furtul de lemn sa ramana in sistem. (…) Eu nu mai accept masuri asupra personalului silvic de genul 10 la suta reduceri din salariu. De aceea am ajuns in situatii in care padurile din Romania sa fie batjocorite: pentru ca au fost oameni care, pentru ca au permis taieri de suprafete de ordinul sutelor de hectare, au primit ca sanctiune 10 la suta din salariu. Trebuie sa schimbam radical acest lucru. ( …) Este o batalie pe care o vom duce ani de zile, pentru a insanatosi sistemul. Romsilva e ca un organism bolnav. Are de ales: se vitaminizeaza, ia tratament sa se insanatoseasca sau moare? Eu sunt dispusa sa-i ajut, sa le dau toate parghiile ca sa se vitaminizeze, sa se revigoreze si sa-si indeplineasca obiectivul pentru care a fost creat: administrarea padurilor eficient. Administrarea si protejarea padurilor in Romania”, a spus Varga.

Ea a subliniat ca padurea este importanta pentru toti, intrucat „ne da aer, ne apara de alunecari de teren, de imbolnaviri, de boli de plamani”, fiind „cea care ne asigura de fapt inclusiv traiul de zi cu zi”. Ministrul a adaugat ca, pana acum, i s-a spus ca nu exista „parghii suficiente” de sanctionare, dar nu poate accepta „aceasta atitudine, ca nu putem sa le facem nimic celor care batjocoresc padurea”, astfel ca prin noul cadru legal se vor crea „parghiile administrative si juridice pentru a-i putea da afara pe toti cei care nu iubesc padurea si n-o ingrijesc”. „Creez cadrul legal, reformam institutiile, sigur ca efectele nu vor aparea imediat, este o batalie foarte grea, pentru ca sistemul se protejeaza”, a spus Varga.

Ministrul a adaugat ca exista doua categorii de angajati silvici: cei certati cu legea si cei care sunt de buna-credinta si apara padurile din Romania, dar care, la ora actuala, „castiga insuficient, fata de responsabilitatea pe care o au”, precizand ca se vor face modificari legislative si pe acest palier.

„Noi lucram acum si la legea incompatibilitatilor pentru personalul silvic. Pentru acestia, pe de o parte vom stabili, pentru tot personalul silvic, incompatibilitati, pentru ca nu este normal ca ziua sa aperi padurea si seara sa te duci sa o tai, si in acelasi timp vom stabili si anumite conditii de protectie a acestui personal silvic. Dar, inca o data: protectie pentru cei care isi fac treaba si care vor intr-adevar sa protejeze padurea. Prin statutul personalului silvic – sigur, uniforme, salarii decente, chiar portarma. Saptamana viitoare voi avea o intalnire cu sefii de ocoale din toata tara, in cadrul ei vom discuta acest proiect de lege privind statutul personalului silvic. Pentru ca intr-adevar unii dintre ei castiga opt milioane (800 de lei – n.r.) si au in gestiune miliarde intregi. (…) Nu se pune problema de a da afara oamenii corecti, pe aceia vrem sa-i tinem in sistem”, a afirmat Varga.

Ea a precizat ca prin noua legislatie se va introduce autorizatie de practica pentru personalul silvic si ca, daca vor fi dati afara cei „certati cu legea”, sunt posibile angajari la Romsilva, aratand ca exista suficienti absolventi de silvicultura care pot avea astfel un loc de munca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *