Decizia CL Pungesti de interzicere a explorarii gazelor de sist, atacata in instanta de Prefectura

Decizia CL Pungesti de interzicere a explorarii gazelor de sist, atacata in instanta de Prefectura
Decizia CL Pungesti de interzicere a explorarii gazelor de sist, atacata in instanta de Prefectura

Hotararea luata in urma cu trei saptamani de catre Consiliul Local Pungesti (Vaslui), de interzicere a explorarii si exploatarii gazelor de sist in comuna, a fost atacata in instanta de Prefectura Vaslui pe motiv ca ar fi ilegala si anticonstitutionala.

Prefectura Vaslui solicita in instanta anularea deciziei Consiliului Local Pungesti, sustinand ca autoritatile locale nu se pot pronunta asupra exploatarii zacamintelor din subsolul, acestea fiind in proprietatea exclusiva a statului.
“Asa cum s-a procedat si in cazul altor 11 consilii locale, care au fost actionate in instanta de contencios-administrativ pe aceeasi speta, Prefectura Vaslui a solicitat consilierilor din Pungesti sa-si retraga hotararea pe motiv ca este ilegala si anticonstitutionala. Consiliul Local Pungesti nu a tinut cont de recomandarea noastra si, intrucat a mentinut hotararea de interzicere a explorarii si exploatarii gazelor de sist, a fost data in judecata la Tribunalul Vaslui, urmand ca justitia sa se pronunte in acest caz”, a declarat, joi, pentru corespondentul MEDIAFAX, purtatorul de cuvant al Prefecturii Vaslui, Maria Costea.

Consilierii locali din Pungesti au decis interzicerea explorarii si exploatarii gazelor de sist la o zi dupa protestele care au avut loc la Silistea, unde Chevron intentiona sa inceapa lucrarile de amenajare a platformei pe care vrea sa-si amplaseze prima sonda de explorare a gazelor de sist din Romania.

Hotararea a fost trimisa spre validare Prefecturii, insa institutia a retrimis-o consilierilor din Pungesti sa o revoce, lucru care nu s-a intamplat.
In luna iulie, Prefectura Vaslui a mai dat in judecata alte 11 consilii locale din judet pe aceeasi tema, in noua situatii hotararile de interzicere a explorarii si exploatare a gazelor de sist fiind anulate de instanta. In alte doua cazuri, procesele sunt inca pe rol, urmand ca magistratii Tribunalului Vaslui sa se pronunte in cursul acestei luni, cand sunt fixate termene de judecata.

In 3 octombrie, Chevron a obtinut autorizatie de construire pentru amplasarea in judetul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de sist in Romania, dupa ce compania a primit toate avizele necesare de la autoritati pentru prospectarea solului in perimetrul de la Silistea.
In 14 octombrie, localnicii din Silistea au protestat in fata perimetrului din comuna Pungesti, unde compania Chevron si-a adus primii specialisti cu care sa inceapa lucrarile de amenajare a platformei unde va fi amplasata prima sonda de explorare a gazelor de sist.

Reprezentantii companiei Chevron si-au retras, in aceeasi zi, specialistii de pe suprafata de teren detinuta la Silistea, fara ca acestia sa mai revina in zona.

Tom Holst, managerul Chevron pentru Romania, a anuntat, ca explorarea gazelor de sist de la Pungesti se suspenda pana cand siguranta angajatilor firmei, a constructorilor si a comunitatii va fi asigurata si, totodata, pana cand se va intelege ca metodele folosite de catre companie sunt cele mai bune.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente